Fogorvosi ügyelet

Sürgősségi esetek a fogászatban

Fogorvosi ügyeletRendelőnkben nyitvatartási időben fogorvosi ügyelet működik, azaz indokolt esetben akár az előzetes időpontfoglalás nélkül érkezőket is a lehető leghamarabb ellátásban részesítjük. A fogfájás az egyik legkellemetlenebb, legkínzóbb fájdalom - ha már kialakult, ne habozzon tovább, keresse fel fogorvosi ügyeletünket, hogy mielőbb sürgősségi kezelésben részesíthessük!

Bár a fogorvosi szakma világszerte számos fórumon igyekszik a lakosságot a fogászati problémák tudatos megelőzésére buzdítani, sajnos sokszor csak akkor keresünk orvosi segítséget, ha már kialakult a baj. Léteznek természetesen olyan sürgősségi fogászati problémák is, melyek kialakulásának nem lehet preventív eszközökkel elejét venni, ilyen például minden olyan eset, amikor valamiféle trauma hatására fogaink, vagy az azokat övező szövetek megsérülnek. Emellett természetesen az egyébként megelőzhető problémákon is segíteni kell!

A leggyakoribb problémák és megoldásuk

Erős fogfájás - A kifejezetten kínzó fájdalom már komoly problémára utal, mely már nem oldható meg egy fogtömés elkészítésével. Fogorvosa röntgenfelvételt fog készíteni a fájós fogról, és néhány vizsgálatot is elvégez (érzékeny-e a fog kopogtatásra, hidegre-melegre). Az eredmények alapján felállítja a diagnózist, és javaslatot tesz a probléma kezelésére. Nagyon erős fogfájás esetén az esetek többségében gyökérkezelést javaslunk, ha pedig a fog már nem menthető meg, javasolt lehet a fog eltávolítása is.

Letört fogak - Baleset, vagy valamilyen sporttevékenység hatására is előfordulhat, hogy fogainkból lepattan, leválik egy darab - és persze ne feledkezzünk meg az étkezés közbeni balesetekről (dióhéjra, csontdarabkára harapás), vagy a fogak nem rendeltetésszerű (sörnyitóként, vágószerszámként) használatáról sem. Ha már megtörtént a baj, a fogorvosi segítség megkerülhetetlen a sérült fog helyreállításához. A levált darabokat visszatenni sajnos nem tudjuk, de a kisebb lepattanások tökéletesen élethűen visszaépíthetők kompozit tömőanyagból. Nagyobb sérülés esetén fogorvosa feltehetően kerámia korona készítését fogja javasolni, mely előtt szükséges lehet a fog gyökérkezelése is.

Törött protézis - Bár a szó klasszikus értelmében egy protézis sérülése nem feltétlenül jelent sürgősségi problémát, hiszen a paciens számára nem jár fájdalommal, sérüléssel. Megoldása azonban mielőbb szükséges, hiszen az étkezésben, vagy egyáltalán nyilvános helyen való megjelenésben komoly hátrányt jelent egy használhatatlan protézis. Szerencsére a megoldás legtöbbször egyszerű. A fogsort ilyenkor átadjuk a fogtechnikusoknak, akik elvégzik a szükséges javítási munkákat. A javítás egyszerűbb esetekben néhány órát vesz igénybe, de problémásabb esetekben sem telik 2-3 munkanapnál többe.

Leesett koronák, hidak - A tartós főleg kerámiából készült koronák rendkívül erős fogászati kötőanyaggal vannak helyükre ragasztva. Esetenként azonban előfordulhat, hogy a ragasztás elenged, és a korona / híd elmozdul a helyéről. Ilyenkor a leesett koronát / hidat mindenképpen őrizze meg, és hozza magával fogorvosi időpontjára, ahol néhány perc alatt újra rögzítjük azt a helyén. Nagyon fontos, hogy semmiképpen se próbálja pillanatragasztóval, vagy bármilyen háztartási ragasztószerrel visszatenni leesett koronáját. Ha feltétlenül szükséges, és nem tud azonnal fogorvoshoz látogatni, úgy a gyógyszertárakban, drogériákban kapható protézisragasztók nyújthatnak ideális megoldást.

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom