4 bölcsességfog eltávolítása egyszerre – lehetséges?

Az evolúció során az emberi állkapocs számottevően kisebb lett, így kevesebb hely maradt az utolsónak előbújó bölcsességfogak számára. Így ezek sokszor az állkapocscsontban maradnak, csak részlegesen nőnek ki, vagy kibújáskor az egész fogsort előre tolják.  Ez az oka, hogy sokan döntenek a bölcsességfogak eltávolítása mellett. Az egy vagy két fogat érintő bölcsességfog-eltávolítást egyszerű helyi érzéstelenítéssel végzik. Ha azonban mind a négy fog eltávolítására sor kerül, a folyamat hossza miatt a műtét mélyaltatásban zajlik. Írásunkban ennek folyamatát mutatjuk be olvasóinknak.

bölcsességfog eltávolítás
4 bölcsességfog eltávolítása egyszerre

Ha a beteg és a szájsebész a négy bölcsességfog együttes eltávolítása mellett dönt, először egy panoráma röntgen készül az állkapocsról. A felvétel segítségével az orvos meghatározza a bölcsességfogak pontos helyét, és azt is, hogy a műtét során számítani kell-e bármilyen nehezítő tényezőre. A beteg állkapcsának feltérképezése és kiegészítő vizsgálatok után a páciens mélyaltatásba kerül, amelyet mindig szakképzett altatóorvos felügyel.

4 bölcsességfog eltávolítása egyszerre – hogyan zajlik?

A szájsebész először egy bemetszést ejt az ínyen, hogy hozzáférjen az eltávolítandó foghoz. A bölcsességfogat gyakran fedi az állkapocscsont egy része, amelyet fúrással távolítanak el a fog útjából. Ezután meglazítják a környező szöveteket, hogy megkönnyítsék a fog kiemelését, és helyet biztosítsanak az eltávolításhoz szükséges eszközöknek. Ha a fogat a szájsebész túl nagynak vagy törékenynek találja, fúróval kisebb darabokra aprítja, ezzel megelőzve, hogy a műtét alatt váratlanul eltörjön. A fogdarabok eltávolítása után az orvos kitisztítja és fertőtleníti, majd varratokkal zárja le a sebet, amelyet egy hét elteltével távolítanak el. A fenti procedúrát ezután mind a négy bölcsességfogon elvégzik.

4 bölcsességfog eltávolítása utáni lábadozás

A bölcsességfogak eltávolítását követően a páciens antibiotikumot és gyulladáscsökkentő szereket kap, hogy kizárják a fertőzés és a gyulladás kialakulásának veszélyét. Műtét után a seb rövid időre fájdalmasan megduzzadhat, ekkor az orvos fájdalomcsillapítót ír fel a betegnek. Az eltávolítás utáni két órában kerülni kell a beszédet, az evést és az ivást, hogy könnyebben elálljon a vérzés. Fontos, hogy az első 24 órában a páciens csak puha, pépes ételeket fogyasszon. Megfelelő ápolás mellett a szájsebek viszonylag gyorsan gyógyulnak. Segíti a javulást, ha a beteg legalább napi kétszer fogat mos, különös óvatossággal a seb körüli érzékeny részeknél, és baktériumölő hatású szájvizet használ.
Modern fogászati technológiával négy bölcsességfog együttes eltávolítása is teljesen biztonságos folyamat. Műtét után a fogsor szabályos, könnyen ápolható lesz, amellyel elejét vehetjük a későbbi, bölcsességfog okozta problémáknak. Ha úgy érzi, professzionális tanácsadásra vagy bölcsességfog-kezelésre van szüksége, foglaljon időpontot orvosainkhoz a Forest & Ray Dental Budapest belvárosában található rendelőjébe!

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom