4 tévhit a gyökérkezelésről

A gyökérkezelés az egyik leghatékonyabb fogmegőrzési technológia. A közhiedelem szerint azonban ezek a beavatkozások hosszúak, fájdalmasak, és hatásuk is csak időleges. Ezeket a tévhiteket oszlatjuk el következő cikkünkben.

Gyökérkezelés
Fogszuvasodás fázisai

1. számú tévhit: A gyökérkezelés fájdalmas

Sok évtizeddel ezelőtt a gyökérkezelések valóban kínszenvedéssel jártak, az orvostudomány fejlődésével azonban ez sokat változott. A ma rendelkezésre álló gyógyszerekkel a fertőzések, gyulladások a beavatkozás előtt hatékonyan gyógyíthatók, így a gyökérkezelés sem fáj. A műtét alatt a fogorvosok végig hatásos érzéstelenítést alkalmaznak, ami minimálisra csökkenti a fájdalomérzetet. A beavatkozást követően erős fájdalomcsillapító gyógyszerekkel szabadulhat meg a kínoktól a beteg.

2. számú tévhit: A gyökérkezelések hosszadalmas beavatkozások

Elterjedt tévhit, hogy egy gyökérkezeléshez számos alkalommal el kell látogatni a fogorvoshoz, ez azonban távolról sem igaz. Ha az érintett fog nem fertőzött vagy gyulladt, egyetlen időpont is elég lehet a teljes kezelésre. Amennyiben a műtét alatt nem lép fel komplikáció, az sem ritka, hogy a páciens már az új koronát is megkapja a gyökérkezelt fogra, így egészséges és esztétikus mosollyal távozhat.

Előzd meg a fájdalmat!
A gyökérkezelés ma már rutinkezelésnek számít

3. számú tévhit: A foghúzás hatékonyabb megoldás, mint a gyökérkezelés

A természetes fogak megőrzése minden fogorvos első számú célja. Egy szájban lévő hézag a többi fog elmozdulását okozhatja, problémát jelenthet az evésben, beszédben, és a beteg önbizalmára is hatással van. Ezért a húzás után minél hamarabbi fogpótlás szükséges, ami drága és hosszú procedúra. Ezzel szemben a gyökérkezelt fog stabilan a helyén marad, új koronával pedig kinézete pontosan olyan lesz, mint egy természetes fogé.

4. számú tévhit: A gyökérkezelés csak átmeneti megoldás

A fenti tévhit alapja az lehet, hogy gyökérkezelés után a fogak sérülékennyé válnak. A fogorvosok éppen ezért minden esetben javasolják korona felhelyezését az érintett fogra. A gyökérkezelt fog szerkezete stabil marad, és továbbra is erősen csatlakozik az állkapocshoz, ezáltal kitűnő alapként szolgál egy koronához. A gyökérkezelések tehát élethosszig megőrizhetik az érintett fogat, így hatásuk nagyon is tartós.
Mindent egybevetve, a gyökérkezelés egy gyakorlatilag fájdalommentes és viszonylag rövid fogorvosi beavatkozás, amely az egyik legjobb megoldás a fogak megőrzésére. Hogy kiderüljön, szüksége van-e gyökérkezelésre, foglaljon időpontot a Forest & Ray kiváló fogorvosainak egyikéhez, Budapest szívében található rendelőnkbe.

 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom