A bölcsességfog-növekedés okozta ínygyulladás

A nem vagy rosszul előtörő bölcsességfog számos kellemetlen probléma, például súlyos ínygyulladás okozója lehet. De mit tehetünk, hogy elkerüljük ezt? Cikkünkben erre adunk választ.

bölcsességfog, ínygulladás
Bölcsességfog-növekedés okozta ínygyulladás

A bölcsességfog a harmadik nagyőrlők hétköznapi neve. A többi foghoz képest későn törnek elő, így gyakori, hogy már nem marad hely számukra a fogívben. Ezért sokszor csak részlegesen nőnek ki, amely ínygyulladáshoz vezethet, duzzanatot és komoly fájdalmat okozhat. Szerencsére alapos odafigyeléssel mindez hatékonyan megelőzhető.

Részlegesen előtört bölcsességfog – számos fogászati probléma okozója

Akkor beszélünk részleges előtörésről, ha a fog egy része az ínyszövet alatt marad, míg a másik résznek sikerül kibújnia az íny alól. Ennek oka, hogy az evolúció során az emberi állkapocs mérete egyre csökken. A részleges előtörés főleg a bölcsességfogakat érinti, hiszen ezek nőnek ki a legkésőbb. Mikor a növekedés elindul, a fog félúton megakad, hiszen nem maradt neki elég hely a fogíven. Ennek eredménye a legtöbbször egy pericoronitis nevű betegség, amely a bölcsességfogat borító ínyszövet gyulladását jelenti.

A pericoronitist általában az okozza, hogy a félig előtört bölcsességfog nehezen hozzáférhető. Ez megakadályozza a tisztítást, így ételmaradékok szorulnak az íny alá, ami a baktériumok melegágya. A megbúvó kórokozók komoly gyulladást idéznek elő, ez pedig átterjedhet a környező szövetekre és fogakra is. A fájdalmas gyulladás rossz lehelettel is jár, és fogászati gócpontként a testben bárhol megbetegedést okozhat. 

Hogyan kezeljük az ínygyulladást?

Ha a részlegesen előtört bölcsességfog körül fájdalmas duzzanatot észlelünk, a legelső és legfontosabb dolog a fog és az íny megtisztítása. Ez fájdalommal járhat, fontos azonban a beszorult ételmaradékok eltávolítása, hiszen az ebben található baktériumok tartják fenn a gyulladást. Ha lehet, ehhez kis fejű és rövid sörtéjű fogkefét használjunk, mert így a legkisebb réshez is hozzáférhetünk.

A tisztítást kifejezetten ínygyulladásra fejlesztett fogkrémmel végezzük, utána pedig öblögessünk antibakteriális szájvízzel. Ez utóbbit a leggyulladtabb területen egy vattapálcika segítségével hígítatlanul, ecsetelőként is használhatjuk. Segíthet, ha az arcunkra kívülről meleg borogatást helyezünk, ez ugyanis javítja a terület vérkeringését, így az immunrendszer hatékonyabban tud fellépni a gyulladást okozó baktériumokkal szemben. Ha a duzzanat nem lohad le, kalcium bevételével enyhíthetjük a tüneteket. Amennyiben a gyulladás makacsul fennmarad, antibiotikum szedése is javasolt.

A legfontosabb a megelőzés

Mint oly sok esetben, itt is a pericoronitis megelőzése a legegyszerűbb. Fontos a rendszeres és gyakori fogmosás, főleg esténként. Ha gyakran tapasztalunk ínygyulladást, vagy a tüneteink rosszabbodnak, keressük fel fogorvosunkat, aki kideríti a probléma okát, és megfelelő kezelést nyújt. A részlegesen előtört bölcsességfogat nem mindig szükséges eltávolítani. A fogorvos gyakran helyi érzéstelenítésben csak egy apró bemetszést ejt az ínyen, ezzel jobban hozzáférhetővé téve a fogat. Ha azonban panoráma röntgen igazolja, hogy a bölcsességfognak nincs helye az állkapocsban, észszerű az eltávolítás mellett dönteni. 
 

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom