Bölcsességfog növekedés – áldás vagy átok?

A bölcsességfog a harmadik nagyőrlők hétköznapi elnevezése. Elhelyezkedésükből adódóan gyakran impaktáltak, vagyis nem, vagy csak részlegesen bújnak ki. Gyakran rossz irányba nőnek, komoly fájdalmat és fogtorlódást okozva, ami a tisztítást is megnehezíti. Az eredmény legtöbbször gyulladás, szuvasodás vagy akár szájzár is lehet. Egyes esetekben viszont a bölcsességfogak képesek más kihullott vagy eltávolított fogak helyébe lépni. Mikor hasznos megtartani a bölcsességfogat, és mikor érdemes megszabadulni tőle? Cikkünkben erre adunk választ.

bölcsességfog
A bölcsességfog növekedése – áldás vagy átok?

Bölcsességfog – Kihalásra ítélve  

A bölcsességfog főleg őseinknek segített a kemény táplálék, főleg a nyers gabonafélék megrágásában. A modern kori étrendben azonban már puhább, egyszerűbben rágható táplálékok szerepelnek, így nincs szükség extra őrlőfogakra. Az evolúció során ezért az állkapocs mérete csökkent, amelyben így alig, vagy egyáltalán nem jut hely a bölcsességfogak számára. Érdekesség, hogy egyre többen születnek a bölcsességfog csírája nélkül, így ők nem is számíthatnak a fogak megjelenésére.

A bölcsességfog növekedés okozta problémák

Az eltávolítás fő oka, hogy manapság egyre többen szenvednek impaktált bölcsességfog okozta kellemetlenségektől. Ha a bölcsességfog egyáltalán nem tör elő, állkapocs-ciszták képződhetnek. Ezek, ha utat találnak a szájüregbe, súlyos problémákat, gyulladást, vagy akár állkapocscsont-vesztést is okozhatnak.
A részlegesen előtörő bölcsességfog fájdalmasan irritálhatja az állkapocsban futó idegeket. Más esetben pericoronitis, azaz a bölcsességfogat fedő ínyszövet gyulladásos megbetegedése alakulhat ki. Ilyenkor az íny és a bölcsességfog közé ételmaradék szorul, amely a baktériumok melegágya. Ez a gyulladáson, magas lázon kívül az érintett és a környező fogak szuvasodását, fájdalmat és rossz leheletet is okozhat.
A bölcsességfog kinövése során általában a középvonal felé nyomja az előtte elhelyezkedő többi fogat. Ezáltal a fogsor rendezetlenné és nehezen tisztíthatóvá válik. Így fogszabályozás előtt szóba kerülhet a bölcsességfogak eltávolítása, hiszen az összetorlódott fogak a teljes szabályozást meghiúsíthatják, vagy tönkretehetik a már elért eredményeket.

Bölcsességfog eltávolítás – nincs mitől tartani

Ha panorámaröntgen vagy CT igazolja, hogy a bölcsességfog okozza a panaszokat, minél hamarabb el kell távolítani a gócot. A műtét általában helyi érzéstelenítésben zajlik, de a fogak elhelyezkedése vagy nagy száma miatt altatásban is végezhető. Panasz nélkül azonban nem érdemes eltávolíttatni bölcsességfogainkat. Megfelelő ápolás mellett erős és terhelhető fogakká válhatnak, amik át is vehetik más eltávolított vagy kihullott fogak helyét. Így érdemes gondoskodni róluk, és megőrizni őket, ameddig lehetséges.  

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom