Fogköztisztító - Legyen a mindennapok része!

Valóban az egyik legfontosabb fogápoló eszköz a fogkefe, azonban az csak az egyik. Legyen a fogkefénk bármilyen hiperszuper, fogköztisztító eszközökre akkor is szükség van, fogainknak ugyanis öt oldala van a szájüregben. A fogkefe ezekből hármat képes tisztán tartani, további két oldal viszont a szomszédos fogak felé néz, melyek között annyira keskeny a rés, hogy fogköztisztító eszköz nélkül lehetetlen azokat rendesen ápolni.

Hogy melyik speciális eszközt használjuk, az a rés nagyságától függ: a kisebb közöknél a fogselyem, a nagyobbaknál pedig a fogköztisztító kefe a tökéletes szennyeződés eltávolító.

fogselyem
 

Fogköztisztító I. - A fogselyem

 A fogselyem egy cérnavékony selyemszál, amelynek az a feladata, hogy a legszűkebb résekbe is behatoljon, és eltüntesse a lepedéket. Mindenféle színben és ízben kapható, ezeknek nincsen jelentőségük a hatékonyságra, a lényeg, hogy minden nap használjuk legalább egyszer. 

Fogselyem használata

A helyes használathoz egy 20-30 centiméteres darabra lesz szükségünk, melynek az egyik végét a bal kezünk, a másikat pedig a jobb kezünk középsőujjára kell tekerni. Ezután mutatóujjainkkal óvatosan vezessük be a fogselymet két fog közé, majd mozgassuk finoman fel-le, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg az ínyünket. Ezt a mozdulatsort minden fogközben végezzük el.
 
Kezdetben ez a feladat, akármilyen egyszerűnek tűnik is, bonyolult lehet, ám nem kell aggódni, egy kis gyakorlással hamar bele lehet zökkenni, ha viszont nincs kedvünk bíbelődni vele, akkor a gyártók már olyan fogselymeket is a piacra dobtak, amelyek előre fel vannak fűzve egy kis műanyag villára, vegyünk hát olyat!

Fogköztisztító II. - A fogköztisztító kefe

A fogköztisztító kefe kinézetre nagyon hasonlít az üvegmosóra, a különbség csupán annyi, hogy ez nagyon picike. Az eszköz egy roppant vékony drótszálból és ahhoz kapcsolódó sörtékből áll. A drótnak az a funkciója, hogy a kis fejet bevigye a fogközökbe.

Fogköztisztító kefe használata

A kefét erőltetés nélkül kell bedugni a két fog közé, majd vízszintes mozdulatokkal ki-be húzogatni. Ez a mozgás ne legyen túl gyors, se túl lendületes, mert azzal könnyedén megsérthetjük az ínyünket. Csakúgy, mint a fogselymet, a kefét is elegendő napi egyszer használni.
 
Amennyiben a fogköztisztítót választjuk, ügyelnünk kell arra, hogy maximum 2-3 hónapig használjunk egyet, utána épp úgy, mint a fogkeféket, cserélni kell.

A fogköztisztítás elmaradásának következményei

A fogközök tisztántartása ugyanolyan fontos, mint a fog többi részének ápolása, főleg azért, mert a fogágybetegségeket a legtöbb esetben a fogköztisztítás elmaradása okozza, ráadásul a fogak nagyon könnyen, sokáig elrejtve szuvasodnak ezeken a területeken.
 
Van miből választanunk, ezért ne legyünk lusták még néhány percet a fogaink ápolásával tölteni. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a fogközeink nagyságához melyik módszer javasolt, akkor bátran kérjük ki fogorvosunk tanácsát

 

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom