A fogszuvasodás kezelése otthon

A fogszuvasodás okai

A fogszuvasodás, köznyelven a lyukas fog mögött álló első számú ok a nem megfelelő szájápolás. Viszont bizonyára tapasztalhattuk, hogy a rendszeres és alapos fogmosás ellenére is sokunknak van fogtömése. Mégis mitől van ez?
A fogszuvasodás a fogakon maradt lepedékből képződő plakk rovására írható fel. Amennyiben nem távolítjuk el időben, a plakkban baktériumok telepednek meg, amelyek savat termelnek.  A túlzott savtermelés következtében felborul a száj pH-értéke, aminek hatását fogzománcunk szenvedi meg.

szuvas fog - fogszuvasodás kezelése
A fogszuvasodásnak számos oka lehet

A fogszuvasodás kezelése

A fogszuvasodás kezelése nagyban függ a probléma súlyosságától. A fogszuvasodás a fogzománc felszínéről indul, és idővel egészen a fog gyökeréig elérhet. Kezelés hiányában a szuvasodás végső stádiumában akár a fog elvesztésével is járhat!
Amennyiben a szuvasodást időben észrevesszük, úgy még megmenthetjük a fog többi részét a károktól, sőt a folyamatot akár vissza is fordíthatjuk. A fogszuvasodás azonban sajnos kezdetben teljesen tünetmentes, így általában csak akkor derül fény a problémára, amikor fogunk fájni kezd. Ezen a ponton azonban a szuvasodás már mélyen a behatolt a fogba, és a tömés nagymértékű fogveszteséggel jár.

Épp ezért ajánljuk, hogy fordítsunk kiemelt figyelmet a fogszuvasodás kezdeti tüneteire! A probléma súlyosbodását és a fájdalmat megelőzően a kezdeti fogszuvasodás szabad szemmel is észrevehető.  Ha elszíneződést látunk fogaink felületén, forduljunk fogorvoshoz, hogy amennyiben szükséges, minél előbb kezeltethessük a problémát.  Ha nem feledkezünk meg a félévente javasolt fogorvosi kontrollvizsgálatról, azzal a fogszuvasodás mellett más problémák kialakulását is megelőzhetjük.

fogszuvasodás kezelése, megelőzése
Fontosak a féléves fogorvosi vizitek

A fogszuvasodás kezelése otthon

A fogszuvasodás ellen vívott harc javarészt otthon zajlik - mégpedig a probléma megelőzéséhez szükséges rendszeres, megfelelő szájápolással. 
Azt javasoljuk, hogy naponta legalább kétszer, az étkezések után 20-30 perccel, legalább két percen keresztül mossunk fogat. Figyeljünk oda a helyes fogmosási technikára:  körkörös, nem túl erős mozdulatokkal tisztítsuk meg a fogakat és az íny környékét is. Ne feledkezzünk meg a fogközök tisztán tartásáról sem! Ehhez használhatunk fogselymet, interdentális fogkefét és szájvizet.

Étkezési szokásaink is nagyban befolyásolják fogaink egészségét. Próbáljuk csökkenteni a magas cukor- és szénhidráttartalmú, valamint a savas ételek és italok fogyasztását! Törekedjünk a rendszeres étkezések kialakítására és a nassolás kerülésére, ugyanis az utóbbi a száj ezáltal ingadozó pH-értéke miatt káros hatással van fogaink egészségére.
Viszont amennyiben úgy érzékeljük, hogy fogaink szuvasodásnak indultak, ne késlekedjünk fogorvosunk felkeresésével! Fogaink egészségének helyreállításához és megőrzéséhez minden esetben szakember tudására van szükség.

Kedvező fogászati árak - Nézze meg havi kezelési akcióinkat is!

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom