Fogtömés fajták – előnyök és hátrányok

Mikor szükséges a fogtömés?

Ha a fogunk felszíne megsérül, fogtömésre lehet szükségünk. A fogat borító fogzománc sérülése mögött leggyakrabban a fogszuvasodás áll, azonban a fogak letöredezése vagy kopása esetén is fogtöméssel pótolhatjuk a foghiányt.

A megfelelő szájápolási szokások, a helyes étkezés és a rendszeres fogorvosi vizsgálat segít megelőzni a bajt. A fogszuvasodás azonban gyakori probléma, ami bárkivel előfordulhat. Amennyiben fogzománcunk megsérül, a fog belső, érzékenyebb részei is veszélybe kerülnek, amelyek károsodása nagyobb problémákhoz is vezethet. A fogtömés azonban megakadályozza a fertőzés továbbterjedését. Azt ajánljuk, hogy már az első jelek megjelenésekor forduljon fogorvoshoz! Ugyanis minél hamarabb kezeljük a problémát, annál kevesebb kárt okozunk fogainknak.

fogtömés, fogtömés fajták
https://c1.staticflickr.com/3/2241/2199599123_59ea2def00_z.jpg?zz=1

Hogyan zajlik a fogtömés?

A fogtömés egy rutinművelet, amely során a fogorvos előbb eltávolítja a szuvas fogrészeket, majd a kitisztított üregbe formálható anyagot helyez. Ez megkeményedés után a fogzománchoz hasonlóan védi fogunkat.

Fogtömés fajtái

Ma már elképzelésünktől és anyagi helyzetünktől függően különböző fogtömések közül választhatunk. Összegyűjtöttük az egyes fajták előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a döntést!

Fogtömés fajták: Amalgámtömés

A régebben elterjedt amalgámtömés 75%-ban ezüstből és egyéb fémekből készült tömés. Manapság használatukat azonban már nagyrészt felváltották az esztétikus fogtömések.

Előnyök: Az amalgámtömés hosszú élettartamú és rendkívül strapabíró, valamint anyagi szempontból a legkedvezőbb megoldás.
Hátrányok: Fémtartalma miatt az amalgámtömésnek egészségkárosító hatásai lehetnek. Az amalgám fogainkétól különböző hőtágulása töréshez vagy kiemelkedéshez vezethet, és mivel a foghoz nem kémiai úton kapcsolódik, a tömés és a fog közötti résben bekövetkezhet szuvasodás. Emellett az  amalgámtömés esztétikai szempontból is elmarad a többi töméstől.

Ár: Az amalgámtömés ára 5 - 8 ezer forint közé esik.

fogtömés, röntgenkép
https://c2.staticflickr.com/4/3227/3112370065_e5b63c7017_z.jpg?zz=1

Fogtömés fajták: Esztétikus tömés

Az esztétikus tömés mára szinte teljes mértékben felváltotta az amalgámtömést. A leggyakoribb esztétikus tömés a kompozit, más néven fényrekötő tömés.

Előnyök: Az esztétikus tömés nem csak látványban, de textúrában is hasonlítanak az igazi fogakra, és nincsen egészségkárosító hatásuk. Mind első, mind a hátsó fogaink kezelésére alkalmas. Előnye, hogy kémiailag is köt a foghoz, így nem lép fel szuvasodás a tömés alatt, és kevesebb épp fogszövetet kell hozzá eltávolítani. Emellett az üveg ionomert tartalmazó tömés a további fogszuvasodást is megakadályozza.
Hátrányok: Az esztétikus tömések kevésbé tartósak, hátsó fogak pótlására nem minden esetben ajánlott.

Ár: Az esztétikus tömések ára 9 ezer forinttól kezdődik.

Fogtömés fajták: Fogbetét - inlay és onlay fogtömés

A fogászati betét egy rendkívül tartós megoldás, amit leginkább nagyobb foghiány esetén ajánlunk. A fogbetétet a fogtechnikus személyre szabva készíti el, ezt később a fogorvos szilárd állapotban a foghoz ragasztja. A fogbetét anyaga lehet kompozit, kerámia, arany illetve fém. A teljes fogfelületet borító fogbetétet onlay-nek, az üregbe helyezett fogbetétet inlay-nek nevezzük.

Előnyök: A fogbetét az amalgám- és esztétikus töméseknél hosszabb élettartamú és tartósabb megoldás. A fogbetét nem csak esztétikailag, de funkció szempontjából is megelőzi a szokványos fogtöméseket.
Hátrányok: Bár a fogbetét több szempontból is a legjobb megoldás, sajnos nem olcsó mulatság.

Ár: A fogbetétek ára 40 ezer forinttól kezdődik, a fogbetét anyagától függően. 

inlay és onlay fogtömés
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Inlay_onlay_overlay.jpg

Fogtömés fajták: Barázdazárás

A hátsó fogak felületének tisztán tartása nehezen megoldható feladat. A barázdazárást az őrlőfogak szuvasodásának megelőzésére alkalmazzuk. Az egyszerűbb fogtisztítás érdekében a fog tetejére egy vékony fogtömés kerül, mely megakadályozza a fogszuvasodást.
A barázdazárást leginkább gyermekeknek ajánljuk, de egészséges fogakon felnőttkorban is elvégezhető!

Előnyök: A barázdazárással megelőzhetjük a bajt, és biztosíthatjuk fogaink egészségét.
Hátrányok: A kezelt fogat a féléves fogorvosi vizsgálat alkalmával ellenőrizni kell -  a barázdazárással azonban nem jár hátránnyal!

Ár: A barázdazárás ára 8-10 ezer forint közé esik.


Nézze meg aktuális akcióinkat!


Teljes árlistánkhoz kattintson ide!

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom