Fogászat-história II.

Elérkeztünk a sorozat második részéhez, amelyben ismét érdekes, fogászattal kapcsolatos képeket és a hozzájuk tartozó történeteket gyűjtöttünk össze.

foglalatban

A történelem egyik legértékesebb foga Sir Isaac Newtoné volt, ugyanis 1816-ban egyik fogát 3,633 dollárért adták el. Ez mai értéken számítva közel 36.000 dollárt jelent (körülbelül 10 millió forint). Ráadásul a fogat újdonsült tulajdonosa egy gyűrűbe rakatta bele.

fogkefe

Napoleon kényesen ügyelt fogai egészségére, ezért fogait rendszeresen tisztította ópium alapú fogkrémmel. A képen látható fogkefét használta, amelynek aranyozott ezüst nyele és lószőrből készített keféje volt. A nyélen jól látszik az N betű, amely a hadvezér nevére utal.

fogkefe

„Csak nyomj meg itt”, írja a General Electric elektromos fogkeféjét népszerűsítő hirdetés 1962-ben.

fogorvos

1934-ben a fogorvosi székekben ülő páciensek saját maguk adagolhatták az érzéstelenítő, dinitrogén-oxid (kéjgáz) és oxigén keverékét. A kezelés alatt maszkot viselve a páciens maga dönthette el, hogy mennyi gázt adagol, hogy a fájdalmát enyhíteni tudja. 

fogfúró

1871-ben James Beall Morrison, amerikai fogorvos találta fel a lábbal hajtott fogfúrót. A „taposó fúrót” az elhalt fog részeinek eltávolítására használták. Mivel jelentősen gyorsította a fogászati kezelések idejét, gyorsan népszerűvé vált Európa és az Egyesült Államok fogorvosainak körében.

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom