Fogászati allergia – Fémek

Fogorvosi kezelések alkalmával a fémallergia komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Milyen fémek válthatják ki, mik a tünetek, és főként mit tehetünk a megelőzés érdekében? A válaszok alábbi cikkünkből kiderülnek. 

fogászati allergia
Fogászati allergia

A legfrissebb statisztikák szerint a Föld lakosságának mintegy 30-40 százaléka szenved valamilyen allergiában. Az allergia a test eltúlzott reakciója bizonyos allergénekre, amelyek az egészséges szervezetben nem váltanának ki allergiás tüneteket. 

Más allergiákhoz hasonlóan a fogászati kezelések során fellépő túlérzékenységi reakciók száma is sokasodik. Ezeket a tünetek megjelenésének ideje szerint két nagyobb csoportra oszthatjuk. A fogorvosi kezelés után közvetlenül jelentkező allergiás reakciókat általában valamilyen gyógyszer vagy vizsgálat váltja ki, míg a később megjelenő tünetekért főleg a fogpótlásokban vagy tömésekben jelen lévő fémek felelősek. 

Fémek – A fogászati allergiák első számú okai 

A fémallergiát általában ékszerek, fém övcsatok vagy piercingek váltják ki, tünete pedig egyszerű bőrkiütés. Ám a fémtartalmú fog implantátumok vagy tömések a fémallergiások számára ennél sokkal komolyabb egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ennek oka, hogy a szájban lévő fémek folyamatosan bocsátják ki ionjaikat, amelyek így a véráramba is bejutnak, és az egész szervezetre hatással lehetnek. Az egyidejűleg alkalmazott különböző fogászati fémek a potenciálkülönbség miatt még katalizálják is ezt a folyamatot, komolyabb allergiás reakciókat kiváltva. 

Ettől függetlenül egyetlen típusú fém is okozhat a túlérzékenység révén kellemetlen tüneteket. A fogászatban leggyakrabban használt, allergizáló fémek a nikkel, króm, kobalt, palládium, ezüst, arany és réz. Az amalgám és a higany is ismertek túlérzékenységre hajlamosító tulajdonságaik miatt, éppen ezért ma már nem is gyakran alkalmazzák őket. Extrém esetben még a modern fényre kötő tömőanyag vagy a titán is kiválthat allergiát. 

Amalgám
Amalgám

A fémallergia tünetei

A fogászati kezelés után jelentkező allergiás tünetek nagyon sokfélék lehetnek. Előfordulhat ajak- és szájszárazság, sebek vagy fekélyek a szájban, csípő érzés vagy fanyar, fémes szájíz. Az enyhébb tünetek közé sorolható az ínyduzzanat vagy –vérzés és a nyelv bizsergése. A gyulladást folyamatosan fenntartó állapot miatt a kezeletlenül hagyott fémallergia súlyos tüneteket is okozhat. Ha a fogorvosi kezelés után akár hónapokkal megmagyarázhatatlan gyomorfájdalom, emésztőrendszeri gondok, láz, rossz közérzet, krónikus fáradtság, hajhullás, ízületi gyulladás vagy ekcéma jelentkezik, minél hamarabb keressünk fel háziorvosunkat.

Megoldás – Fémmentes eszközök és allergia vizsgálat 

Az allergiát kiváltó tömés vagy fogpótlás eltávolítása után a tünetek általában megszűnnek. Ha beigazolódik a fémallergia, fémmentes cirkónium-oxid korona vagy híd beépítésével megakadályozhatóak a túlérzékenységi reakciók. Ezek kinézetüket és funkciójukat tekintve is tökéletesen betöltik szerepüket, kivédve a fémek allergizáló hatását. 
A megelőzésnek természetesen itt is fontos szerepe van. Bármilyen fogászati fém beültetése előtt érdemes epicutan allergiatesztet végeztetni, amelyből kiderül, fennáll-e fémallergia, és ha igen, pontosan melyik fémmel szemben. 
 

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom