Tinédzserek szájápolása – Tegyünk időben az egészséges fogakért!

Az International Journal of Dental Hygiene által nemrégiben publikált tanulmány szerint az „éjjeli bagoly” tinédzserek fogai sokkal rosszabb állapotban vannak, mint azoké a kortársaiké, akik még szüleik előtt térnek nyugovóra. Az okok szerteágazók, de a probléma általában kellő odafigyeléssel és hatékony fogápolási rutin kialakításával megelőzhető.

teenage
Tinédzserek szájápolása – Tegyünk időben az egészséges fogakért!

Késői alvás – Rosszabb fogak

A fogszuvasodás magasabb előfordulási arányának magyarázata lehet, hogy a későn ágyba kerülő kamaszok általában túl fáradtak a fogmosáshoz, így az gyakran elmarad. Ennek eredményeképp a szájban lévő baktériumok és savak egész éjjel „dolgozhatnak”, fogszuvasodást és ínyproblémákat okozva. Ez hatással van a gyerekek társas kapcsolataira és persze egészségére is, így az esti fogmosás kimaradása különösen nagy károkat okozhat.

A késő éjszakáig fent maradó kamaszok általában nem kelnek korán, így sokszor kihagyják a reggelit, aztán pedig egészségtelen, cukros rágcsálnivalókkal űzik el az éhséget. Ez nem csak a testsúlyukra, de fogaik egészségére is hatással van. Egy tápláló, fehérjedús reggeli ugyanis elenyésző, fogakra káros összetevőt tartalmaz. Annál több van ezekből a bőven cukrozott ropogtatnivalókban, amelyek gyakori fogyasztása a fogak gyors romlását okozhatja.

Az esti szájápolás fontossága

Mint általában, ebben az esetben is a megelőzés és az odafigyelés a legfontosabb. Minimális erőfeszítéssel is rengeteget tehetünk gyermekeink fogainak épségéért. A késői lefekvésről minden bizonnyal nem fognak leszokni, így beszéljünk velük az esti fogápolás fontosságáról. Mindig alaposan mossanak fogat, majd használjanak antibakteriális szájvizet és lehetőség szerint fogselymet is, hogy tökéletesen tiszta fogakkal térjenek nyugovóra.

Reggelente mindig fogyasszanak egészséges, fehérjedús, szénhidrátszegény reggelit, ami hosszú időre elég energiát ad. Így elkerülhetjük, hogy egészségtelen nassolnivalókkal helyettesítsék a nap legfontosabb étkezését. A tinédzserek szájápolásának különösen nagy jelentősége van, hiszen ebben a korban sajátítják el leghatékonyabban a megfelelő fogápolási rutint. Ennek köszönhetően pedig akár egészen idős korukig egészséges fogakkal büszkélkedhetnek majd.

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom