Fogínyvérzés

A fogínyvérzés nem csak egy a testünk által produkált kellemetlen jelenségek közül, amivel meg kell tanulnunk együtt élni. A fogínyvérzés szinte minden esetben valami komolyabb következményeket rejtő probléma tünete. Tekintsünk rá figyelmeztető jelzésként, és vegyük fel a kesztyűt minél hamarabb!

fogínyvérzés okai

A fogínyvérzés okai

Természetesen a fogíny szövetének felületi sérülése is okozhat átmeneti problémákat, de ebben az esetben a vérzés 2-3 napon belül megszűnik. Tartósan fennálló, tipikusan fogmosáskor jelentkező fogínyvérzés esetén már gyanakodnunk kell komolyabb problémákra is. A vérzést szerencsésebb esetben okozhatja fogínygyulladás, előrehaladottabb állapotban erős a gyanúja, hogy fogágy betegséggel állunk szemben, mely napjainkban a korai fogvesztés mögött álló leggyakoribb ok. A fogínyvérzés ritkább esetben kialakulhat hiánybetegségek fennállásakor is, tipikusan a súlyos C-vitamin hiány (skorbut) tüneteként, ez azonban napjainkban már rendkívül ritka betegség.

A fogínyvérzés megszüntetése

Ha a fogínyvérzés oka fogínygyulladás (gingivitis): szerencsésebb esetben a folyamat megállítható és vissza is fordítható, ha a betegség korai státuszában fogorvos segítségét kérjük. A professzionális tisztító kezelést követően szájhigiéniás rutinunk megváltoztatására lesz szükség. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a lehető legpuhább sörtéjű fogkefét válasszuk, és még vérző fogíny esetén se hanyagoljuk az alapos fogmosást. A vérző íny nem jelenti azt, hogy óvatosabban kell fogat mosnunk, a fogíny ugyanis nem a fogmosástól vérzik, hanem a felhalmozódott baktériumok által kiváltott gyulladástól. Ha el szeretnénk kerülni a gyulladás súlyosbodását, teljes fogkő- és lepedékmentességre kell törekednünk!

Ha fogínyvérzésünk hátterében parodontitis, más szóval fogágy betegség áll, sajnos nem kerülhetjük el a rendszeres fogorvosi viziteket. A rendszeres, akár 2-3 havonta elvégzett professzionális dentál higiéniai kezelés és a rendkívül alapos otthoni fogápolás mellett fogorvosa szükségesnek ítélhet további kezeléseket is, úgy mint tasaktisztítás zárt, vagy nyitott (műtéti) technikával, melyek gyógyszeres kúrával is kiegészülhetnek.

Házi eszközökkel a fogínyvérzés ellen?

Fontos megjegyezni, hogy a fogínyvérzés kezelése házilag nem kivitelezhető! Természetesen, ha ínyvérzést tapasztal, több mint valószínű, hogy szükség van az otthoni fogápolási szokások megváltoztatására, önmagában azonban ez csupán arra elegendő, hogy a gyulladásos folyamatot lassítsuk. A fogorvosi vizit halogatásával fogai korai elvesztésének ad esélyt. Rossz tanácsok helyett inkább kövesse az alábbi utasításokat, de ami mindennél fontosabb: ne felejtsen el időpontot kérni fogorvosához, ha fogínyvérzést tapasztal!

Fektessen nagy hangsúlyt az alapos fogmosásra minden étkezés után!

  1. Használjon puha sörtéjű fogkefét!
  2. Használjon alkoholmentes szájvizet!
  3. Használjon fogselymet vagy interdentális fogkefét a fogközök tisztán tartásához!
  4. És végül, de nem utolsósorban, keresse fel fogorvosát rendszeresen, minimum 6 havonta egy rutin ellenőrzés erejéig

 

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom