Fogpótlás fajtái

A fogpótlásra nemcsak azért van szükség, hogy ne nézzünk ki rosszul, ha felszabadultan elnevetjük magunkat, hanem azért is, hogy a hiányzó fog funkcióját betöltse. Sőt kijelenthetjük, hogy a fogpótlás esetében az esztétikum csak másodlagos szempont, a legfontosabb, hogy harapni és rágni tudjunk rendesen.

A foghiány továbbá a többi fogunkra és az állkapcsunkra is romboló hatással van. A hiányzó fog a fogsor elcsúszását, rendezetlenségét vagy akár az állkapocscsont sorvadását is okozhatja. Ezért fontos hát, hogy a hiányzó fogakat minél előbb pótoltassuk. A fogászat ma már több fogpótlási megoldást kínál, melyek közül különböző szempontok alapján választhatunk.

fogpótlás fajtái

Fogpótlás fajtái: Kivehető fogpótlások

Ezek szinte minden páciensnek elkészíthetőek. Előnye, hogy a használója magától is el tudja távolítani. Manapság már a rögzíthető fogsorok kiszorították ezt a megoldást, de sokan kérik költségtakarékos okokból.

Részleges műfogsor

A részleges műfogsort fémlemezből vagy műanyagból készítik, amelyeket merev vagy rugalmas kapcsokkal rögzítenek. Több egymás mellett lévő fog pótlására is megoldást nyújthat, feladata elsősorban a rágóképesség visszaállítása és a beszéd zavarásának megelőzése.

Teljes műfogsor

Teljes kivehető műfogsort a fix fogsor elkészülésének idején kívül olyan esetekben alkalmaznak, amikor a megmaradt fogak száma, állapota vagy elrendezése nem teszi lehetővé a rögzített fogpótlást. Szintén készülhet műanyagból vagy fémlemezből. Hátránya, hogy a megszokási idő hosszú ideig tart és kellemetlen folyamat.

Fogpótlás fajtái: Rögzített fogpótlások

A rögzített fogpótlásokat fogorvos vagy fogtechnikus készíti el, és a felhelyezést követően nem mozdítható el. A rögzített fogpótlás megoldás lehet részleges, teljes vagy akár több fog hiányára is. 

Héj

A héjkerámia kisebb esztétikai hibákra vagy formai problémákra nyújt megoldást. Ez esetben nem kell lecsiszolni az egész fogkoronát, a fogorvos a vékony héjat az egészségtelen felületre illeszti.

Fogbetét

A fogbetétet fogtechnikai laborban készítik, a fogorvos pedig ragasztással helyezi fel. Ezt a megoldást a fogtöméssel már nem kezelhető, nagymértékű fogszuvasodás miatti foghiány pótlására használják.

Korona

A korona külső felszíne porcelánból, a váza pedig cikrónium-oxidból vagy alumínium-oxidból készül. Ezt a lehetőséget akkor használják, ha a foghiány fogbetéttel sem helyreállítható.

Fogászati híd

A fogászati híddal, ami egymáshoz illeszkedő koronákból áll, több foghiány is kijavítható. Hídpillérként egy implantátum vagy egy egészséges fog is szolgálhat.

Implantátum

Az implantátum beültetésével pótolhatóak a hiányzó fogak, a foggyökér teljes hiánya mellett is, ugyanis ezt nem kell pillérre rögzíteni. Az implantátum egy mesterséges foggyökérre rögzített korona, amely funkciójában is felér az eredeti foghoz. A gyökeret helyettesítő csavar ugyanis titánból készül, amely képes összenőni a csonttal, így teljesen stabilan helyettesítheti a metsző- és őrlőfogakat is.

Ár: 8.000 Ft

Rendelőnkben most kedvezményes áron vehet rész fogászati konzultáción. Tartalma: Fogászati állapotfelmérés és panorámaröntgen rendelői felhasználásra.

Tovább olvasom