Fontosabb a külsőnk, mint fogaink állapota? [interjú]

A mai fiatalok rengeteg időt töltenek el azzal, hogy az aktuális divatnak, de legalábbis saját stílusuknak megfelelő legyen megjelenésük. Ezt bizonyítja az a rengeteg új ruha, sminktermék, és egyéb kiegészítő is, mely hétről hétre elárasztja az üzletek kirakatait. Nagy gondot fordítanak hajuk színére, frizurájuk tökéletességére, sőt, még körmeiket is különböző lakkokkal és strasszokkal díszítik fel. De mi a helyzet fogaik épségével?

Bár a mosoly rendkívül fontos építő eleme a megjelenésnek, a mai fiatalokról mégis elmondható, hogy fogaik egészségi állapotával törődnek a legkevesebbet, ha külsejükről van szó. Még ha az elöl ülő, jól látható fogaik szépnek és ápoltnak tűnnek is, gyakran a hátsó, rágófogakkal komoly probléma alakul ki, a helytelen szájápolás következtében.

Dr. Polgár Katalin

Dr. Polgár Katalin, a Forest and Ray Dental egyik fogorvosa tavasszal kezdett el praktizálni budapesti fogászati rendelőnkben. Azóta beigazolódott róla, hogy egy rendkívül megnyerő személyiség, remek munkatárs, valamint kitűnő szakember. Őt kérdeztük meg többek között arról, miért is áll fenn manapság ez a probléma, miért nem fordítanak nagyobb figyelmet fogaik egészségére a mai fiatalok? Ezen kívül rengeteg érdekes információt, az évek során összegyűlt tapasztalatait és hasznos tanácsait is megosztotta velünk az interjú során.

Tapasztalatok az általános fogápolási szokásokról

Mi az általános véleménye a páciensek fogászati, szájüregi állapotáról?

A magyar páciensek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal. Nincs fogalmuk arról, hogy a szájüregi rákok tekintetében vezetők vagyunk Európában. Nincsenek tisztában a helyes fogápolással, illetve félnek a fogorvostól. Rosszak a berögződéseik, kevés bizalommal vannak a fogászat iránt.

Az esetek többségében milyen problémákkal találkozik egy konzultáció, állapotfelmérés során?

A leggyakoribb a gyökérkezelendő foggal való probléma, illetve a bölcsességfoggal kapcsolatos panaszok, amelyet félnek az emberek eltávolíttatni. 80-90%-ban pedig fogkővel találkozom a pácienseknél, amelynek eltávolítása alapfeltétel a jó szájhigiénia fenntartásában.

10 emberből hány ember szorul komolyabb fogászati kezelésre?

10 emberből átlagosan 7-8 páciens az, aki komolyabb fogászati kezelésre szorul. Ez elég nagy szám. Sajnos a lakosság általános fogászati állapota jóval rosszabb a többi európai országhoz hasonlítva.

Ez a korosztályok szintjén nagyjából hogyan oszlik el? Inkább a fiatalabbaknak vagy az idősebbeknek rosszabb az állapota?

Az az igazság, hogy a fiatalabb korosztálynál is egyre gyakoribbak a fogászati problémák. Az idősebb korosztály a korból fakadóan már kevesebb foggal rendelkezik. A kihúzott fogak miatt az állcsontgerinc sorvadása okoz főként problémát. Ilyen esetekben, ha a páciens a fogpótlás mellett dönt, előzetes kezelésekkel, mint például a csontpótlás vagy szinuszemelés tesszük alkalmassá az állcsontot az implantátum behelyezésére.

Mi a szubjektív véleménye a páciensekről?

Többször tapasztaltam, hogy a fiataloknál a szájüregen kívül minden rendben volt. A külsejükre rengeteg időt fordítanak, azonban a fogaik ápolását háttérbe szorítják. Úgy gondolják, hogy ami a hétköznapi életben nincs szem előtt, azzal nem fontos foglalkozni. Pedig ez nem így van, hiszen az egészségügyi szempont mellett az összképhez hozzátartozik az ép, esztétikus fogsor és ennek köszönhetően a szép mosoly.

A középkorú pácienseknél tapasztalható az, hogy egészségtudatosabbak. Ők azért jönnek el, hogy rendben tudják a fogaikat, ellentétben a fiatalabbakkal, akik akkor keresnek fel minket, ha szemmel látható helyen van probléma vagy már fájdalommal küzdenek.

Sokaknak fontosabb a külső, mint fogaik állapota

Tanács a fogaink állapotának megőrzésére

Aktuális a téli időszak, így a forró italok és édességek fogyasztása. Különlegesebb odafigyelést igényel egy-egy ilyen időszak?

Igazából ugyanazok a szabályok érvényesek: naponta minimum kétszer mossunk fogat, használjunk fogselymet a fogközök tisztítására, és keressen fel minket félévente egy ellenőrzés céljából. Amire fontos odafigyelni a fogmosás technikájánál, hogy ne végezzünk túl erős, dörzsölő mozgást a fogmosásnál, mert ezzel a fognyakat védő zománcot ledörzsölhetjük. Ennek következményeként pedig érzékenyek lehetnek fogaink a hideg és forró ételekre, italokra, így kellemetlenné válhat egy teázás a téli hidegben.

Ami még időszakhoz köthető észrevétel, hogy inkább a tavaszi és őszi időszakban növekszik meg a páciensek száma, amely talán ahhoz az egyszerű okhoz köthető, hogy egy újévi fogadalom miatt vagy a nyaralás végezte után szánja el magát a fogorvos meglátogatására.

Praktizálása alatt milyen pozitív vagy akár negatív élmény hagyott önben mély benyomást?

A leggyakoribb tapasztalatomat tulajdonképpen személyes sikerként élem meg. Ugyanis az esetek többségében a pácienseim félve ülnek be a fogorvosi székbe, a kezelést követően pedig hálásan állnak fel. Tudatosul bennük, az ő egészségük van a középpontban és a kezelésektől pedig nem kell tartani. Sok esetben előfordult már, hogy egy-egy páciens visszatért a rendelőnkbe és valami kis aprósággal, ajándékkal köszönte meg a tőlünk kapott kezelést.

Tévhitek, leggyakoribb hibák a fogápolással kapcsolatban

Milyen fogápolással kapcsolatos tévhitet tudna eloszlatni, illetve ön szerint mik a leggyakoribb hibák, amelyet a fogápolás kapcsán elkövetünk?

Tapasztalataim szerint sokan azt gondolják, ha egyszer egy fogat betömünk, akkor az élethosszig tartó megoldást jelent. A másik megdöbbentő tévhit az, hogy elég csak akkor fogorvosi segítséget kérni, ha a problémánk már fájdalommal jár. Ezt azért is fontos mihamarabb elfelejtenünk, mert ilyen esetben a kezelendő fog vagy fogak már gyulladtak, és ebből következve az érzéstelenítő sem tudja már kifejteni teljesen a hatását, ezért a kezelés kellemetlenné válhat.

A fogmosáskor előforduló leggyakoribb hiba, hogy erőből mosunk fogat, illetve az eleve öntisztuló felületeket mossuk (azok a fogfelületek, amelyek gyakori érintkezésben vannak az ajkakkal és nyelvvel), kevesebb figyelmet szentelve a fogközökre, ahonnan a problémák többsége kiindul. Ha példaként veszünk egy hátul elhelyezkedő fogat, amely öt felszínnel rendelkezik, akkor ebből csak a fogkefés mosással három felületet tudunk tisztítani. Ez azt jelenti, hogy körülbelül fogaink 60%-át tudjuk csak tisztítani. Jobb esetben, hiszen nem megfelelő technikával ezt a 60%-ot sem biztos, hogy elérjük. Ezért elengedhetetlen, hogy a fog másik kettő felszínét (amelyek a szomszédos fogak felé néznek) fogselyemmel tisztítsuk meg, így lehetünk biztosak az alapos fogmosásban.

Nem tanácsos az alkoholos szájvíz használata sem, mert erősen szárítja a nyálkahártyát, amely a természetes szájhigiéniáért felelős.

Megelőzés, rendszeres fogászati ellenőrzéssel

Az esetek többségében a komolyabb fogászati problémák megelőzhetővé válnak a rendszeres, félévente történő ellenőrzéssel, és az abból következő konzerváló kezelésekkel. Ehhez tudna valamit hozzáfűzni? Mit javasol, az egyes kezelések után (pl.: gyökérkezelés, fogtömés) milyen gyakorisággal érdemes „kontrollra” menni, ellenőrizni a kezelt fog/fogak állapotát?

A félévente történő fogorvosi ellenőrzéseken megállapítjuk, hogy egy-egy tömés milyen állapotban van, ez alapján javasoljuk a tömés esetleges cseréjét. Azonban javasolt 5 évente cserélni a töméseket, hiszen a tömés és a fog illeszkedésénél idővel ismételten kialakulhat szuvas terület. Ez nem a rosszul tömött fog miatt következik be, hanem az esztétikus tömés anyagának minimális összezsugorodása miatt.

A megfelelően gyökérkezelt fog élethosszig tartó megoldást jelenthet, ezért amennyiben nincs a későbbiekben panasz rá, nem igényel különösebb kezelést.

Utolsó gondolatként megjegyezném, most, hogy közelednek az ünnepek és ezzel együtt a sok ünnepi fogás és finomság, fokozottan kell ügyelnünk a megfelelő szájápolásra! Mindenkinek javaslom, hogy keresse fel fogorvosát, hiszen a megelőzés a legfontosabb. Természetesen mindenkinek kellemes ünnepeket, boldog újévet, és egészséges fogakat kívánok!

Kép forrása: link


Kattintson, nézze meg legfrissebb akcióinkat, és foglaljon időpontot már most! Le ne maradjon!

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom