Gyökérkezelt fog elszíneződése

A gyökérkezelés nagyon hasznos eljárás, ugyanis lehetőségével megtartható a kóros fog, azonban vannak hátrányai, mellékhatásai. A leggyakoribb probléma a fog elszíneződése, ami főleg akkor okozhat nagy gondot, ha az a bizonyos fog az esztétikai tartományban helyezkedik el. Mi az oka a gyökérkezelt fog elszíneződésének? Hogyan lehet fehéríteni a gyökérkezelt fogat? Azonnal megválaszoljuk.

elszíneződött fog fehérítése
Fogfehérítés

Miért színeződik el a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelt fogak elszíneződése gyakori probléma, ami több dolog miatt is előfordul. 

A gyökérkezeléshez használt gyógyszerek, anyagok mellékhatása

A gyökértömés, amellyel a gyökérkezelés után lezárják a fogat, festékanyagokat tartalmaz. Ezek a festékanyagok kioldódnak a tömésből, emiatt jelentkezik az elszíneződés. Ettől általában vörösessé, narancsszínűvé válnak a fogak. Mivel a tömés közvetlenül érintkezik a dentinnel, az egész fog elszíneződik.

Ha amalgámtömést kaptunk, akkor a teljes fog kékes-szürkés színűvé változik. Az amalgám emiatt nem is ajánlott olyan fogakon, amelyek az esztétikai tartományba esnek. Ráadásul az amalgámtömés okozta elszíneződést nagyon nehéz kifehéríteni is.

Azok a gyógyszerek és tömőanyagok, amelyek ezüst-nitrátot vagy cink-oxidot tartalmaznak, sokkal nagyobb eséllyel idézik elő a fog színének elváltozását.

A fogbél elhalása

A gyökérkezelt fog elszíneződésének egyik leggyakoribb oka az elhaló szövetállomány. A szövetek lebomlásával olyan bomlástermék keletkezik, ami a beszivárgó vérrel való találkozáskor sárgás-barnára változtatja a fog színét.

Ha a gyökértömés nem tölti ki teljesen a foggyökércsatornát, akkor az üres helyekben szintén bomlástermékek keletkeznek. Ezek a bomlástermékek a fogkoronát is elszínezik. Általában szürkés árnyalatú lesz a fog.

A gyökérkezelt fog fehérítése

A gyökérkezelt fog fehérítése a fogfehérítés speciális csoportjába tartozik, ugyanis ilyenkor nem az egész fogazatot kell kezelni, hanem csak egy elszíneződött fogat. Ilyen esetekben általában belső fogfehérítést kell végezni, amelynek látványosságát az befolyásolja, hogy a gyökérkezelésre milyen régen került sor.

Ha olyan fogról van szó, amelyet már nagyon régen gyökérkezelték, az elszíneződés pedig nagyon erős, akkor a legjobb megoldás a csapos megerősítésű fémkerámia vagy cirkónium korona.

A belső, azaz a sétáló fogfehérítés menete

A kezelés egy személyes konzultációval kezdődik, amikor is a fogorvos megállapítja az elszíneződés okát, egy röntgenfelvétel alapján pedig eldönti, hogy a gyökértömés megfelelő-e, mert ha nem, akkor azt még fehérítés előtt ki kell cserélni.

A kezelt fogat, amelyet a fogorvos fúróval megnyit a pulpakamráig, gondosan el kell különíteni a többitől. A megnyitás után fehérítő gélt kell tenni a pulpakamrába. Miután ez megtörtént, a fogorvos ideiglenes tömést helyez a fogba. Az első kezelés után 3-5 nappal kell visszamenni a fogászatra, ahol – amennyiben nem kaptunk kielégítő eredményt – kicserélik a fogfehérítő gélt.

Az utolsó kezelés után alaposan ki kell tisztítani a pulpakamrát, de még mindig csak ideiglenes tömést lehet a fogba helyezni, az állandót csak két hét elteltével kapjuk meg, amikor már állandósul a fog színe, és az esetlegesen benne maradt anyag lebomlik.

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom