Mit tegyünk fogaink elszürkülése esetén?

A fogak elszürkülését egy egész sor tényező okozhatja. Étkezésünk, az alkalmazott gyógyszerek vagy akár a genetika is meghatározhatja fogaink színét. Az elszíneződött fogak azonban semmiképp nem esztétikusak, ezért befolyásolják magabiztosságunkat, sőt, akár egészségügyi problémát is okozhatnak. Szerencsére számos modern, hatékony, mégis gyengéd módszer áll rendelkezésre fogunk ragyogó fehérségének visszaállítására. 

elszürkülés
Mit tegyünk fogaink elszürkülése esetén?

A fogak elszíneződésének okai

A fogzománc, ahogy minden anyag, hő hatására tágul és zsugorodik. Ezáltal apró repedések keletkeznek rajta, amiben aztán könnyedén megtelepednek a különböző szennyeződések. Ez a természetes folyamat szürke, esetleg barnás elszíneződést okozhat fogainkon, főleg akkor, ha nagy pigmenttartalmú ételeket vagy italokat – kávét, vörösbort, színezékkel dúsított élelmiszert – fogyasztunk. Ezen kívül a dohányzás is nagy mértékben elszínezheti fogainkat. 

A fenti okokon kívül akár magzati korban az anya által vagy kisgyermekkorban beszedett gyógyszerek hatóanyaga is okozhatja a még fejlődésben lévő maradó fogak elszürkülését. A dentin vagy a zománc genetikai fejlődési zavara miatt fogunk porózussá, törékennyé válhat, ami megkönnyíti a különböző elszíneződések, foltok megtapadását. Ritkán, de előfordul az is, hogy egy fog minden nyilvánvaló tünet nélkül elhal. Ez aztán bevérzés vagy különböző baktériumok bomlástermékei nyomán zavaró, szürkés-barnás színűvé válhat. 

Mit tehetünk a fogak elszürkülése ellen?

Ha úgy döntünk, szeretnénk visszaszerezni fogaink fehérségét, a fogorvosnak először is meg kell vizsgálnia, mi okozza az elszíneződést. Ha csupán felszíni, élelmiszerek által okozott elszíneződéseről van szó, a fogfehérítés ideális megoldás lehet az eredeti fehérség visszaállítására. A fogfehérítés otthon, illetve rendelői körülmények között is történhet. 

Az otthoni alkalmazáshoz a páciens egy generikus vagy saját fogmintája alapján készült sínt kap, amit fogfehérítő géllel megtöltve, általában éjszaka kell viselni. A fehérítő gél néhány viselés után fejti ki hatását, ami általában 6 hónapig tart. Ezzel szemben a rendelői, szakértői felügyelettel végzett fogfehérítés időtartama mindössze 90 perc. A művelet során a fogakra felvitt fehérítő gélt speciális kék fénnyel világítják meg, ami aktiválja a fehérítő molekulákat. A kezelés után a páciens rögtön ragyogó fehér mosollyal távozhat. Ha a foggal az elszíneződésen kívül más probléma is van, elhalt vagy túlságosan törékeny a fehérítéshez, fogászati héj, korona vagy foghíd jelenthet ideális megoldást.

A modern fogorvoslásban számos hatékony kezelési módszer adott az elszíneződött fogak kezelésére, kiváltó októl függetlenül, széles árfekvésben. Foglaljon időpontot a Forest & Ray Dental Budapest rendelőjében, és bízza magát szakértő fogorvosainkra problémája megoldásához.

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom