Mitől fájhat a fogunk?

A fogfájás a legkínzóbb fájdalmak egyike. Leggyakrabban fogszuvasodás vagy gyulladás okozza, amely egyszerűen és gyorsan kezelhető. A fájdalom típusától és helyétől függően viszont súlyosabb kiváltó okok is előfordulhatnak. A legfontosabb azonban, hogy a fájdalom megjelenésekor a lehető leghamarabb felkeressük fogorvosunkat.

A fogfájás a legkínzóbb fájdalmak egyike
A fogfájással nem szabad várni

A leggyakoribb fogfájás-típusok és kezelésük

Alapvetően 3 fogfájástípust különböztetünk meg, amelyek közül az éles, hasító fájdalom a leggyakoribb. Ez nagyrészt forró vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor jelentkezik. Ilyenkor nincs szükség azonnali beavatkozásra, de speciális, érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémmel ellenállóbbá tehetjük fogainkat a hőváltozással szemben. Éles fogfájdalmat okozhat még fognyaki szuvasodás, fogcsikorgatás, magas tömés, rosszul felhelyezett korona vagy letört fog is. Ezekben az esetekben a megfelelő fogorvosi beavatkozás azonnal enyhítheti a fájdalmat.

A tompa fogfájás kevésbé tűnhet veszélyesnek, mint az éles fájdalom, pedig ennek pont ellenkezője igaz. Ilyenkor nagyon fontos a gyors fogorvosi segítség, hiszen a tompa fájdalom arra utal, hogy a fog belsejében található idegek károsodtak. Ennek oka lehet fogszuvasodás vagy a fog másfajta sérülése. A fájdalom okára általában panoráma röntgennel derítenek fényt, a gyógyír pedig leggyakrabban egy egyszerű gyökérkezelés, amely azonnal megszünteti az érzékenységet. Ritkán az éles fájdalomhoz hasonlóan hideg vagy forró ételek és italok és fogcsikorgatás is okozhat tompa fájdalmat, de előfordul, hogy egy rosszul elhelyezkedő bölcsességfog a bűnös. Ilyenkor a bölcsességfog eltávolításával orvosolják a problémát.

Ha fogfájásunk van mindenképp keressük fel orvosunkat
Ha fogfájásunk van mindenképp keressük fel orvosunkat

A lüktető, intenzív fájdalom minden bizonnyal valamilyen fertőzés, gyulladás, vagy a szájban található tályog eredménye. Erre utalhat az arc megduzzadása és érzékennyé válása is, amely sürgős beavatkozást és fájdalomcsillapítást kíván. A beteg ilyenkor leggyakrabban gyulladáscsökkentő gyógyszert, antibiotikumot és fájdalomcsillapítót kap. Előfordulhat, hogy a szájban lévő tályogot fel kell tárni, kitisztítani és sóoldattal átöblíteni. Ez a fájdalom megszüntetésén kívül az állapotromlás megelőzését is segíti. Rövid gyógyulási időszak után a fájdalom általában megszűnik, de a tályog visszatérésének veszélye miatt szükség lehet az érintett fog gyökérkezelésére.

A fogfájás megjelenésekor fontos, hogy a lehető leghamarabb felkeressük fogorvosunkat. A fájdalom ugyanis akár a szem, a fül vagy az arcüreg betegségeire is utalhat. Kezelés nélkül a legrosszabb esetben előfordulhat, hogy az érintett fogat el kell távolítani, a gyulladás és a fertőzés pedig akár más testrészekre is átterjedhet. 

A fogfájás hatékony megelőzése

A fogfájást legtöbbször fogszuvasodás okozza, ez pedig megfelelő szájhigiéniával egyszerűen megelőzhető. Mossunk fogat naponta kétszer fluorid tartalmú fogkrémmel, használjunk fogselymet, és öblögessünk antibakteriális szájvízzel. Ezen kívül fontos, hogy fogorvosunk félévente alaposan átvizsgálja és megtisztítsa fogainkat. Továbbá alacsony cukor- és savtartalmú ételek és italok fogyasztásával is sokat tehetünk fogaink egészségéért.
 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom