Mozgó fogak

A mozgó fog olyan jel, amit semmiképp nem szabad félvállról venni. De ne essünk rögtön pánikba, hiszen a probléma kezelhető, sőt, minimálisan a teljesen egészséges fogak is mozognak! De mégis mikor komoly a probléma, és mit tehetünk ellene?

mozgó fog
A visszahúzódó íny sokszor okoz foglazulást

Mitől mozog a fog?

Mint a legtöbb fogászati probléma esetében, úgy a mozgó fogak hátterében is első sorban a rendszeres és helyes szájápolási szokások hiánya áll.

Ha szájhigiéniánk nem megfelelő, akkor jóval nagyobb eséllyel települ meg fogainkon a fogkő, és a fogakon maradt plakkban lévő baktériumok hatására gyulladás alakulhat ki, amelyek hosszú távon a fogak kilazulásához, mozgathatóságához vezetnek. A mozgó fogak mögött rejlő ok leggyakrabban a fogágybetegség, amely az íny gyulladásán túl a csontállomány pusztulásával is jár. A fogággyulladás fennállására intő jel lehet a fogínyvérzés, a fogíny duzzadása, érzékenysége, a fájdalmas harapás, és a rossz lehelet is.

A szájápolás mellett az egészségtelen táplálkozási szokások, a stressz, a dohányzás és a fogcsikorgatás is káros hatással vannak fogazatunkra.
Ezeket a kiváltó okokat kellő odafigyeléssel csökkenthetjük vagy meg is szüntethetjük, azonban olyan tényezők is okozhatják a fogak kilazulását, amelyek ellen fogászati kezelés nélkül nem sokat tehetünk.

A fog mozgását a fogak egyenetlen terhelése is okozhatja. A problémát a fogazat rendezetlensége, a nem megfelelő tömés, vagy a szomszédos fog hiánya is előidézheti. 
Ha egy elvesztett fogat nem pótolunk valamilyen típusú fogpótlással, akkor a mellette elhelyezkedő fogak veszíthetnek stabilitásukból, és bedőlhetnek a megüresedett helyre. A probléma sajnos az egész fogazat elrendezésére hatással lehet, és az egyenetlen terhelés következtében akár a szemben lévő, vagy a másik állkapcson elhelyezkedő fogak is kilazulhatnak. 
 

cigaretta és mozgó fog
A dohányzás miatt is lazulhat a fog

Hogyan lehetséges a mozgó fog kezelése?

Természetesen a legjobb védekezés mindig a megelőzés. Fogaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő szájápolási szokások betartása otthon, a féléves fogászati kontrollvizsgálatokon való részvétel, valamint évente egyszer ajánlott dentálhigiéniai kezelésen is részt venni.
 
Akkor sem kell azonban megijednünk, ha már érzékeljük a gyulladás tüneteit. Az íny gyulladása megfelelő fog- és fogköztisztítással, szükség esetén fogkőeltávolítással és gyulladáscsökkentő termékek használatával visszafordítható.

Amennyiben a  gyulladás a fogágyra is tovább terjed, az íny elkezd visszahúzódni, majd kezelés hiányában a fog és az íny között tasakok keletkeznek. A fogágybetegség ezen szakaszában már a csontszövet is pusztulni kezd, és a fogak mozgathatóvá válnak. Ilyenkor a problémát fogászati kürettel lehet kezelni, a legsúlyosabb esetekben pedig csak műtéttel orvosolható.

Azt javasoljuk, hogy már az első, gyulladásra utaló tünetekkel forduljunk fogorvoshoz, hiszen így megelőzhetjük a komolyabb probléma kialakulását! A számunkra legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában csak szakember segíthet, hiszen a fogak kilazulásának hátterében több egészségügyi probléma is állhat, amelyek eredetének megállapításához orvosi diagnózis szükséges. 
 

fogíny műtét után
Egy fogíny műtét után

Kedvező fogászati árak - Nézze meg havi kezelési akcióinkat is!

 

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom