Legyen ragyogó mosolya a ünnepi asztal mellett is!

Fogfájás a karácsonyi lakoma közben, kiesett tömés vagy letört fog a mama mézeskalácsa miatt, rosszul időzített begyulladt fog  - számos olyan dolog, amelytől mindannyian tartunk a karácsonyi időszakban. Szerencsére ezen problémák többsége megelőzhető, ha tudjuk, melyikkel mikor forduljunk fogorvoshoz. Olvassa el cikkünket, és megtudhatja, mely kezeléseket mikor érdemes végezni, illetve mit lehet tenni, ha a baj már mellettünk ül a karácsonyi asztalnál.

Karácsony
Együtt a család

Melyek az aktuális fogászati kezelések december elején?

Ha évközben elmaradtak fogászati kezeléseink, tél elején még mindig pótolhatjuk őket. Érdemes körülbelül egy hónappal karácsony előtt ellátogatni fogorvosunkhoz egy állapotfelmérésre, így elkerülhetjük a karácsony előtti “hajrát”, és még egyéb kezelésekre is maradhat időnk. 

Kezelések, amiket mindenképp érdemes letudni tél elején:

 • féléves ellenőrzés: nagyon fontos, hogy ellátogassunk időben fogorvosunkhoz, ugyanis lelkünk megnyugvása mellett a fogainknak is jót teszünk, ha még karácsony előtt letudjuk a szükséges kezeléseket. 
 • kisebb fogtömések és cserék: ezeket is érdemes elvégezni még karácsony előtt, így nem kell tartanunk attól, hogy a karácsonyi lakoma alatt megfájdul a fogunk vagy esetleg régi, laza fogtömésünk kiesik.
 • fogpótlás előkészítése: ebben az esetben az előkészítő húzásokat megejthetjük jóval karácsony előtt, így az ünnepek előtt begyógyulnak a sebek, januárig pedig az elvárt csontképződés is befejeződik. Ez azért előnyös, mert így akár januárban el is kezdhetjük a végleges fogbeültetést. Tudja meg, milyen fogpótlásra van szüksége! 

 

Karácsonyfa
A fenyőfa a karácsony szimbóluma

Melyek azok a kezelések, amik közvetlen karácsony előtt is elvégezhetők?

Sokunknak jut eszébe karácsony előtt, hogy milyen jó lenne tökéletes mosollyal fogadni a vendégeket, hogy a karácsonyfa fénye eltörpüljön a fogsorunk csillogása mellett. Erre akad lehetőség karácsony előtt, ugyanis olyan kezeléseket, melyek nem járnak gyógyulási idővel, nyugodtan ütemezhetünk közvetlenül az ünnepek elé is. 

Ellátogathatunk egy dentálhigiéniai kezelésre, amely során a higiénikus megtisztítja a fogainkat azokon a részeken is, amiket otthon nem tudnánk, illetve az egész fogsorunkról eltávolítja a fogkövet. Ezután pedig részt vehetünk fogfehérítésen is, mely történhet a rendelőben vagy akár otthoni fogfehérítő csomaggal is.

Melyek azok a kezelések, melyeket nem érdemes karácsony táján végezni?

Vannak olyan kezelések, amelyek hosszabb gyógyulási idővel rendelkeznek, éppen ezért nem érdemes a karácsonyi gondtalan pihenést megzavarni velük.

Ilyen kezelés a:

 • gyökérkezelés, amely többszöri fogászati látogatás igényel, és ideiglenes tömést, esetleg gyógyszeres kezelést is tartalmazhat
 • foghúzás, amelynek hosszú a gyógyulási ideje, műtéti beavatkozás esetén varrás és későbbi varratszedés is szükséges
 • fogbeültetés, mely egy szájsebészeti beavatkozás hosszú gyógyulási idővel és számos fogászati időponttal
 • fogpótlás, melynél sok esetben kell ideiglenes koronát vagy hidat használni, amelyek sokkal törékenyebbek, mint végleges párjaik. Tudja meg, milyen fogpótlásra van szüksége! 

 

Family
Családi fotó

Mit lehet tenni az ünnepek alatt vészhelyzet esetén?

 • Fáj a fogam, nem merek bejglit enni: a fogfájás akár a legfinomabb falatoknál is jelentkezhet. Az éles fájdalom oka lehet a fogérzékenység, mely hideg, meleg ételek fogyasztásakor jelentkezik. Ilyenkor addig, amíg nem tudunk elmenni a fogorvoshoz, próbáljuk meg kerülni a fűszeres vagy savas ételeket, ne sokkoljuk fogainkat túl hideg vagy meleg ételek fogyasztásával. Ha viszont tompa fájdalmat érzünk, valószínű, hogy begyulladt a fogbelünk. Ekkor vehetünk be 6 óránként fájdalomcsillapítót, keressük közülük a gyulladáscsökkentő hatásúakat! 
 • Letört a fogam, még mosolyogni sem merek a családi fotón: ha szerencsénk van, a letörés nem akkora, hogy elérje a fogideget, ekkor a letörés helye nem fáj, csak esztétikailag zavaró. Ellenkező esetben ha a fogideget is eléri a törés, könnyen begyulladhat és fájhat is a fogunk. Minden esetben nagyon fontos, hogy állandóan tisztán tartsuk a letört fogunkat, ugyanis nem szeretnénk, ha tovább szuvasodna. A családi fotóhoz pedig gyakoroljunk be egy bájos enyhe mosolyt, ami ápol és eltakar.
 • Kiesett a fogtömésem az ünnepi vacsora alatt: sokunkkal megesik, hogy abba kell hagynunk a karácsonyi falatozást, mert a nagy hévben véletlenül rosszul harapunk, és kiesik a fogtömésünk. Ekkor nincs mit tenni, irány a fürdőszoba és egy alapos fogmosás. Ezután pedig amíg el nem jutunk fogorvosunkhoz, próbáljuk meg kerülni a kemény, ragadós, cukros ételeket, és lehetőség szerint ne rágjunk a lyukas fog oldalán. 
 • Begyulladt a bölcsességfogam, nem tudom élvezni a pihenést: sajnos a bölcsességfog nem ünnepli a karácsonyt, így bármikor kedve támadhat egy kis gyulladásra. Ilyenkor fontos a bölcsességfog környezetének tisztán tartása, és a mielőbbi fogászati látogatás. 

 

Ha pedig bármilyen halaszthatatlan kezelésre lenne szüksége a karácsonyi időszakban, fogászatunk rendelkezésére áll a két ünnep között is.

Ünnepi nyitvatartás
December 25-26.  Zárva
December 27.  9:00 - 15:00
December 28.  9:00 - 15:00
December 29.  9:00 - 15:00
Január 1-2. Zárva
Január 3. 8:00 - 20:00

 

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom