+36 70 312 9771

Fog gyökérkezelés gyulladás, gyökérkezelés menete

Gyökérkezelés

Milyen problémára nyújt megoldást?

A foggyökér gyulladás kínzó fájdalommal tud járni, ám szakszerű gyökérkezelés segítségével hosszú évekre is tünetmentessé tehető. Fogászati rendelőnkben kíméletesen végezzük a kezelést, hogy a lehető legkisebb fájdalommal járjon. Tudjon meg többet a gyökérkezelés menetéről!

Várható kezelési idő vagy alkalom:

A gyökérkezelés menete 2-3 alkalom alatt zajlik le. Egy alkalommal átlagosan 30-90 percet vesz igénybe.

A kezelésekkel kapcsolatos költségek:

Panoráma röntgen – (8.000 Ft)
Intraorális röntgen – (4.000 Ft)
Gyökérkezelés (trepanálás) 1 típusú – (25.000 Ft)

Mikor szükséges a gyökérkezelés?

Gyakran érez fájdalmat hideg vagy meleg ételek, italok fogyasztásakor? Akár éjjel is fogfájásra, lüktető érzésre ébred? Fogai különösen érzékenyek, esetleg el is színesedtek? Lehetséges, hogy a problémán már csak a fog gyökérkezelése segíthet.

Gyulladt fog, elhalt fog kezelése: ha a fog belsejében található szövetek (idegek, vérerek) begyulladtak, vagy már teljesen elhaltak.

Erősen szuvas fog kezelése: mély szuvasodások, letört fogak esetében, ha a pulpakamra megnyílik, vagy nagy az esély erre.

Fog gyökérkezelése megelőzésként: ha koronához vagy hídpótláshoz preparált fog esetében nagy a rizikója a későbbi problémák kialakulásának

Fájdalommentes fog gyökérkezelés - Forest & Ray Dental

Hogyan zajlik a gyökérkezelés menete?

  • Alapos kivizsgálás és képalkotó eljárás után szakorvosunk megállapítja a fog gyökérkezelésének szükségességét
  • A gyökérkezelés első lépéseként a fogorvos megnyitja a fogat a rágófelszín, illetve a frontfogak esetén a nyelv, szájpadlás felől. A fogbélkamra tartalmának eltávolítása után a gyökércsatornákat gyökérreszelő tűvel tágítjuk, formázzuk és kiszárítjuk, hogy minden gyulladt területtől megszabadítsuk a fogat
    Fogorvosunk gyógyszert helyez a gyökércsatornába és ideiglenes töméssel lezárja a fogat. Foggyökér gyulladás esetén a gyógyszeres tömést a gyulladás teljes megszűnéséig szükség szerint többször is cseréljük. Végül a gyökereket speciális gyökértömő anyaggal látjuk el.
  • A fog gyökérkezelés menete a fog látható részének helyreállításával ér véget. Ez történhet fogtöméssel, fogkoronával vagy más megoldással.

Kérjen időpontot 
még ma!

Szabaduljon meg a foggyökér gyulladás okozta fájdalmaktól, kérjen időpontot mihamarabb kezelésünkre! Szakértő orvosaink székében ülve biztos lehet benne, hogy gyors és fájdalommentes lesz a fog gyökérkezelése.

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!

Gyakori kérdések a gyökérkezelés menetéről

A gyökérkezelés általában 2-3 alkalmat jelent, és többnyire hetente egyszer kell megjelenni rendelőnkben. Az egy gyökerű fognál maga a gyökérkezelés mindössze 20-30 perc, míg egy háromgyökerű rágófognál például 1 órát is igénybe vehet az alapos kezelés. A második alkalom általában fél órás szokott lenni, a harmadik pedig a végleges tömés miatt kicsit hosszabbra is nyúlhat, általában 1 órán át tart. Ha fogkoronára is szükség van, akkor még plusz két alkalomra is számíthatunk.

A gyökérkezelés mindig helyi érzéstelenítésben történik, ezért a páciens nem érez semmilyen fájdalmat a beavatkozás közben. Az eljárás célja a beteg fog gyulladásának megszüntetése, ezért a végleges tömésig az antibakteriális töltőanyag szükség szerint a felírt antibiotikumos kúra is a fájdalmakat hivatott megszüntetni.

Amikor a fogszuvasodás túl közel kerül a fog belsejében található kötőszövethez, és a baktériumok bekerülnek az idegcsatornába, akkor a pulpa gyulladásba kerül, ami nagy fájdalmakat okoz. A páciensek többsége még ebben az állapotban fordul fogorvoshoz, mert a fájdalomcsillapítók is csak átmeneti enyhülést hoznak.

Előfordul azonban, hogy a gyulladásos folyamat már lezajlott és a fogbél teljesen elhalt. Sokan ilyenkor megkönnyebbülnek, mert ez a stádium már egyáltalán nem okoz fájdalmakat. Az elhalt idegek, vérerek viszont kiváló talajt jelentenek a baktériumok szaporodásának. Ráadásul a fog vérkeringése ekkorra megszűnik, ezért a szervezet védekező mechanizmusai sem jelentenek akadályt a baktériumoknak, amik rövidesen eljutnak a fog gyökércsúcsához és itt szép lassan egy zsákot képeznek. A csontos területeken sajnos bekerülnek a véráramba és folyamatos bakteriális fertőzést okoznak a szervezetnek, melyet gócbetegségnek nevezünk. A testben képződött gócok gyengítik az immunrendszert és olyan további betegségeket okoznak, mint ízületi gyulladás, hormonális zavarok és hajhullás.

Ha Ön időben orvoshoz fordul, akkor ezek a súlyos szövődmények messziről elkerülhetők és az esetek többségében a beteg fog is megmenthető.

A gyökérkezelt fog a kezelés után néhány napig még fájhat, hiszen a gyulladás teljes elmúlása időbe telik. Kiváltképp akkor, ha a baktériumok már a gyökércsúcsot is megtámadták. Ha Ön 3-4 nappal a kezelés után is erős fájdalmat tapasztal, akkor újra el kell látogatnia rendelőnkbe. Ha viszont a gyökértömést követően az érzékenység és irritáció napról napra csökken, akkor a folyamat jó úton halad.

Fontos tudni, hogy a kialakult gyulladást fogorvosunk a fog oldaláról kezeli, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a kezelés sikeres legyen. Ezzel párhuzamosan azonban az immunrendszerre is jelentős feladat hárul, az Ön szervezetének is fel kell vennie a kesztyűt – ezt gyakran támogatjuk antibiotikum felírásával. Mivel az immunrendszer harcát nem fogorvosaink vívják, így sajnos garanciát sem tudunk vállalni a sikerességére.

A gyökérkezelés után a fog törékenyebbé válik, így könnyedén letörhet belőle egy-egy darab. Fogorvosaink ezért koronát szoktak javasolni, mellyel elkerülhető, hogy a fog mechanikai szerkezete roncsolódjon.

Rendelőnkben a gyökérkezelés ára 18 700 forinttól kezdődik, de a pontos költségeket az árlistánkon tudja megtekinteni. Ez az összeg azonban nem minden páciensünk esetében egyforma és pontosan csak a kezelési terv felállítása után tudjuk meghatározni, hogy az Ön esetében milyen anyagi vonzatai vannak a beavatkozásnak.