+36 70 312 9771

A gyökérkezelés menete – hány alkalom a gyökérkezelés?

Gyökérkezelés menete

A köztudatban az él, hogy a gyökérkezelés menete sok alkalmas procedúra, rendkívül fájdalmas beavatkozás, ez azonban tévhit. Megfelelő előkészítést követően egy gyökérkezeléshez általában maximum 3 alkalommal kell ellátogatnunk fogorvosunkhoz.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Gyökérkezelésre akkor van szükség, ha a fog megsérül, a belső mag pedig a bejutó baktériumok miatt elfertőződik. Ez gyulladást és fájdalmat okoz az érintett fogban, ami később komoly egészségügyi gondokhoz vezethet. Ezek megelőzéseként a beteg fog ideg- és érhálózatát gyökérkezeléssel eltávolítják.

Létezik azonban tervezett gyökérkezelés is, amelyre leggyakrabban akkor kerül sor, ha a fog belseje elhal, ám ez csak röntgenfelvételen látszik, tünetet nem produkál. Tervezett gyökérkezelést végeznek akkor is, ha a környező fogak valamelyikének kezelése miatt az érintett fogat nagy mértékben reszelni kell, így várható a foggyökér károsodása.

A gyökérkezelés menete

A kezelés első lépéseként a fogorvos lyukat fúr a fog felszínén, egészen a pulpakamráig, ahonnan a fog idegcsatornái indulnak. Egy fognak általában 1-3, ritka esetben akár 4 idegcsatornája is lehet. Az elhalt gyökér helyén élő anyag általában nem, csak törmelék és genny található. A pulpakamrát és az idegcsatornákat speciális eszközökkel és oldatokkal megtisztítják, antibiotikus vagy fertőtlenítő pasztát helyeznek be, majd ideiglenes töméssel lezárják, hogy megakadályozzák a baktériumok sebbe jutását.

A gyökérkezelésen áteső fogak általában komolyan gyulladtak, így egyetlen ülés csak preventív gyökérkezelés esetében elegendő. Az első tisztítást ezért általában második, nem ritkán harmadik alkalom is követi, amelyek között általában egy hét gyógyulási időt hagynak. A további kezelések alkalmával eltávolítják az ideiglenes tömést, újra kitisztítják a sebet, majd lezárják a fogat. A végleges gyökértömést egy guttapercha nevű, gumiszerű anyaggal végzik, a fogat pedig hagyományos töméssel tömik be.

Gyökérkezelés korona alatt

A gyökérkezelés igény szerint fogkorona alatt is elvégezhető. A fogorvos dönti el, érdemes-e levenni a koronát, vagy inkább azt átfúrva tervezi a kezelést. Egy gyökércsatornával rendelkező fog esetében elegendő egy apró lyuk a koronán a fog belsejének hatékony tisztításához. Kettő vagy több csatorna kezeléséhez viszont nagyobb nyílás szükséges, így elkerülhetetlen a fogkorona esztétikai károsodása. Ekkor érdemes megfontolni a gyökérkezelés menetének megkezdése előtt a korona eltávolítását.

A gyökérkezelés időtartama

A gyökérkezelés menete általában három alkalmat vesz igénybe, ami elegendő a fog teljes körű gyógyulásához. Ami a kezelések hosszát illeti, az első alkalom, vagyis az ideg- és érhálózat eltávolítása a leghosszadalmasabb. Az utolsó kezelés során a végleges gyökértömés és a fog lezárása nagy precizitást igényel, így ez az ülés is hosszabb időt vehet igénybe. A kezelés időtartama nagyban függ a gyökércsatornák számától is. Egyetlen gyökér kitisztításával általában 30 perc alatt végeznek, kettő vagy több csatorna kezelése azonban ezzel arányosan több időt igényel.

A modern érzéstelenítési módszereknek köszönhetően egy gyökérkezelés ma már egyáltalán nem fájdalmas folyamat, és komplikációk nélkül legfeljebb 3 hét alatt elvégezhető. Ez nem nagy ár az egészséges, ragyogó fogsorért. Ha fogászati problémái vannak, és úgy gondolja, gyökérkezelésre lenne szüksége, keresse fel a Forest & Ray Dental rutinos fogorvosait Budapest szívében található rendelőnkben.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!