+36 70 312 9771

fogpótlás

Fogpótlás fajtái és menete

A fogpótlás segítség lehet olyan esetben, amikor foga vagy a fogának egy része fogmegtartó kezelésekkel menthetetlen. Célunk elsősorban mindig a fog megmentése, ám olyan esetben, amikor erre már nincs lehetőség, a fogpótlás kínál megoldást. Ugyanígy a megrepedt, letört fogak esetében is fogpótlással lehet a rágóképességet és a fogsor esztétikumát visszaállítani.

A fogpótló beavatkozást mindig alapos tervezés, lenyomatvétel és vizsgálatok előzik meg, melyek alapján a fogpótlás fajtái közül kiválasztjuk az ideálisat.

A fogpótlás fajtái

Fogászati korona

Egyetlen fog helyreállítására koronát szoktunk javasolni. A fogászati korona olyan, mint egy burok, ami új formát ad a sérült, vagy elromlott fognak. Kiváló, amikor egy gyökérkezelt fog elveszíti eredeti kinézetét, rugalmasságát és törékennyé válik

Fogpótlás híddal

A fogászati hidakat az egy vagy annál több fogat érintő hiány pótlására dolgozták ki. A koronához hasonlóan készülhet cirkóniumból és fémkerámiából is. A hidak a pillérfogakra épülnek és így képesek akár 2-3 fognyi területet is pótolni.

Snap-on Smile® foghíd

Elsősorban akkor javasoljuk alkalmazását, ha Ön épp fogimplantációs kezelésen vesz részt, így Snap-on Smile® foghíd segítségével a gyógyulási időben átmenetileg is szép mosollyal rendelkezhet.

Fog implantátum

A legmodernebb fogpótlásra alkalmazható megoldás a fogászati implantátum beültetése. A fogimplantáció egy életre szóló megoldás, ráadásul esztétikailag és funkcióját tekintve is tökéletesen hasonlít a természetes fogakra.

Kivehető műfogsor

A legelterjedtebb és egyben leggazdaságosabb alternatíva a kivehető fogsor. Rendelőnkben kizárólag prémium alapanyagokkal dolgozunk a lehető legjobb minőségért!

Kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlás fix, rögzített koronából vagy hídpótlásból és részleges, kivehető protézisből áll össze. Olyan esetben ajánljuk, ha a meglévő fogakra a harapás akkora terhet helyez, hogy azok tovább károsodhatnak.

Mennyi idő alatt készül el a fogpótlás?

A fogpótlás fajtái különböző anyagokból és technológiával készülnek, ezért abban is nagyobb eltérések vannak, hogy mennyi időt vesz igénybe a teljes eljárás.

A Forest&Ray Dentalnál minden fogpótló terápiát előre ütemezünk: minden kontrolvizsgálaton lefoglaljuk a következő időpontot, hogy az eljárás gördülékeny és kiszámítható legyen az Ön számára is.

A fogpótlás fajtái: kombinált fogpótlás - Forest&Ray Dental

Érdeklődjön szabad időpontjainkról!

A Forest&Ray fogászat 13. kerületi rendelőjében prémium minőségű alapanyagokkal és modern eszközökkel dolgozunk. Fogorvosaink szakértelme pedig arra is garancia, hogy bármilyen fogászati panasszal is érkezzen hozzánk, kíméletesen és tartósan orvosolhassuk.

Kérjen időpontot egyszerűen online, munkatársunk pedig hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!

Budapest fogorvos FR Dental
Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!

Gyakori kérdések a fogpótlás fajtáiról

A foghiányra legtöbben esztétikai problémaként gondolnak, pedig hosszú távon egészségügyi kockázatokat is jelenthet. Miatta ugyanis az ép fogak is elmozdulhatnak, az állkapocs csontszerkezete is károsodhat, ami akár az arcvonások megváltozását is előidézheti.
Hosszú távon kialakulhatnak emésztőrendszer problémák, hiszen a rágás az emésztés fontos lépése, a rágófunkció romlása tehát kiválthatja
A fogaknak továbbá a hangképzésben is fontos szerepük van, a foghiányos állapot tehát a beszédkészségre is kihat. Az ilyen kellemetlenségek miatt nem is csoda, hogy sokak önbizalmát is negatívan érinti a foghiány vagy a nem megfelelően rögzülő műfogsor.

A kezelés több lépésből áll, 2-3 látogatás szükséges. Először az implantátumok behelyezése történik meg és ezt követően 3-4 hónap múlva, a gyógyulási időszakot követően készítjük el a felépítményeket. Addig is ideiglenes pótlást készítünk Önnek, tehát nem marad fog nélkül. Tehát összesen mindennel együtt kb. 4 hónap lesz az időtartam.

A részleges, illetve teljes fogsor lényege, hogy pótolja a hiányzó fogakat és a rágás kényelmes, az étkezés pedig élmény legyen. A harapás, rágás technikája átalakul a fogpótlás használata során, amíg teljesen megszokjuk a műfogsorok viselését. Az étkezést kezdetben puha dolgokkal kezdje és ossza el a szájban mindkét oldal között egyenletesen. Kerülje a ragadós és kemény élelmiszereket. Fokozatosan terhelje a fogsorokat.