+36 70 312 9771

fogorvosi rendelő

Fogkorona felhelyezése

Milyen problémára nyújt megoldást?

A fogkorona felhelyezése megoldást nyújt erősen sérült, szuvas fogak helyreállítására, gyökérkezelt fogak védelmére. Emellett fogkoronával esztétikai korrekciókra is lehetőség van, valamint az implantátumokra is fogkorona kerül végső lépésként.

Várható kezelési idő vagy alkalom:

A fogkorona felhelyezése 2-3 alkalom alatt zajlik, egy-egy kezelés átlagosan 30-60 percet vesz igénybe.

A kezelésekkel kapcsolatos költségek:

Panoráma röntgen – (8.000 Ft)
Dentálhigiéniai kezelés tanácsadással – (15.000 Ft)
Fémkerámia korona – (55.000 Ft)
Fémmentes cirkónium korona implantátumra (ragasztott) – (99.000 Ft)

A fogkorona kiváló korrekciós eszköz, amivel visszaállítható a fogak esztétikus, egészséges megjelenése. Többféle anyagból készülhetnek, így kedvezőbb árú és prémium kategóriás fogkorona is elérhető. Egy azonban biztos: a Forest&Ray Dentalban kizárólag időtálló és esztétikus megoldásokkal dolgozunk.

Mikor lehet szükség fogkorona felhelyezésére?

Gyökérkezelés után: gyökérkezelés során a fogak szerkezete megváltozik, sokkal törékenyebbek lesznek, ezért rágás közben könnyedén tovább sérülhetnek. A korona segít megóvni a fogakat a további mechanikai károsodástól.Fémkerámia korona: a páciensek döntő többsége a porcelánnal bevont fémvázas korona mellett dönt, ugyanis ez a megoldás rendkívül tartós és az ára is kedvező. Azonban a jó ár-érték aránynak vannak hátrányai is: sajnos a fém miatt ez a fogpótlás gyorsabban „elszíneződik” (az íny visszahúzódása után kilátszik a fém a fognyaki részen) és fémallergiás páciensek esetében nem alkalmazható.

Esztétikai okokból: A mosolyzónában található fogak elszíneződésére, előnytelen formájának eltakarására kiváló megoldás a porcelán fogkorona felhelyezése. A koronák alakja, hossza, színe teljes mértékben az eredeti fogakhoz igazítható. 

Implantátumos fogpótláshoz: Az eljárás során a páciens állcsontjába egy apró titánium csavart ültetnek, mely stabil bázist képez a látható fogpótlás felhelyezéséhez. A csavarhoz az úgynevezett implantátumfej segítségével fogászati koronát illetve hidakat rögzítünk.

A fogkorona felhelyezésének menete

  • Diagnosztika: Az első konzultáció alkalmával a fogorvos felméri a fogak állapotát és kezelési tervet készít. Fogszuvasodás esetén először fogmegtartó fogtömésre van szükség.
  • A fog preparációja: második lépésként a fogorvos előkészíti a fogat a lenyomatvételhez: lecsiszolja a fogat, hogy helyet teremtsen a későbbi koronának.
  • Lenyomatvétel: fogorvosunk a csonkról (lecsiszolt fogról), illetve a környező és szemközti fogakról lenyomatot készít. A fogtechnikus a korona ezredmilliméter pontos kialakításához ezt a mintát használja a laboratóriumban.
  • A fogkorona elkészítése: a fogtechnikában először a korona vázát készítik el. Ezután a cirkon vagy fém alapra kézzel rétegzik a kerámia vagy cirkónium rétegeket, végül egyedi színmintával látják el.
  • Próba: a fogkorona felhelyezése előtt vázpróbát és nyerspróbát végzünk, így még mindig van lehetőség módosításra, ha a korona színe, mérete, formája nem illeszkedik megfelelően.
  • Átadás: a kész fogkoronát fogorvosunk erős fogászati ragasztóanyaggal rögzíti a csonkon vagy az implantátumfejen.
Fogkorona felhelyezése - Forest & Ray Dental

Fogkorona típusok

fr dental icon

Fémkerámia korona

A legnépszerűbb fogkorona típus, hiszen rendkívül tartós és kedvező árú. Hátránya, hogy a fém miatt a fogpótlás gyorsabban "elszíneződik" (az íny visszahúzódása után kilátszik a fém a fognyaki részen)
Fémallergiás páciensek esetében nem alkalmazható.

fr dental icon

Cirkon korona

A fogászati koronák legmodernebb változata. Óriási előnye, hogy teljesen fogszínű, ezért frontfogak esetében is esztétikus.
Fémallergiások számára sem okoz problémát, hiszen teljesen fémmentes.
A cirkon korona nagy keménységű, magas hajlítószilárdságú anyag, ezért hosszú évekig megfelelő minőségű marad. Vállas preparációs eljárással kimagaslóan illeszkedik a csonthoz.

A koronák tapintható része mindkét esetben égetett kerámiából készül: a különbséget a belső struktúrában, azaz a vázban kell keresni. A Forest&Ray rendelőben a koronák mellett préskerámia vagy kompozit anyagból inlay és onlay fogtömést készítünk, melyek a nagymértékben szuvasodott fogak megmentésére alkalmasak.

Érdeklődjön szabad időpontjainkról!

A Forest&Ray fogászat 13. kerületi rendelőjében prémium minőségű alapanyagokkal és modern eszközökkel dolgozunk. Fogorvosaink szakértelme pedig arra is garancia, hogy bármilyen fogászati panasszal is érkezzen hozzánk, kíméletesen és tartósan orvosolhassuk.

Kérjen időpontot egyszerűen online, munkatársunk pedig hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot!

Budapest fogorvos FR Dental
Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!

Gyakori kérdések

A kezdeti fogkoronák esetében a sérült vagy elszuvasodott fogat kúp alakúra csiszolták és a korona széleit az íny alatt rögzítették. Sajnos ez a hagyományos fémkerámia fogpótlások esetében az íny elszíneződését és visszatérő fogínygyulladást okozott, ami a frontfogak esetében okozta a legnagyobb kellemetlenségeket.

A mai modern fogászatban már a vállas preparációs formát használjuk a fogak megfelelő előkészítéséhez. A fog felületén egy kis peremet (úgynevezett vállat) alakítunk ki, erre tud feltámaszkodni a korona. A számítógépes CAD/CAM technológiával annyira pontos illeszkedést lehet kialakítani, hogy a fogvállakra helyezett korona egyáltalán nem okoz irritációt, hiszen ezredmilliméter pontosan az ínyhez és a szomszédos fogakhoz idomul.