+36 70 312 9771

A növekedő bölcsességfog ínygyulladáshoz vezethet – Mit tegyünk ellene?

olcsessegfog-inygyulladas

A nem vagy rosszul előtörő bölcsességfog számos kellemetlen problémát okozhatnak, olyannyira, hogy a növekvő bölcsességfog ínygyulladáshoz is vezethet akár. De mit tehetünk, hogy elkerüljük ezt? Cikkünkben erre adunk választ.

Miért van ennyi gond a bölcsességfogakkal?

A bölcsességfog a harmadik nagyőrlő hétköznapi neve. A többi foghoz képest későn törnek elő, így gyakori, hogy már nem marad hely számukra a fogívben. Ezért sokszor csak részlegesen nőnek ki, ami ínygyulladáshoz vezethet, duzzanatot és komoly fájdalmat okozhat. Szerencsére alapos odafigyeléssel mindez hatékonyan megelőzhető.
A fájdalmas panaszok általában részleges előtörés miatt alakulnak ki: akkor beszélünk részleges előtörésről, ha a fog egy része az ínyszövet alatt marad, míg a másik résznek sikerül kibújnia az íny alól. Ennek oka, hogy az evolúció során az emberi állkapocs mérete egyre csökken. A részleges előtörés főleg a bölcsességfogakat érinti, hiszen ezek nőnek ki a legkésőbb. Mikor a növekedés elindul, a fog félúton megakad, mert nem maradt neki elég hely a fogíven. Ennek eredménye a legtöbbször egy pericoronitis nevű betegség, ami a bölcsességfogat ínygyulladását jelenti.

A pericoronitist általában az okozza, hogy a félig előtört bölcsességfog nehezen hozzáférhető. Ez megakadályozza a tisztítást, így ételmaradékok szorulnak az íny alá, ami a baktériumok melegágya. A megbúvó kórokozók komoly gyulladást idéznek elő, ez pedig átterjedhet a környező szövetekre és fogakra is. A fájdalmas gyulladás rossz lehelettel is jár, és fogászati gócpontként a testben bárhol megbetegedést okozhat.

Hogyan kezeljük a bölcsességfog ínygyulladását?

Ha a részlegesen előtört bölcsességfog körül fájdalmas duzzanatot észlelünk, a legelső és legfontosabb dolog a fog és az íny megtisztítása. Ez fájdalommal járhat, fontos azonban a beszorult ételmaradékok eltávolítása, hiszen az ebben található baktériumok tartják fenn a gyulladást. Ha lehet, ehhez kis fejű és rövid sörtéjű fogkefét használjunk, mert így a legkisebb réshez is hozzáférhetünk.

A tisztítást kifejezetten ínygyulladásra fejlesztett fogkrémmel végezzük, utána pedig öblögessünk antibakteriális szájvízzel. Ez utóbbit a leggyulladtabb területen egy vattapálcika segítségével hígítatlanul, ecsetelőként is használhatjuk. Segíthet, ha az arcunkra kívülről meleg borogatást helyezünk, ez ugyanis javítja a terület vérkeringését, így az immunrendszer hatékonyabban tud fellépni a gyulladást okozó baktériumokkal szemben. Ha a duzzanat nem lohad le, kalcium bevételével enyhíthetjük a tüneteket. Amennyiben a gyulladás makacsul fennmarad, antibiotikum szedése is javasolt.

A legfontosabb a megelőzés

Mint sok esetben, itt is a pericoronitis megelőzése a legegyszerűbb. Fontos a rendszeres és gyakori fogmosás, főleg esténként. Ha gyakran tapasztalunk ínygyulladást, vagy a tüneteink rosszabbodnak, keressük fel fogorvosunkat, aki kideríti a probléma okát, és megfelelő kezelést nyújt. A részlegesen előtört bölcsességfogat nem mindig szükséges eltávolítani. A fogorvos gyakran helyi érzéstelenítésben csak egy apró bemetszést ejt az ínyen, ezzel jobban hozzáférhetővé téve a fogat. Ha azonban panoráma röntgen igazolja, hogy a bölcsességfognak nincs helye az állkapocsban, ésszerű az eltávolítás mellett dönteni.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!