+36 70 312 9771

A rossz lehelet okai

kezdvezmény fogászati

A leheletünk fontos szerepet kap a rólunk kialakuló elsõ benyomásban: a kellemes, vagy semleges leheletet észre sem vesszük, ám a kellemetlen szájszagot azonnal megjegyezzük – és nem is felejtjük el egy hamar. A rossz lehelet könnyen válhat megbélyegzés tárgyává, s mindeközben nem is sejtjük, hogy a háttérben nem feltétlenül higiéniás problémák állnak.

rossz lehelet okai

Szájszag ellen

A kellemetlen szájszag hátterében számos kiváltó ok állhat, ezeket pedig több csoportba sorolhatjuk. A rossz lehelet megszüntetése minden esetben eltérõ eljárást kíván meg, a probléma orvoslásához tehát legelõször annak forrását kell azonosítani. Hosszú ideje fennálló, vagy kifejezetten erõs és zavaró tünetek esetén javasolt felkeresni háziorvosunkat, aki a megfelelõ szakrendelésre fog minket irányítani. 

Rossz lehelet okai: Nem kielégítõ szájhigiénia vagy fogágybetegség

A leggyakoribb kiváltó ok a kellemetlen lehelet mögött a nem kielégítõ szájhigiénia, esetleg az ennek folyományaként kialakuló fogágybetegség, fertõzés. Ha csupán nem megfelelõ fogmosási technika vagy gyakoriság áll a háttérben, úgy a probléma könnyen orvosolható: a fogorvos vagy dentálhigiénikus szakember utasításait követve, a minden étkezés utáni alapos fogmosás, fogköz tisztítás valamit szájvízhasználat néhány nap alatt megszünteti a nem kívánt szagokat. Ha azonban fogorvosunk fogágybetegséget diagnosztizál, úgy a probléma gyökerének megszûnéséig a rossz leheletünk sem fog változni. 

Rossz lehelet okai: Aceton szagú lehelet

Köztudott, hogy a jellegzetes, acetonos szagú lehelet az egyik elsõ figyelmeztetõ jele lehet egy még nem diagnosztizált cukorbetegségnek.

Rossz lehelet okai: Belsõ szervi eredetû rossz lehelet

Ha nem állapítható meg fogászati vagy szájhigiéniás probléma a kellemetlen lehelet okaként, elképzelhetõ, hogy komolyabb szervi megbetegedés áll a háttérben. A cukorbetegség mellett a kellemetlen szájszagot egyéb más-, gyomor-, és vesebetegségek, valamint tüdõ- vagy arcüreggyulladás is kiválthatják. Rendkívül fontos tehát a mielõbbi pontos diagnózis felállítása. Ha tartósan rossz a lehelete, elsõ körben mindig keresse szakorvos segítségét!

Rossz lehelet okai: Pszeudo-halitózis

Esetenként elõfordul, hogy teljesen egészséges emberek, minden szervi probléma nélkül rossz leheletre panaszkodnak. A pszeudo-halitózis az a jelenség, amikor a páciens úgy érzi, hogy kellemetlen szagú a lehelete, valójában azonban nemhogy megbetegedés nincs a háttérben kiváltó okként, de még a kellemetlennek érzékelt lehelet is valójában teljesen normálisnak minõsül. A pszeudo-halitózisos páciensek orvosi konzultáció, esetleg mûszeres mérés után többnyire megnyugszanak, és elfogadják, hogy nincs semmi rendellenes a leheletükben.

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!