+36 70 312 9771

A sült zöldségek káros mellékhatásai

sült zöldségek hatása a fogakra

Nyáron, a közös fagyizások és a csábító cukormázas sütemények ellenére is meg szeretnénk tartani bikini modell alkatunkat, így lehet hogy rá kell fanyalodnunk a könnyedebb ételekre és zöldségekre. Viszont azt is tudnunk kell, hogy mivel jár ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk ezeket!

padlizsán

Paprika

A pritamin- és a pirospaprika egyaránt tartalmaznak szervezetünknek fontos ásványi anyagokat: kalciumot, káliumot és foszfort; emellett béta-karotint és bioflavonoidokat is találhatunk benne. Ez utóbbiak semlegesítik a szabad gyököket, így segítik a rák megelõzését. A magas provitamin-tartalom a sebek gyógyulását gyorsítja és védi a hámszövetet.

Padlizsán

A padlizsán fogyasztása kifejezetten a magas koleszterinszintû embereknek ajánlatos: Tisztítja a vért, így az érfalak elmeszesedését gátolja. Serkenti az emésztést, ezzel a puffadásos problémákra megoldást nyújthat, a fogyókúránknak pedig mindenképpen kiváló eleme. Ezen túl sok vitamin is kinyerhetõ belõle, ilyenek az A-, B1-, B2-, és C-vitamin.

Cukkini

Az uborka mexikói unokatestvére 95%-os víztartalmával tökéletes folyadékpótló a nyári forróságban is. A hidratáláson túl, számos szervezetünk számára elengedhetetlen elemet tartalmaz. A paprikához hasonlóan ebben is fellelhetõ foszfor, kálium és kalcium, ezen felül magnéziumban, cinkben és A-, B1-, B2- és B6- vitaminban gazdag. A cukkini magas a rosttartalma méregtelenít és felgyorsítja a fogyást. Enyhíti az asztmát, védi az érfalakat, illetve megakadályozza az ízületek begyulladását a Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetõen.

A túlzott zöldségfogyasztás káros hatásai

A fent említett hasznos, egészséges zöldségek túlzott fogyasztása esetén viszont kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatunk. Egy skót orvos kutatni kezdte a fogászati következményeit a vegetáriánus szemléletmódnak, e szerint, ezeknek az embereknek a fogait jobban veszélyezteti a fogszuvasodás, a zöldségek és gyümölcsök által szájüregbe juttatott többlet savakból adódóan.

Károsít a sütés, fõzés?

A sütõben elkészített zöldségeket még savasabbá válnak, akár nagyjából egy szénsavas üdítõ pH értékét is elérhetik, ami rendkívül káros a fogzománcra nézve. A magyar konyhára a zöldségek párolása és olajon sütése jellemzõ, aminek hatására nem történik kémiai változás, nem savasodik tovább az étel. Azonban figyelembe kell vennünk, hogy a sütõben sütés egészségesebb, mint ez utóbbi módszer.

Mit a teendõ?

Zöldségek és gyümölcsök nagyon fontosak, így savasságuk ne tántorítson el a fogyasztásuktól! A vegetáriánusoknak is van más lehetõség a húsevésen kívül, hogy teljes biztonságban tartsák a fogazatukat. A megismert veszélyek tekintetében még jobban kell ügyelünk a szájhigiéniánkra és megfelelõ pH értékünkre. Savas ételek fogyasztása után 1-2 órával halasszuk el a fogmosást, hogy a savaktól meggyengült fogzománcot ne károsítsuk. Ha nem tudjuk elhalasztani akkor csak öblítsünk át szánkat egy pohár vízzel, vagy vegyünk be egy rágót. Ennek hatására megindul a nyáltermelés, ami a szájüreg tisztulásához és baktériummentesítéséhez vezet.

 kép: 1.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!