A fogszuvasodás okai, tünetei, kezelése

Fogszuvasodásnak azt a folyamatot nevezzük, melynek során fogaink kemény szövetei, a szájüreg kémiai közegének hatására erodálódnak. Mivel a folyamat egy ponton túl nem fordítható vissza, a kezelést minél előbb szakértő kezekre kell bízni, mielőtt a probléma súlyosabbá válik.

fogszuvasodás tünetei

Mi a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás kezdeti stádiumában a fog legkülső rétege, a zománc károsodik legelőször. Ha a szuvasodás még nem ütötte át teljesen a fogzománcot, azaz nem alakult ki “lyuk”, és a zománc folytonos, összefüggő felületet alkot, a folyamat még visszafordítható lehet.

A fogszuvasodás okai

A fogszuvasodás általában a nem kellő alapossággal vagy nem kielégítő gyakorisággal végzett fogmosás következményeképp alakul ki. A szájüregünkben étkezés után az el nem távolított ételmaradékok lepedéket képeznek, és olyan kémiai folyamatot indítanak el, amely során a fogzománcból kioldódnak az ásványi anyagok.

A fogszuvasodásra bizonyos páciensek hajlamosabbak másoknál. Az életkor, a táplálkozási és szájhigiéniás szokások, a nyál összetétele, a szociális és földrajzi környezet, valamint a fogak anatómiai felépítése mind-mind fontos tényezők a fogszuvasodás kialakulásában. 

A fogszuvasodás tünetei

A fogszuvasodást először leggyakrabban a tükörbe nézve vesszük észre - fogaink felületén sötét elváltozásként jelentkezik. Más esetekben a páciens a nyelvével érzékeli a felület egyenetlenségét, előrehaladottabb esetekben pedig az üreget övező éles foganyag az első figyelmeztető jel. Igen gyakran az első tünet a hidegre való túlérzékenység. Bár ez nem csak a fogszuvasodás velejárója, ha egy fogunk hirtelen a többinél érzékenyebb lesz hideg hatására, mindenképpen kérjük ki fogorvosunk véleményét. 

A fogszuvasodás kezelése

A kezdeti stádiumban fluoridos fogkrémek, zselék és alapos tisztítás hatására a folyamat megállítható és visszafordítható.

Ha a szuvasodás már üregképződéssel is jár, akkor a megoldás a szuvasodott foganyag eltávolítása, és az üreg lezárása tömőanyaggal. A tömőanyagok közül a tradicionális amalgám, valamint az újabb eljárásnak tekinthető esztétikus, fényre kötő kompozit tömések a leggyakrabban használatosak. A fogtömést erősen ajánlott a szuvasodás diagnosztizálása után minél hamarabb elvégeztetni, mert a túl mélyre hatoló szuvasodások jelentősen rontják a fog prognózisát, és elképzelhető, hogy csak gyökérkezeléssel lehet megmenteni a fogat.

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom