A lepedékes nyelv kialakulásának okai

A lepedékes nyelv esetében általában ártalmatlan, könnyen kezelhető elváltozásról van szó. Vannak azonban esetek, amikor fontos a probléma szoros orvosi követése. De mi okozza ezt a tünetet, mit tehetünk ellene, és mikor kell orvoshoz fordulnunk? Mindezekre bejegyzésünkben talál választ.

Lepedékes nyelv
A lepedékes nyelv esetében általában ártalmatlan, könnyen kezelhető elváltozásról van szó.

Lepedékes nyelv – Általános okok és gyógymódok

A lepedékes nyelv első számú oka a megtelepedő lerakódás, amely ételmaradékból, elhalt hámsejtekből, és az ízlelőbimbók közt megragadó baktériumokból és gombákból áll. Ezt nyelvkaparó vagy alapos fogmosás segítségével távolíthatjuk el a nyelv felületéről. A megfelelő mennyiségű folyadék, mint például víz vagy cukormentes gyógyteák fogyasztása mind hozzájárul a lepedékes nyelv kialakulásának elkerüléséhez. Természetesen a megfelelő szájhigiénia, a napi kétszeri fogmosás és antibakteriális szájvíz használata is sokat segít a megelőzésben.

Lepedékes nyelv
A lepedékes nyelv kialakulása egyszerűen megakadályozható jó szájhigiéniával.

Mikor forduljunk orvoshoz a lepedék miatt?

Néhány esetben, ha például a lerakódás nem távolítható el a nyelv felületéről, vagy más nyugtalanító tünetek társulnak hozzá, érdemes orvoshoz vagy fogorvoshoz fordulni, hogy kizárhatóak legyenek a komoly betegségek, vagy megkezdhessék azok kezelését.
A leukoplakia egy fájdalommentes elváltozás, amelynek tünete a foltokban lepedékes nyelv. A foltok sokszor a száj belső részére és az ínyre is kiterjednek. A dohányzás és nagymértékű alkoholfogyasztás a betegség első számú oka. Az ezekről való leszokással általában a tünetek maguktól megszűnnek. A páciensnek ezután is folyamatos orvosi ellenőrzésre van szüksége, hogy az érintett terület ne növekedjen, vagy ne alakuljanak ki rosszindulatú elváltozások.


A szájpenész egy közönséges gombafertőzés, amelyet a Candida albicans nevű gomba okoz. Ennek is a lepedékes nyelv az első számú tünete, ám a leukoplakiával ellentétben ez a betegség kifejezetten kellemetlen; a szájban és a nyelven megjelenő fehér foltok égető fájdalommal járnak. A betegségre hajlamosító tényezők a cukorbetegség, a gyakori antibiotikumos kezelés, vagy a B-vitamin és vashiány. Kivehető műfogsor viselésével is nagyobb eséllyel kerülnek betegséget okozó gombák a szájüregbe. A tünetek egyszerű gombaellenes készítményekkel kezelhetőek.


Az orális lichen planus egy fájdalmas szájbetegség, amelynek tünete az égető érzés a szájban, valamint a lepedékes nyelv. Kiváltó oka ismeretlen, nem öröklődéssel vagy fertőzés útján terjed. Enyhébb formái nem igényelnek kezelést, ha azonban a tünetek súlyosbodnak, antibakteriális szájvizet és szteroidos gyulladáscsökkentőt írhat fel az orvos. 


A lepedékes nyelv kialakulása egyszerűen megakadályozható jó szájhigiéniával, megfelelő mennyiségű folyadék, vas- és B-vitamin bevitellel, valamint a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzésével. Ha nem eltávolítható vagy fájdalmas fehér foltok jelennek meg a szájüregben vagy a nyelven, azonnal keressük fel orvosunkat vagy fogorvosunkat, hogy megkezdhesse a szükséges kezelést. 

 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom