Az irodai dolgozót hamarabb utolérik a fogászati problémák

Egy nemrég publikált angol tanulmány szerint az irodai dolgozók hamarabb szembesülnek fogászati problémákkal. Mi lehet ennek az oka? Valószínűleg a kiegyensúlyozatlan, helytelen táplálkozás. Étkezési szokásainkkal ugyanis nagyban befolyásoljuk a fogainkon megtelepedő bakteriális biofilm mennyiségét. Ez a mikroorganizmusok egy felületen összetapadt, egybefüggő sejtjeiből áll. A krónikus bakteriális fertőzések egyik legfőbb táptalaja, épp ezért fontos, hogy megfelelően kezeljük.

fogászati problémák irodai dolgozóknál

Lustaság fél egészség?

A fogaink öntisztuló folyamatokban vesznek részt. Ezt elősegítendő fogyasszunk minél több nyers, keményebb élelmiszert, zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket. A fogászati problémák a 21. században igencsak elszaporodtak, ennek egyik oka, hogy régen sokkal változatosabban étkeztünk.

Napjainkban rengeteg készételt, finom textúrájú dolgot fogyasztunk. Itt a kényelmi szempontok legalább annyira számítanak, mint a rohanó életvitel. Az emberek többsége nem szeret rágni, inkább felvágja, összepréseli a gyümölcsöket, megfőzi, párolja a zöldségeket, ledarálja, összetöri a magvakat, levágja a kenyér héját. Ez igen nagy hiba, a rágás ugyanis önmagában nagyban hozzájárul fogaink tisztulásához, mivel így számos ételmaradékot, lepedéket segít eltávolítani.

Bizonyítékok az irodai dolgozók kárára

Egy 2012-ben készült felmérés épp ezért azt állítja, hogy napjaink táplálkozásbeli, életmódbeli változásai kiváltképp érintik az ülőmunkát végzőket. A tanulmányt 175 brit fogorvos és dentálhigiénikus bevonásával készítették. Körülbelül ezer, 16 éven felüli egyént kérdeztek ki online életmódjával és táplálkozási szokásaival kapcsolatban. Erre a kérdésekre adott válaszokat vizsgálták a szájüreg egészségének függvényében.

Ülőmunka

Az eredmények kimutatták, hogy egyre többen folytatnak ülőmunkával járó életmódot, ami sok más mellett fogazatunk egészségére is negatív hatással van. Ennek okai, hogy egyre kevesebb időt fordítunk a megfelelő, kiegyensúlyozott étkezésre, gyakran fogyasztunk előre elkészített ételeket, de általában a normális ebéd helyett éppen csak „bekapunk” valamit. A túlzott teat, üdítő és kávéfogyasztás is rontja a statisztikákat, és fogászati panaszok kialakulásához vezet.

Természetesen nagyon nehéz javítani táplálkozási szokásainkon, ha a munkahelyünkön megszabott ebédidővel rendelkezünk, nincs időnk ebédet főzni és a munkahely környezetében leginkább gyorséttermek vannak. Ez esetben igyekezzünk változtatni a szájápolási szokásainkon. Fogorvosok szerint pácienseik többsége napi szinten nem végzi el a kielégítőnek mondható szájápolási teendőket.

A kutatásban résztvevő irodai dolgozók 80%-a egyáltalán nem tartja be a minimálisan ajánlott 2 perc fogmosási időt. Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy 20%-uk saját bevallása szerint gyakran kihagyja a reggeli fogmosást, mert nincs rá ideje, állandóan rohan.

Tegyél a fogászati problémák ellen!

A probléma adott, az állásunkon nem szeretnénk változtatni, valamit azonban tennünk kell. Itt olvashattok néhány tippet, amivel megelőzhetjük a fogászati problémák kialakulását:

- Étkezés, kávézás után öblögessünk tiszta vízzel, vagy rágjunk cukormentes rágógumit. Ez fokozza a nyáltermelést, ami segíti szánk öntisztulását.

- Ne hagyjuk a ki a napi (legalább) 2 fogmosást, és ezek legalább két percig tartsanak.

- Napi rendszerességgel tisztítsuk meg szájápolási eszközeinket.

- Öblögessünk néha szájvízzel, így fertőtlenítve szánkat.

- Próbáljunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, rostban gazdag ételt fogyasztani.

- Igyekezzünk csökkenteni az elfogyasztott kávé és cukros üdítőital mennyiségét.

- Ne legyünk lusták rágni! Hadd dolgozzanak azok a fogak! 

Kép: 1.

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom