Bölcsességfog húzás – érdemes halogatni?

A bölcsességfog a harmadik nagyőrlők hétköznapi elnevezése. Elhelyezkedésükből adódóan gyakran impaktáltak, vagyis nem, vagy csak részlegesen képesek kibújni. Gyakran rossz irányba nőnek, komoly fájdalmat, gyulladást, szájzárat vagy a fogak összetorlódását okozva. Cikkünkben azt taglaljuk, mikor van szükség a bölcsességfog eltávolítására, mi történik a műtét során, és mire számítson a beteg a lábadozás alatt.

Bölcsességfog eltávolítás
Bölcsességfog eltávolítás

Bölcsességfogak – bölcsebb tőlük megszabadulni

A bölcsességfogaknak régebben a kemény ételek megrágásában jutott fontos szerep. Az évezredek során azonban az emberiség táplálkozási szokásai gyökeresen megváltoztak, így már nincs szükség egy harmadik sor őrlőfogra. Ezért az emberi állkapocs mérete is kisebb lett, megnehezítve a bölcsességfogak előtörését. Ez az első számú oka annak, amiért manapság oly sokan szenvednek az impaktált bölcsességfog okozta kellemetlenségektől.

Ha a bölcsességfog egyáltalán nem tör elő, állkapocs-ciszták képződhetnek. Ezek, ha utat találnak a szájüregbe, súlyos problémákat, gyulladást, akár még csontvesztést is okozhatnak, amitől az állkapocscsont különösen törékennyé válhat. Az íny alatt maradó bölcsességfog irritálhatja az állkapocsban futó idegeket is, ami komoly fájdalommal jár a beteg számára.  
Előfordul, hogy a bölcsességfog csak részlegesen tör elő, amelynek oka a fogak és az állkapocs méretének aránytalansága. Ebben az esetben pericoronitis, azaz a bölcsességfogat fedő ínyszövet gyulladásos megbetegedése alakulhat ki. Ebben az íny és a bölcsességfog közé szoruló ételmaradék és az itt tenyésző baktériumok a ludasak, amelyek a gyulladáson és magas lázon kívül a környező fogak szuvasodását, fájdalmat és rossz leheletet is okozhatnak.

A már előtört bölcsességfogak is általában a középvonal felé nyomják az előttük elhelyezkedő többi fogat. Ezáltal a fogsor rendezetlenné és nehezen tisztíthatóvá válik, amelynek egyenes következménye a fogszuvasodás, és az esetleges fogvesztés. Ezért fontos fogszabályzás előtt lehetőleg az összes bölcsességfog eltávolítása, hiszen az összetorlódott fogak a teljes fogszabályozást meghiúsíthatják. Fogszabályzást követően pedig, ha a bölcsességfog továbbra is előre tolja a fogakat, az tönkreteheti a már elért eredményeket is.

Bölcsességfog húzás
Impaktált bölcsességfog 

Bölcsességfog eltávolítása – nem éri meg halogatni

A bölcsességfog eltávolítás a legrettegettebb beavatkozások egyike, pedig ezek a műtétek ma már rutineljárásnak számítanak. A beavatkozás, a bölcsességfogak számától és elhelyezkedésétől függően, történhet helyi vagy általános érzéstelenítésben. Hogy melyik a legideálisabb, azt a beteg és az orvos az első konzultáció alkalmával, alapos mérlegelés után dönti el.

A fog eltávolítása előtt indokolt lehet antibiotikumos vagy gyulladáscsökkentő kezelés. A műtét során a fog könnyebb kiemelése érdekében általában szükség van csontfúrásra is. Ezt ma már nagyon precíz csontmaró fúrókkal végzik, így a lehető legkisebb mennyiségű csontot távolítják csak el. Ezután következik a csont- és fogtörmelék, valamint a fogtüsző eltávolítása, hogy semmi ne maradjon a sebben, ami a gyógyulást akadályozná. A sebet végül varrattal zárják le, amely 3-6 napig marad a hegben.

A lábadozás alatt fájdalomcsillapító és antibiotikum szedése javasolt, amely csökkenti a fertőzésveszélyt és a fellépő fájdalmat. Ilyenkor ajánlott a gyakoribb fogmosás és az antibakteriális szájvízzel vagy sós vízzel történő öblögetés, amely csökkenti a szájban lévő kórokozók számát. Az állkapocs mozgatásával megelőzhető a szájzár kialakulása. A varrat felszakadásának megelőzése érdekében a keményebb ételek és a szívószállal való ivás nem javasolt, a dohányzás pedig kifejezetten tilos ebben az időszakban.

Bölcsességfog eltávolítás most kedvezőbb áron

A Forest & Ray Dental Budapest megkönnyíti azok dolgát, akik még nem kötelezték el magukat a bölcsességfog eltávolítás mellett. Akciónkban most 15% kedvezményt nyújtunk bölcsességfog eltávolításra Budapest szívében található fogászati központunkban. Olvasson utána akciónknak, és foglalja le időpontját hozzánk!
 

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom