Ezen ne rágódj!

Készételekkel és finom textúrájú étkeinkkel elkényeztetve ma már megússzuk a sok rágást – de tényleg jót tesz ez nekünk? A fogaink és a rágóizmaink kárára mehet ezen szokásunk, ám van erre egy élvezetes megoldás, amivel nem kell visszaszoknunk a másnapos kenyér héjára és a rágós húsok szeletelés nélküli fogyasztására.

rágógumi

Érvek a rágózás mellett

A rágógumi jótékony hatása a fogak tisztán tartásában és a szájhigiénia megőrzésében tagadhatatlan. A lepedék lerakódási esélye csökkenthető az étkezések utáni (cukormentes) rágózással, a természetes nyáltermelésnek köszönhetően. Tisztítja a fogainkat, stimulálja a rágóizmokat, csökkenti a rossz leheletet és a fogszuvasodás veszélyét, mi több koncentrációt javító hatású, jó stresszoldó és káros szenvedélyeinkről is segíthet leszokni.

A kellemes leheletért

A leheletet kellemetlenné tehetik az étkezés következtében a szájban felszaporodó baktériumok és az ételmaradék. A rágógumi íz- és illatanyaga közömbösíti a kellemetlen szagokat és ízeket, a probléma gyökeréhez nyúlva pedig a rágás megindítja a nyálképződést, ami a szájon belüli természetes baktériumölő folyamat.

Segíthet leszokni

A körmeink szépségét megvédhetjük a stresszes időszakokban is, ha rágót rágunk helyettük. A körömrágás sokak bevett stressz kezelő eszköze, ám ha rágózással foglaljuk le tettre kész állkapcsunkat, kezünk esztétikus megjelenését is konzerválhatjuk. A cukormentes rágó némely embereknek a diétában is segítséget nyújthat, hiszen az agyunk rágás közben megkapja az üzenetet, hogy éppen eszünk; édes íze pedig segíthet távol tartani magunkat a kalóriabomba édességektől és italoktól.

Fogaink is sportoljanak!

A rágás, mint fizikai tevékenység, stressz-csökkentő hatása a stresszlabda elvén működik: a ritmusos nyomás megnyugtatja az idegrendszert. A rágás nagyon kifinomult, több izom összehangolt működését igénylő folyamat, amelynek során az alsó és felső őrlő fogak csücskei egymáson elmozdulva aprítják fel, majd dörzsölő mozdulatokkal őrlik péppé az ételt. Köztudott, hogy fizikai munkavégzés hiányában izmaink sorvadásnak indulnak és csontritkulás alakul ki – ez a rágásra vetítve a fogágyban és az állcsontokban okoz kóros elváltozásokat. A rágás gyermek- és fiatal korban az arccsontok, állkapcsok és a fogak növekedését és egészséges fejlődését is stimulálja. A gyerekeknek ezért is fontos sok zöldséget és kiadós rágást igényelő ételeket fogyasztaniuk. A fogak azon felszínei, amelyek egymáson elmozdulnak és érintkeznek, szintén tisztulnak rágás közben. A fogak tisztán tartásához azonban mégsem elegendő, a fogak felületének legnagyobb része csak fogkefével és fogselyemmel tisztítható. Az egészséges fogazat és fogágy záloga a kiadós rágás és a rendszeres, helyes technikával végzett fogmosás.

Cukor nélkül, mértékkel

A cukrot tartalmazó rágó nem bír az összes fent felsorolt jótékony hatással, inkább a cukormentes változatot válasszuk. A mértékletesség elve kulcsfontosságú, hisz mint minden izmunknak és ízületünknek, a rágóizomnak is szüksége van pihenésre, nem szabad kimerítenünk. Napi maximum 4-5 alkalommal, az étkezések után nem több, mint 15-20 percet ajánlott rágózni.

Kép: 1. 

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom