Fogínyvérzés, fájó fogíny

fogínygyulladás előtt - után
Fogínygyulladás előtt és után

Az egészséges fogíny rózsaszínű, körbeveszi a fogakat és erősen tartja őket. Bizonyos hatások miatt azonban könnyen károsodhat, ekkor fájó érzést tapasztalhatunk és vérezhet is a fogínyünk.

Fájó fogíny előzményei

A fájó fogíny hátterében általában a nem megfelelő szájhigiénia áll. Ha nem fordítunk elég figyelmet a fogak közötti részek tisztítására, elszaporodnak a baktériumok. Ezek később gyulladást okoznak a fogínyünkben. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia, félévente fogkőleszedés, mellyel megelőzhetők vagy kezdeti fázisban kezelhetők is ezek a problémák. Egyéb esetben más gyulladás tünete is lehet a fogínygyulladás, tehát érdemes rendesen kivizsgáltatni magunkat.

Fogínyvérzés kezelése

A gyulladásnak több tünete is van, ilyen a duzzadt fogíny, a fogíny leválása a fogakról, közben fájó érzés, a fogíny vörös és érzékeny, ha valami hozzáér. A kezdeti fázisban még segíthetnek az öblögetők, speciális fogkrémek és életmódváltás, de vannak esetek, amikor már orvoshoz kell fordulni.

fogínyvérzés, fogínygyulladás
Tpikus megdagat, vérző és érzékeny íny

Fogínyvérzés kezelése otthon

A helyes fogmosási technikával sokat segíthetünk a problémán. Fontos, hogy mindig körkörösen haladjunk, fogkeféből pedig mindig puhát válasszunk. A fogak közét is meg kell tisztítani, erre alkalmas például a fogselyem. Öblögethetünk fél percig sós vízzel, rakhatunk teafiltert ínyünkre vagy bekenhetjük szódabikarbónás vizes péppel is a fájdalom enyhítésére. Segíthet az ínyünk masszírozása is, melyet tehetünk speciális kefével vagy a saját kezünkkel is.

Az életvitel is befolyásolja az ínyek jóllétét, így érdemes leszokni a dohányzásról, elkerülni a felesleges nassolást, és csökkenteni az alkoholos szájvizek használatát.

Fogínyvérzés kezelése fogorvosnál

Ha a fogínyvérzés napi több alapos fogmosással sem szűnik meg, sajnos fogorvoshoz kell fordulni. A fogorvos megvizsgálja a szájüreget, esetleg röntgenfelvételt készít, majd megtisztítja az egész fogsort, esetleg antibiotikumot is ír fel. Legsúlyosabb esetben akár sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet. Sok esetben nem szájüregi probléma okozza a fogínyvérzést, tehát szükség lehet más orvos vizsgálatára is.

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom