Házi gyógymód fogfájásra

A fogfájást a leggyakrabban lyukas fog, gyulladás vagy állkapocs-ízületi betegségek okozzák. A kiváltó októl függetlenül azonban ez a legkínzóbb fájdalmak egyike, így megjelenésekor azonnali fájdalomcsillapítás szükséges. A mesterséges fájdalomcsillapító gyógyszerek helyett a fogfájásra házilag is készíthetünk orvosságokat, amelyekkel úrrá lehetünk szenvedésünkön. A természetes módszerek azonnali megkönnyebbülést nyújtanak, csökkentik a gyulladást, és sokkal kevésbé drasztikusak, mint patikában kapható társaik.

Fogfájás
A fájdalom megnehezíti a mindennapokat

Természetes segítség fogfájásra

Egyes fűszerek és gyógynövények fájdalomcsillapító hatása már évezredek óta ismert. Ezek közül talán a legszélesebb körben használt gyógynövény a kamilla, amely erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással bír. A kívánt hatás érdekében teaként, langyosra hűtve öblögetésre használjuk, naponta többször is.


A kamillához hasonlóan a szegfűszeg is csillapíthatja a fogfájást, és megszüntetheti a pirosságot. Az egész szegfűszeget a fájó fog oldalán szétrágva, őrleményét olajjal vagy vízzel keverve, a fájdalmas területre kenve használhatjuk fogfájás ellen. Tiszta illóolaját vattapálcikára cseppentve, ecsetelőként használva is hatásos gyógymód a lüktető fogfájdalom ellen.


A jeges borogatás fokozza a természetes fájdalomcsillapító módszerek hatását. A jégkockákat tiszta ruhaanyagba helyezve 15 percig tartsuk a fájdalmas területen. A hideg, érzéstelenítő hatása révén csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, ezzel megszabadítva minket gyötrelmeinktől.

Természetes segítség fogfájásra
Segítség a természetben

Házilag készült szájvizek fogfájásra

A száj megtisztítása már önmagában is fájdalomcsillapító hatású lehet, hiszen így megszabadulhatunk a fogközökben vagy a szuvas fogakban rekedt ételmaradványoktól, amik gyakran a fájdalom és a duzzanat első számú okai. Így a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő összetevőkkel dúsított szájvizek hatásos házi gyógymódnak bizonyulhatnak fogfájás ellen. Az egyszerű sóoldatos öblögetés folyadékot von el a duzzanatból, ezáltal megszünteti a kellemetlen nyomásérzést az ínyben. Ezen kívül pedig tisztító és fertőtlenítő hatással is rendelkezik.


A gyógyszertárban megvásárolható, 3%-os hidrogén-peroxiddal történő öblögetés elpusztítja a szájban található baktériumokat, így elsősorban akkor hatásos, ha a fogfájást a szájban fellépő fertőzés okozza. Öblögetés során fokozottan kell figyelni, hogy ne nyeljük le az oldatot, és használat után többször is tiszta vízzel mossuk át a szájüreget.


Ám ne feledjük, a fogfájásra házilag készített gyógymódok mind csak átmenetileg segítenek a problémán. Amennyiben a fogunkat fájlaljuk, a lehető leghamarabb keressük fel fogorvosunkat, aki szakszerűen ellátja a fájó fogat. A probléma elkerülése érdekében naponta legalább 2 alkalommal mossunk fogat, használjunk antibakteriális szájvizet, és kerüljük a fogszuvasodást okozó ételek fogyasztását. 

 

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom