Mit tehetünk a herpesz ellen házilag?

Herpesz okai és tünetei

A szájon megjelenő herpesz sokak számára okoz kellemetlenségeket. A herpes simplex vírus ennek az okozója, ami normális esetben ártalmatlan, ám minden ember szervezetében megtalálható.  Immunrendszerünk legyengülésével, a herpesz rögtön kialakulhat és akiknél egyszer már megjelent, azok később is könnyen áldozatául esnek. A herpes simplex fertőző, könnyen elkaphatjuk, és mások is megfertőződhetnek miattunk, ezért rettentő fontos a körültekintő eljárás a vírussal szemben. Kialakulásakor bőrünk húzódik, viszket és apró hólyagocskák tűnnek fel rajta. Nincs gyógyszeres kezelés rá, így a természetes gyógyulás akár 2 hétig is elhúzódhat. A kellemetlen tünetek enyhítésére és gyorsabb eltüntetésére azonban léteznek házi praktikák.

herpesz

Herpesz kezelése házilag: 1. Jegelés

A herpesz megjelenésének előfutáraként szánk elkezd húzódni, pirosodni, ekkor jegeléssel lehet próbálkozni. Ez sokszor még a hólyagok kialakulása előtt meg tudja szüntetni a herpeszt. Ekkor a legfontosabb, hogy a jég tiszta legyen az, a szennyező anyagok ne jussanak be a sebbe, hiszen az csak rontja a gyógyulási időt. Sajnos nem köthetjük össze a herpesz gyógyítását egy finom jégkása vagy a fagylalt fogyasztásával, mert ezek savasságukkal kicsíphetik a sebet.

Herpesz kezelése házilag: 2. Személyes higiénia

A hámszövet sérült részénél szokott megjelenni a herpesz, így sokszor megelőzhető, ha megálljuk, hogy piszkos kézzel ne kaparjuk ki arcbőrünket,  mitesszereinket ne nyomjuk ki és ajkunkat se rágcsáljuk. Miután megjelent a herpesz, a higiéniára fokozottan kell ügyelnünk: a gyakori kézmosás és a seb érintésének kerülése sokat segíthet ügyünkben. Fertőző vírus lévén, a hólyagok átterjedhetnek arcunk és testünk más területeire ha nem tartjuk be a higiéniai utasításokat.

Herpesz kezelése házilag: 3. Édesgyökér kivonat

Kutatások szerint a glicirizzin - ami az édesgyökérben is megtalálható - a vírus alkotó sejtjeit megsemmisíti. Rendkívül édes, így tea formában szokták fogyasztani, vagy a sebet ecsetelik vele. Ha az ecsetelés mellett döntünk a patikában kell érdeklődni a  megfelelő koncentrátumú oldat után. Ezen túl az édesgyökér remek görcsoldó és salaktalanító is.

Herpesz kezelése házilag: 4. Kasvirág (echinacea) tea

A kasvirág segít az immunrendszerünket ellenállóbbá tenni a vírusokkal szemben. A herpesz kialakulását így megelőzhetjük ezzel, mikor az első tünetekre figyelmesek leszünk. A kialakult sebnek is segít, meggyorsítja a gyógyulást. Teaként fogyasztva ajánljuk. 

Herpesz kezelése házilag: 5. Aloe gél

Számos betegség és tünet enyhítésére, vágott és égési sebekre használják az Aloe Verát. Hűsítő hatásával enyhíti a viszkető, égető érzést és a baktériumokkal is segít megküzdeni. Így akadályozza meg a seb felülfertőződését és gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Boltban vásárolt Aloe gélt vagy akár magát a növényt is használhatjuk erre a célra.

Herpesz kezelése házilag: 6. C- és E-vitamin

A legjobb védekezés a megelőzés! Ezt az immunrendszerünk megerősítésével érhetjük el. A gyakori C- és E-vitamin bevitel javítja természetes védekezőképességünket, ezért ha hajlamosak vagyunk a herpeszre mindenképpen ügyeljünk erre. A C-vitamin szervezetünk fehérvérsejt számát növeli, míg az E-vitamin  az időszakos irritáció és a fájdalomérzet mérséklésében segít a seb környékén.

Herpesz kezelése házilag: 7. Cseréljük le fogkefénket!

Miután elkaptuk vírust, fontos, hogy ne fertőzzük meg újra és újra önmagunkat, ezért a fogkefénket le kell cserélnünk. A baktériumok inkubátora lehet a nem megfelelően tisztított fogápoló eszköz, ami később újra előhozhatja a herpeszt.

Kép: 1.

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom