Milyen technikával mossunk fogat?

Hogy a rendszeres fogmosásra ügyelnünk kell, nem vitatható. Azonban emellett arra is kell figyelni, hogy mindezt megfelelően tegyük! A helyes technikát kiskorunkban már megtanulhattuk a szüleinktől, de akár a fogorvosnál vagy a tévében is láthattuk, hogyan kell. De vajon tényleg az a helyes eljárás? Statisztikailag kimutatták kutatócsoportok, hogy igen megosztóak a vélemények ebben a témában. Pedig ez egy igen fontos kérdés, hiszen csak ezzel tartható fenn a megfelelő szájápolás! Még ha az alaptudásunk jó is, kitől kérhetünk tanácsot, hogy tovább fejleszthessük technikánkat?

Fogaink megőrzésének alapja a megfelelő fogmosási technika
Fogaink megőrzésének alapja a megfelelő fogmosási technika

Hol az egységes álláspont?

A különböző szakmai szervezetek, gyártók, és fogorvosok által hirdetett álláspontok a helyes fogmosásról, igen ellentmondásosak – olvasható a  British Dental Journal szakmai folyóiratban. Az UCL (University College London) összegyűjtött szájápolási útmutatókat – köztük egyetemi tankönyveket, szakszervezetek által hirdetett irányelveket, valamint fogászati eszközöket gyártó cégek kiadványait - 10 különböző országból. Az ezekben olvasható leírások, amellett, hogy rengetegszer különböztek, olykor még ellentmondásosak is voltak. Mivel egységes álláspontot nem lehetett összegezni, rájöttek, hogy súlyos problémával állnak szemben.

A kutatást vezető Aubrey Sheiham professzor szerint - “A helyes fogmosási technikát illetően az embereknek megbízható információkra van szükségük. Ha különböző álláspontokat hallanak a szakmai szervezetektől, a termékgyártóktól és a saját orvosaiktól, akkor egy idő után megzavarodnak, és elképzelésük sem lesz arról, hogy pontosan, hogyan is kellene helyesen fogat mosni. Az általunk elkészített tanulmányban elfogadhatatlan ellentmondásokra bukkantuk az egyes források között.”  Hozzátette még, hogy következetesen a leghatékonyabb fogmosási módszert kellene ajánlania az összes szakmai szervezetnek, egységesen. A bonyolultabb technika pedig, nem feltétlenül vezet jobb eredményekhez, mint a sima, óvatosabb fogmosás.

Melyik a helyes, és miért?

Egy modernebb technika szerint, a fogkefe apró ugráltatásával fellazítható és szétbontható a fog felszínén található plakk és ételmaradék, bár arra, hogy ez eredményesebb lenne, mint a hagyományos technika, nincs semmilyen bizonyíték. Sheham professzor álláspontja szerint, a fogkefével 45 fokos szöget tartva, gyengéd, vízszintes mozdulatokat végezve kell eltávolítani a szennyeződéseket. Mivel marokra fogva a fogkefével erősebben dörzsölünk, érdemes inkább ujjaink között tartani, mint egy tollat. Így fogínyünk sérülésére kevesebb az esély. Ezen kívül sokan nem tudják, hogy cukros üdítők és édes ételek fogyasztása után nem egészséges közvetlenül fogat mosni. Ekkor ugyanis, a baktériumok által elfogyasztott szerves anyagok savvá alakulnak, és ezek fogmosáskor károsítják a fogzománcot.

Kutatást és eredményt, de minél előbb!

Kutatásokat kell végezni a helyes fogmosási technika témájában, ez nem vitás! A The Scientific Basis of Dental Health Education által megjelenített irományok szerint azért a hagyományos módszer a legjobb, mert az a legkönnyebben elsajátítható.

A kutatásban résztvevő Dr. John Wainwright úgy gondolja, mivel egyik technika hatékonyságáról sincs tudományos bizonyíték, nem lehet közös álláspontot kialakítani. “Azt szoktam javasolni a pácienseinek, hogy azokra a területekre koncentráljanak leginkább, ahol a plakk nagyobb valószínűséggel összegyűlik. Ilyen lehet a fog és az íny találkozási pontja, vagy a rágófelszínek. Továbbá a gyengéd, dörzsölő mozdulatok használatát javaslom.”A szakértő mind úgy vélik, kutatásokat kell végezni, és azok alapján pontot tenni ennek a kérdésnek a végére. Ha ez nem következik be hamarosan, könnyen sérülhet a beléjük vetett bizalom.

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom