Mire figyeljünk fogfehérítés után?

A ragyogó, fehér mosolyt ma már mindössze egy néhány órás fogorvosi látogatással elérhetjük. Emellett több otthoni fogfehérítő módszer és házi praktika közül is választhatunk, bár ezek valamivel kevésbé látványos, mindössze néhány árnyalatnyi különbséget eredményeznek. 

otthoni fogfehérítő készlet
Az otthoni fogfehérítő készlet

Fogfehérítő módszerek

Amennyiben fogfehérítésen gondolkozunk, első lépésként ajánlatos egy fogorvosi konzultáción részt vennünk. Ez nem csak azért fontos, hogy a számunkra legmegfelelőbb megoldást megtalálhassuk, hanem azért is, mert bár a fogfehérítés teljesen kockázatmentes, a mesterséges fogművekre nincs hatással, valamint fogszuvasodás esetén károsíthatja a fogideget, otthoni kezelés esetén pedig a nem megfelelően végrehajtott fogfehérítés fogínyünkben is kárt tehet.

Amennyiben gyors és látványos eredményre vágyunk, úgy a rendelői fogfehérítéssel ezt néhány óra alatt elérhetjük, ám dönthetünk a valamivel olcsóbb, ám kevésbé hatékony otthoni kezelések mellett is.
 

Otthoni és fogászati fehérítés
Otthoni és fogászati fehérítés

Fogfehérítés után

A fogfehérítő kezelés után az eredmény tartóssága érdekében érdemes fokozott figyelmet fordítanunk mind szájápolási szokásainkra, mind pedig táplálkozásunkra. De mégis mire figyeljünk pontosan?
 

Fogérzékenység fogfehérítés után

A kezelést követő néhány napban előfordulhat, hogy fogaink valamivel érzékenyebbé válnak a szokásosnál. Ettől azonban nem kell megijednünk, mindössze egy kicsivel több figyelmet kell fordítanunk fogaink védelmére. Azt ajánljuk, hogy kerüljük a savas, a túl forró, illetve túl hideg ételek és italok fogyasztását!

Mit ne fogyasszunk fogfehérítés után?

A fogfehérítést követő héten érdemes fokozott figyelmet fordítani a megfelelő táplálkozásra. A színezőanyagot tartalmazó, vagy színező hatású ételek és italok, mint a sötét vagy élénk színű zöldségek és gyümölcsök, szószok, fűszerek, az üdítők, a kávé vagy a bor elszínezhetik a fogazatot. Fogfehérítés után tartsunk “színdiétát”! Fogyasszunk világos árnyalatú ételeket és italokat, mint a tejtermékek, szárnyasok, tészta, rizs vagy krumpli.

Szájápolás fogfehérítés után

A fogfehérítő kezelést követően konzultáljunk fogorvosunkkal a megfelelő szájápolási termékek kiválasztásáról! Azt javasoljuk, hogy a kezelés után használjunk kíméletesebb, fogérzékenység esetére ajánlott fogkrémet. Érdemes odafigyelnünk az általunk használt fogkrém és szájvíz összetételére is, hiszen az ételekhez hasonlóan ezekben is lehet színezőanyag. 
 

Fogfehérítés előtt és után
Fogfehérítés előtt és után

Fehér fogak hosszú távon

Bár a fogorvosi fogfehérítés látványos és tartós eredményt hoz, fogaink fehérségének megőrzése mindennapos feladat, ami folyamatos odafigyelés, és megfelelő, rendszeres szájápolás eredménye. Bár a mai fogfehérítő kezelések teljesen ártalmatlanok fogaink egészségére nézve, túl gyakori ismétlésük káros hatással lehet a fogzománcra és a fogínyre, emellett csak ép vagy fogorvos által kezelt fogazat esetén ajánlottak. Konzultáljunk fogorvosunkkal az otthoni fogfehérítést megelőzően is, hiszen a kezelés eredménye minden páciens esetén más lehet!

A fogorvosi fogfehérítést elegendő néhány évente megismételni, emellett az otthoni fogfehérítő kezeléseket sem ajánlott évi két alkalomnál többször elvégezni. A hosszan tartó eredmény  eléréséhez figyeljünk a megfelelő szájhigiéniai szokások megtartására, az egészséges táplálkozásra és vegyünk részt félévente rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálaton és dentálhigiéniás kezelésen!
 
Kedvező fogászati árak - Nézze meg havi kezelési akcióinkat is!

Ár: 19.900 Ft

A fogunk sok minden miatt elszíneződhet, például dohányzástól, különböző italoktól (kávé, tea) vagy sok festékanyagot tartalmazó ételektől.

Tovább olvasom