Plakk - Mit ennének fogaink?

Egyes ételek nagymértékben elősegítik a fogszuvasodást, míg mások, pont ellenkezően, védik a fogakat a plakkok kialakulásától. A következőkben nézzük meg mely élelmiszerek számítanak fogbarátnak, és mi az, amivel különösen sokat árthatunk ínyünknek és fogainknak.

egészséges fogak, plakk


Plakk kialakulása: Hogyan történik?

Cukros vagy sok keményítőt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával, a szánkban lévő plakkokat is tápláljuk. A dentális plakk egy vékony, filmszerű lepedékes képződmény ami főként baktériumokat, szénhidrátokat és fehérjéket tartalmaz és a szájüreg kemény felszínein (fogakon, protéziseken vagy implantátumokon) alakul ki.
A dentális plakkok savképző baktériumai a szájba kerülő cukrot és keményítőt bontani kezdik, melléktermékként pedig beindul a fogszuvasodást előidéző savképződés. Hosszú távon ez az állandó szénhidrát - és sav - támadás károsítja a fogzománcot és fogkőképződést vagy fogszuvasodást indukál. A plakkokban emellett kellemetlen szájszagot, fogínygyulladást és a fogágyat károsító baktériumok is találhatók.


Plakk kialakulása: A fogak ellenségei

Az édességek, ezen belül leginkább a ragacsos nyalókák és cukorkák, tehát ezért végeznek kiemelt pusztítást a szánkban. A szakemberek javaslata, hogy ha édességet kívánunk, inkább válasszuk a szánkban nem ragadó termékeket, kerüljük a nyalókát, cukorkát, vagy karamellát, melyeket sokáig majszolunk. Az ételszínezett cukorkától (amitől a nyelvünk is színes lesz), hosszabb távon a fogaink is elszíneződhetnek.
A csokoládé fogakra gyakorolt hatása a típusától függ. A jó minőségű, legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, nem olyan káros fogainkra, mint a többi édesség.
A magas keményítőtartalmú élelmiszerek kiemelt veszélyt jelentenek a fogakra nézve, ha azok apró darabkái beragadnak a fogak közé. Ilyenek a a fehér kenyér, a chipsek vagy a sült krumpli, így ezek fogyasztása esetén egy óra leteltével érdemes fogat mosni.
A gyermekek és tizenévesek fogproblémáit leggyakrabban a cukros üdítők okozzák, hiszen a nagy mennyiségű cukron túl az üdítőkben lévő foszfor- és citromsav hatványozottan károsítja a fogzománcot.
A fogszuvasodás kialakulásához hozzájárulhat az alkoholfogyasztás, és sok gyógyszer is károsíthatja fogzománcunkat. Ha gyógyszereink fokozzák a savképződést a szájban, fluoridtartalmú szájvízzel érdemes öblögetni az ásványi anyagok pótlása és a fogzománc erősítése érdekében.


Fogaink hősei: zöldségek, tejtermékek és a tea

A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök fokozzák a nyálelválasztást, ezzel tisztítják szánkat. A nyáltermelés a helyes szájápolási szokásokkal párosulva verhetetlen természetes védelem az ínybetegségek és a fogszuvasodás ellen.
A tej, natúr joghurtok és a kemény sajtok szintén fokozzák a nyálelválasztást, míg kalcium és foszfor tartalmuk pótolja a fogak ásványianyag-vesztését, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.
A fekete és a zöld tea jótékony polifenoljai elpusztítják vagy ártalmatlanná teszik a dentális plakkok baktériumait, ezzel gátolják a szaporodásukat és a savtermelést. A tea védi fogaink egészségét, esztétikailag azonban bosszúságot okozhat: kifejezetten a fekete tea színezi a fogakat, ezért ne vigyük túlzásba a fogyasztást és lehetőleg szívószál használatával igyuk.
A cukormentes rágógumik és a fluoridtartalmú élelmiszerek, mint a fluoridos ásványvizek, izotóniás italok, gabonapelyhek, szintén szájunk természetes tisztulását mozdítják elő.


A helyes szájhigiéniáért

A bevitt ételeken felül a megfelelő szájhigiéniára kell ügyelnünk: a napi kétszeri fogmosás és egyszeri fogselyemhasználat elengedhetetlen. Ha nincs lehetőségünk fogmosásra étkezés után igyunk vizet vagy öblögessünk. Cukros ételeket ne önmagukban, hanem a főétkezés részeként fogyasszunk, az étel- és italfogyasztások között pedig tartsunk legalább 2 óra szünetet, hogy a nyál kifejthesse tisztító hatását.

Kép: 1

 

 

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom