Fogászat terhesség alatt - Mit ne tegyünk kismamaként?

fogászat terhesség alatt

A kulcsszó kismamáknak: fogászati megelőzés

Sok leendő kismama már a gyermekvállalás eldöntésekor megkezdi a felkészülést. Születendő gyermekünk érdekében a várandósság alatt megváltoztatjuk étkezési szokásainkat, tudatosan figyelünk a megfelelő vitaminbevitelre, lecseréljük tisztálkodási és szépségápolási szereinket hypoallergén termékekre, és igyekszünk kerülni a stresszt.

A szájhigiénia esetében is fontos, hogy tudatosan készüljünk a terhesség alatt testünkben végbemenő változásokra.  A fogászati problémák elkerülésének legjobb módja mindig a megelőzés. Érdemes már a teherbeesést megelőzően fogorvoshoz fordulni egy kontrollvizsgálat erejéig, hiszen fogaink és ínyünk egészsége is hatással lehet a magzatra. Az esetlegesen felmerülő problémákat – ha lehet – még a teherbe esést megelőzően kezeltessük, hiszen főként a terhesség első és utolsó trimeszterében ez kockázatot jelenthet a babára. Ha a terhesség alatt rendszeresen eljárunk fogorvosi kontrollvizsgálatra, és odafigyelünk szájápolási szokásainkra, megelőzhetjük a terhesség alatt fellépő problémákat.

Mire figyeljünk a várandósság alatt?

A rendszeres fogmosás és fogköztisztítás nem csak a kismamák életében elengedhetetlen, de nekik különösen fontos!  Milyen problémák merülhetnek föl?

Kismamák és érzékeny ínyek

Sok kismama tapasztalja, hogy a terhesség alatt érzékenyebbé válik az ínye. A megnövekedett ösztrogénszint miatt gyakori a fogínyvérzés és az ínygyulladás is. Azonban nem kell megijedni: a közhiedelemmel ellentétben szájüregünk egészsége a megfelelő odafigyeléssel a terhesség alatt is megőrizhető. Fogínyvérzés, illetve érzékeny íny esetén érdemes puhább sörtéjű fogkefét választani, és ezt saját és magzatunk szájhigiéniája érdekében legalább 2 havonta lecserélni. Étkezések után fél órával, a szájüreg ph-jának helyreállását követően legalább 2 percig, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk fogainkat. A fogak és az íny mellett a fogközök tisztántartása is elengedhetetlen. Így megelőzhetjük az ínygyulladás kialakulását, valamint enyhíthetjük a kialakult tüneteket. Használjunk naponta fogselymet vagy interdentális fogkefét.

Sav a szájban?

Fogaink tisztán tartása a kismamáknál gyakori fogszuvasodás elkerülésében is segít. A reggeli rosszullét, hányás sajnos sok kismamánál a terhesség velejárója, de az ilyenkor szájba kerülő gyomorsav káros hatással van szájüreg pH-értékére.  Nagyon fontos, hogy hányás után soha ne mossunk rögtön fogat! Ilyenkor előbb öblítsük ki alaposan a szánkat, és várjunk kicsit a fogmosással.
A terhesség alatt menjünk el rendelői fogtisztításra és fogkőleszedésre! A fogkő valójában megkövesedett baktériumtenyészet, amelyet félévente amúgy is célszerű eltávolítani, hogy savas melléktermékeivel ne módosítsa a szájüreg ph-ját és ne támogassa a fogszuvasodást. Ezt a terhesség alatt is bármikor kockázatmentesen elvégeztethetjük. Tudatos táplálkozással, a savas és cukros ételek fogyasztásának csökkentésével elkerülhetjük a fogszuvasodást és a fogzománc károsodását. A megfelelő vitamin- és kalciummennyiség bevitelével viszont hozzájárulhatunk akár a gyermekkori fogszuvasodás megelőzéséhez is!

Szájápolási termékek és kismamák 

Kismamaként, megváltozott hormonháztartásunkra való tekintettel, érdemes szájápolási termékeink összetevőit átnéznünk és fogorvosunkkal megvitatnunk – nem mindegy ugyanis, milyen fogkrémet és szájvizet használunk. Válasszunk mindig alkoholmentes szájvizet, és kerüljük a klór-hexidin vagy triklozán tartalmú termékeket, nem csak a terhesség, de a szoptatás ideje alatt is.

"Kismama fogászat"

Sok kismama tanácstalanul áll a kérdés előtt: szabad-e komolyabb fogászati beavatkozást végezni terhesség alatt. A lehetséges problémákat igyekezzünk a terhesség előtt kontrollvizsgálatokkal megelőzni, illetve kezelni, ám az új eseményektől, gondoktól sem szabad megijednünk. Fontos, hogy fájdalom esetén minél előbb forduljunk fogorvoshoz – de természetesen ne felejtsük megemlíteni, hogy várandósok vagyunk!

Azt javasoljuk, hogy a nem feltétlenül szükséges fogászati beavatkozásokat halasszuk inkább a terhesség utáni időszakra! Néha azonban egy kisebb beavatkozás segít, hogy megelőzzünk egy komolyabb, akár nagyobb kockázattal járó problémát. Amennyiben ugyanis a kismama nem kap időben fogászati kezelést, az eredeti probléma mellett a szövődmények súlyosbodhatnak - ezért már az első tünetekkel forduljunk fogorvoshoz! 

Terhesség ideje alatt próbáljuk korlátozni gyógyszerfogyasztásunkat. Így ha fájdalmaink vannak, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal a megfelelő gyógyszer kiválasztásáról is! Szalicilsav- és ibuprofen-tartalmú készítmények fogyasztása nem ajánlott, különösen a terhesség utolsó trimeszterében. 

terhesség fogászat

A bölcsességfogak kezelése a terhesség alatt

A terhesség idején kerülnünk kell a röntgent és a komolyabb érzéstelenítőket. A bölcsességfog kezeléséhez viszont mind a kettőre szükség van, így a legjobb, ha ezt a problémát még a teherbeesés előtt megoldjuk.  De ha mégsem lehet elkerülni a bölcsességfog kezelését, se essünk pánikba: léteznek terhességre kíméletes érzéstelenítők, amelyek nem befolyásolják a magzat egészséges fejlődését. 

Tervezzünk előre!

A kismama nyugalma rendkívül fontos a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Amennyiben tudatosan felkészülünk a gyermekvállalásra és előre tervezünk, csökkenthetjük váratlan problémák és stresszhelyzetek számát.  A rendszeres fogászati kontrollvizsgálat ebben is segít. De mégis hogyan tervezzünk? Megmutatjuk!

Kalendárium: terhesség fogászat, avagy kismamák a fogászaton

  • Fogápolás az első trimeszterben

A terhesség első harmada köztudottan a legkockázatosabb a gyermek egészségére nézve. Ebben az időszakban tehát nem ajánlott semmilyen beavatkozás, amennyiben nem sürgősségi esetről van szó.

  • Fogászati kezelések a második trimeszterben

Fogászati kezelések szempontjából a második trimeszter a legideálisabb a kismama számára. A fogászati kontrollvizsgálatot és a fogkőleszedést érdemes erre az időszakra tervezni.

  • Fogápolás a harmadik trimeszterben

A harmadik trimeszter első fele a másodikhoz hasonlóan veszélytelen, ám a trimeszter második szakaszában a gyermek fejlődésére való tekintettel fogászati kezelés már nem javasolt.

Nézd meg kifejezetten babát váró kismamáknak szóló, illetve kisgyermekes anyukáknak szóló ajánlatunkat!

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom