Szájhigiénia okozta betegségek

A rendszeres és megfelelő szájápolás mindig nagyon fontos, de nem csak azért, hogy fogaink épségét megőrizzük, hanem azért is, hogy a komolyabb betegségeket megelőzzük. A téli időszakban szervezetünk gyengébb, ilyenkor fontos a fokozott figyelem. Vajon milyen betegségeket okozhat a fogszuvasodás? Az alábbiakban erről írunk.

Szívbetegség

A szájhigiénia és a szívbetegség kialakulása között bizony nem elhanyagolható a kapcsolat. Ennek hátterében valószínűleg az ínygyulladásért felelős baktérium áll, ugyanaz, ami a szívbetegséget is okozza. Egy 2013-as tanulmány szerint fogaink elvesztése hozzájárul egy bizonyos enzim szintjének megemelkedéséhez, ez pedig gyulladásokat idézhet elő. Ami még ennél is rosszabb, hogy az artériafalakat is megkeményítheti.

Tüdőgyulladás

Itt azok lehetnek veszélyben, akik éjszakára is bent hagyják a műfogsorukat, így utat engedve a baktériumok elszaporodásának.  Ennek következtében megnő a tüdőgyulladás kialakulásának valószínűsége, amely időskorban veszélyes.

Hasnyálmirigy rák

2006-ban jelent meg egy felmérés arról, miszerint a fogínybetegségtől szenvedőknél 62%-kal nagyobb eséllyel alakul ki a hasnyálmirigy rák, mint az egészséges embereknél.  A fogmosáskor, evéskor jelentkező fogínyvérzés a gyulladás első jele. Ha nem kezeljük időben, a gyulladás hosszabb ideig elhúzódhat. Ez elősegíti a nitrozamin termelődését szervezetünkben, amely pedig rákkeltő anyag.

Terhességi mérgezés

A várandós kismamák fogazatának egészsége  kulcsfontosságú, ugyanis az egészségtelen szájüreg, fogíny esetében nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a terhességi mérgezés, ami veszélyes a magzatra nézve.

Alzheimer-kór

A Közép-Lancashire-i Egyetem időskori elbutulástól szenvedő, elhunyt betegeket vizsgált. A 2013-ban publikált tanulmányban megállapították, hogy a betegek agymintáiban magas volt a gingivalis nevű baktérium szintje, ami közvetlenül az ínygyulladásért felelős. Ezek a baktériumok olykor bekerülhetnek a véráramba, ha a fogazat elhanyagolt, gyulladt. A véráramon keresztül szervezetünk bármely részére eljuthatnak, ami az agy esetében igencsak veszélyes, hiszen elpusztíthatják az idegsejteket, ami pedig emlékezet kieséshez vezet.

Depreszió

Tavaly, 2014-ben az ausztrál Deakin Egyetemről került ki egy tanulmány, amelyben azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés az egészségtelen fogazat és a depresszió között. Az eredmény pedig igen meglepő volt. Úgy vélték ugyanis, hogy a fogazat állapota a depresszió miatt romlik. Valójában azonban a rossz fogazat okolható a depresszió kialakulásáért. Számszerűsítve az elemzést azt mondhatjuk, hogy a tízezres mintából az emberek 61%-a szenvedett fogfájástól, vagy voltak szájüregi panaszai az elmúlt egy évben, 57,4%-a pedig úgy vélte, hogy fogazata rossz állapotban van.

Ár: 17.000 Ft

A fogszabályozást csak alapos előkészületek után lehet elkezdeni: akciónk keretében kedvezményes áron állítjuk össze a kezelési tervet.

Tovább olvasom