"Félek a fogorvostól" - Tippek, hogy ne félj!

félelem a fogorvostól
Sokan félnek a fogászoktól, az eszközöktől, a hangoktól….

A legtöbb esetben a fogorvostól való félelem tart vissza a legjobban attól, hogy rendszeresen járjunk fogorvoshoz. Hogy ki mitől fél az nagyon változatos, a dentofóbia viszont az emberek 90%-át érinti, amibe ugyan azok is beletartóznak, akik csak egy picit tartanak a fogászati beavatkozásoktól, és azok is, akik annyira rettegnek, hogy inkább tűrik a lyukas fog okozta fájdalmat, azért ez akárhonnan nézzük is, nagyon magas szám. A fogorvos említésére jelentkező rossz érzések azonban leküzdhetőek, mi pedig azt is eláruljuk, hogyan és miért érdemes minél hamarabb megszabadulni tőlük.
 

Félelem a fogorvostól - Honnan ered a dentofóbia?

A dentofóbia az esetek többségében egy múltbéli negatív tapasztalatból ered, a második leggyakoribb oka pedig a fájdalomtól való félelem. Sokan csak akkor mennek fogorvoshoz, amikor napok, hetek múlva elviselhetetlenné válik a fájdalom, emiatt marad meg rossz emlékként a kezelés, ami valójában megszüntette a problémát.
 
A tűtől való félelem is gyakori, hiszen nagyon sok ember még a látványától is rosszul lesz. A páciensek szemében pedig a fúró is hatalmas ellenség. Mindkét esetben a fájdalomra asszociálunk, ezért alakul ki tőlük rettegés.
 
Mások szerint nem a fájdalom a legrosszabb a kezelésekben, hanem a kiszolgáltatottság, amelyet a székekben ülve, kipeckelt szájjal éreznek, miközben a fogorvos ijesztő tárgyakkal közelít feléjük, a szagokról, ízekről nem is beszélve.
 

félelem az érzéstelenítő szuritól
Sokan az érzéstelenítő szuritól félnek a legjobban

Miért ne félj a fogorvostól?

Egyrészt a fogorvos nem bánt, hanem jót akar. Másrészt tisztában kell legyünk azzal, hogy egy ínysorvadás, egy szuvas fog vagy akár egy daganatos elváltozás sokkal többet árt a szervezetünknek. Mérlegelni kell, hogy melyik lehetőség a rosszabb, az ijesztőbb, és az alapján eldönteni, hogy elviselünk egy picike fájdalmat vagy tönkretesszük a fogainkat.
 

fogorvos, fogász
A legtöbb fogász jó ember, és nem kell tőlük félni!

Mit tehetsz, hogy csökkentsd a félelmedet?

1. Ne menj egyedül! Inkább válassz egy olyan embert, aki bátorít, és akiben megbízol. Ha szükséges, nyugodtan hívd be magaddal a rendelőbe is.
 
2. Tereld el a figyelmed! A váróban hallgass zenét, a kezelés alatt pedig gondolj valami szépre, például egy helyre, ahol biztonságban, jól érzed magadat.
 
3. Beszélgess a fogorvosoddal! Oszd meg vele a félelmedet, nem fog kinevetni, hiszen jól tudja, hogy nem vagy egyedül. Bátran kérdezz tőle a kezeléssel kapcsolatban, segítőkészen fogja elmagyarázni a folyamatot.
 
4. Megfelelő időpontot válassz! Fontos, hogy ne csak bezsúfold valahova a fogászatot, hanem olyan időpontban menj, amikor ráérsz, nyugodt vagy, és van időd esetleg kis szüneteket kérni a kezelés alatt, ha már nagyon rosszul érzed magad.
 
5. Menj rendszeresen! Ha nem csak háromévente bukkansz fel, amikor problémád van, akkor nem lesz annyira idegen a hely, és rájössz, hogy eddig is mindig túlélted, legközelebb sem lesz probléma.

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom