+36 70 312 9771

Első fogak tömése – az esztétikus fogtömés előnyei

Első fogak tömése esztétikus fogtöméssel

Évtizedeken át az amalgám tömés volt a fogszuvasodás jól bevált kezelési módja. Ez a típusú tömés azonban nem tartós, és színében is látványosan elüt a természetes fogaktól. Az esztétikai fogtömések alapjaiban változtatták meg a kezelés folyamatát, erős, tartós és tetszetős végeredményt garantálva. Esztétikai tömést minden fognál lehet alkalmazni, de letört vagy szuvas első fogak tömése esetén különösen előnyös ez a megoldás, hiszen természetes színű és struktúrájú anyagról van szó, a végeredmény tehát teljesen természetes.

Az esztétikus fogtömés előnyei

Az esztétikus fogtömések nem tartalmaznak fémet. Anyaguk általában műgyanta, amelyet üveg és porcelán részecskék erősítenek. A hagyományos tömésekkel ellentétben a tömőanyagok ezen új generációja nem csak mechanikusan, de kémiailag is kötődik a fog felszínéhez, így biztosítva az erős és tartós végeredményt. Tartósságuk mellett az esztétikus fogtömések szinte észrevétlenül bújnak meg a szájban. A tömőanyag tónusát több szín keverésével érik el, így a kész tömés árnyalata tökéletesen illeszkedik a páciens természetes fogszínéhez. Az anyagban található üveg és porcelán részecskék miatt a tömés textúrája enyhén áttetsző, így még jobban emlékeztet a természetes fog anyagára. Ezek a tulajdonságok első fogak tömése esetén a legelőnyösebbek, hiszen szinte észrevehetetlen fogtömés készíthető segítségükkel.

A fogtömés menete

Az esztétikus fogtömés anyaga eredetileg folyékony, így tökéletesen képes kitölteni a fogban lévő rést. Miután a tömőanyag bekerült a megtisztított lyukba, 450 nanométer hullámhosszúságú kék fénnyel kötik meg. A folyamat során az anyag megszilárdul, magába zárva az üveg és porcelán részecskéket. Így a tömés mechanikailag és kémiailag is a foghoz kapcsolódik, ezáltal erős és természetes hatású lesz. A köttetés folyamata után a tömést gyémántfejes polírozóval csiszolják, hogy a felső és alsó fogsor kényelmesen összezáródhasson. A még természetesebb hatás érdekében a fogorvos barázdákat is véshet a tömés felszínébe.

Fogászati héj – Alternatív megoldás az első fogak tömésére

Letört vagy lepattant első fogak esetében az esztétikus tömés mellett fogászati héjjal is kiválóan helyreállítható a sérült fog. Direkt héjat elsősorban kisebb esztétikai problémák esetén alkalmaznak. A fogorvos ilyenkor a fogak külső felszínére a tömésekhez használatos anyagból esztétikus réteget formáz. A kezelés gyorsan, akár egy ülés alatt is szemmel látható eredményt hoz. Az indirekt héjak elkészítéséhez mintát vesznek a páciens fogáról, amely alapján a fogtechnikus pontosan illeszkedő héjat készít. Ezt egy második ülés során speciális fogászati ragasztóanyaggal rögzítik a helyére. Mindkét típusú héj kitűnő választás a fogsor szabályosabbá tételéért vagy első fogak tömése esetén.

Látogasson el a Forest & Ray Dental Budapest szívében található rendelőjébe, ahol fogorvosaink elsőosztályú esztétikai és hagyományos fogászati kezelésekkel várják Pácienseinket.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!