Fogkorona

Mit nevezünk fogkoronának?

Fogkorona

Hiányzó, vagy sérült, szuvasodott fogak pótlásának, helyreállításának egyik hagyományos és igen elterjedt eszköze a fogkorona.

A koronák készülhetnek különféle anyagokból, melyek eltérő esztétikai és funkcionális tulajdonságokkal bírnak, ám mindegyikre jellemző az időtállóság és a magas esztétikai minőség.

 

Milyen esetekben lehet szükség fogkorona készítésére?

1. Gyökérkezelés után

A gyökérkezelt fogak látható része igen gyakran már eleve szuvasodott, sérült, a kezelés során pedig a gyökércsatornákat a fog esetleges további fúrásával tudjuk csak elérni. A korona segít megóvni fogunkat a további károsodástól, melynek a gyökérkezelt fogak fokozottan ki vannak téve.

2. Esztétika

A mosolyzónában található fogak elszíneződésére, előnytelen formájára kiváló megoldás egy porcelán korona. A koronák alakja, hossza, színe ilyenkor a fogorvos, a fogtechnikus és a páciens közös döntésének eredménye. Az egyéni preferenciák mellett figyelembe vesszük a páciens arcformáját, szem- és hajszínét, és természetesen arra is ügyelünk, hogy az új koronák a harapási funkcióknak is eleget tegyenek.

3. Implantátumos fogpótlás esetén

A hiányzó fogak pótlására alkalmazott legkorszerűbb eljárás a fogászati implantáció, más néven fogbeültetés. Az eljárás során a páciens állcsontjába egy apró titánium csavart ültetnek, mely néhány hónap gyógyulási idő után stabil bázist képez ahhoz, hogy a látható fogpótláshoz alapul szolgáljon. A csavarhoz az úgynevezett implantátumfej segítségével porcelán koronákat, hidakat rögzítenek.

Hogyan készül a fogkorona? (A kezelés lépései)

A koronákat leginkább kis fog-alakú sapkákhoz hasonlítanak, amelyeket meglévő fogakon, vagy implantátumokon tudnak rögzíteni. A koronákat indirekt módon, azaz a páciens száján kívül, fogtechnikai laboratóriumban készítik.

1. A fog preparációja

A preparáció során a fogorvos előkészíti a fogat a lenyomatvételhez. A művelet lényege, hogy fizikailag helyet teremtsünk a későbbi koronához, mely kupakszerűen fog illeszkedni az előkészített fogra. A lecsiszolt fogat a továbbiakban csonknak nevezzük.

2. Lenyomatvétel

Fogorvosa a lecsiszolt csonkról, illetve a környező és szemközti fogakról lenyomatot vesz, melyet átadnak a fogtechnikusnak a további munkák elvégzésére.

3. A fogkorona elkészítése

A fogtechnikában először a korona vázát készítik el. Ez a váz fog illeszkedni a csonkra, és erre a vázra rétegzik a fogtechnikusok - szigorúan kézzel - a kerámiarétegeket. Az utolsó fázisban a koronát egyedi színmintával látják el.

4. Próba

Amennyiben szükséges, fogorvosa javasolhatja, hogy a koronát a készítés különféle fázisaiban próbálják rá a csonkra/implantátumra. Amennyiben nem illeszkedik jól, nem felel meg a színe, mérete, vagy formája, a fogtechnikus ekkor még elvégezheti a szükséges változtatásokat.

5. Átadás

A kész fogkoronát a fogorvos erős fogászati ragasztóanyaggal rögzíti a csonkon vagy implantátumfejen.

A fogkoronák típusai

A porcelán- vagy más szóval kerámiakoronákat két nagy kategóriára bonthatjuk fel a készítésükhöz felhasznált anyagok alapján. Az egyik fő csoportot a fémvázas, a másikat pedig a fémmentes, ún. cirkónium koronák képezik. A koronák tapintható része mindkét esetben égetett kerámiából készül: a különbséget a belső struktúrában, azaz a vázban kell keresni.

A fémmentes cirkónium fogkoronák előnyei

Bár a cirkónium koronák ára valamelyest magasabb a hagyományos koronákénál, számtalan előnyt sorakoztathatunk fel mellettük:

  • Kifogástalan esztétikai eredmény
  • Fémérzékeny páciensek számára is alkalmas
  • Kimagaslóan pontosan illeszkedik a csonkhoz
  • Nagy keménységű, magas hajlítószilárdságú anyag
  • Cirkónium korona készítéséhez a fogból kevesebbet kell lecsiszolni
 

Árainkat itt érheti el.

Ár: 7990 Ft

Teljeskörű fogpótlás konzultáció csak 7990 Ft-ért!


Az ajánlat visszavonásig érvényes.

Tovább olvasom
Online bejelentkezés

Foglaljon időpontot még ma!

×