Fogkorona készítés Budapest

Milyen problémára ad megoldást? Erősen sérült, szuvas fog helyreállítása, gyökérkezelt fogak védelme és helyreállítása esetén javasolt kezelés. Továbbá esztétikai korrekció is lehetséges fogkoronával, emellett az implantátumokra is fogkorona kerül végső lépésként.
Ajánlott kiegészítő kezelés(ek): Teljes körű állapotfelmérés
Röntgen
Fogkő eltávolítás
Várható kezelési idő vagy alkalom: 2-3 alkalom, 30-60 perc alkalmanként
A kezelésekkel kapcsolatos költségek:

Panoráma röntgen - (8.000 Ft)

Dentálhigiéniai kezelés tanácsadással - (15.000 Ft)

Fémkerámia korona - (55.000 Ft)

Fémmentes cirkónium korona implantátumra (ragasztott) - (99.000 Ft)

A hiányzó, sérült és szuvasodott fogak pótlásának, helyreállításának egyik népszerű eszköze a fogkorona. A koronák készülhetnek különféle anyagokból, melyek eltérő esztétikai és funkcionális tulajdonságokkal bírnak, ám mindegyikre jellemző az időtállóság és a magas esztétikai minőség.

Nagyobb kiterjedésű foghiány (2-3 fog) esetében fogászati koronák együttese, azaz foghíd jelentheti a megoldást. Ilyenkor pillérfogakra rögzítik a két szélső koronát, melyek átívelik a fog nélküli területet.

Milyen esetekben lehet szükség fogkorona készítésre?

 • Gyökérkezelés után: gyökérkezelés során a fogak szerkezete megváltozik, sokkal törékenyebbek lesznek, ezért rágás közben könnyedén tovább sérülhetnek. A korona segít megóvni fogunkat a további mechanikai károsodástól, melynek a gyökérkezelt fogak fokozottan ki vannak téve. A kezelés során a fogorvos a komoly esztétikai hibák elfedésére is fogkoronát javasol a páciensnek.
 • Esztétikai okokból: a mosolyzónában található fogak elszíneződésére, előnytelen formájának eltakarására kiváló megoldás egy porcelán korona. A koronák alakja, hossza, színe teljes mértékben a páciens eredeti fogazatához igazítható. Az egyéni preferenciák mellett figyelembe vesszük a páciens arcformáját, szem- és hajszínét, és természetesen arra is ügyelünk, hogy az új koronák a harapási funkcióknak is eleget tegyenek.
 • Implantátumos fogpótlás esetén: a hiányzó fogak pótlására alkalmazott legkorszerűbb eljárás a fogászati implantáció, más néven fogbeültetés. Az eljárás során a páciens állcsontjába egy apró titánium csavart ültetnek, mely néhány hónap gyógyulási idő után stabil bázist képez a látható fogpótlás felhelyezéséhez. A csavarhoz az úgynevezett implantátumfej segítségével fogászati koronát illetve hidakat rögzítenek.

 

fogkorona rágófogakon

Implantáció során is fogkoronát alkalmaznak a fogorvosok

Hogyan készül a fogkorona?

A koronák leginkább kis fog alakú sapkákhoz hasonlítanak, amelyeket meglévő fogakon, vagy implantátumokon tudnak rögzíteni. A koronákat indirekt módon, azaz a páciens száján kívül, fogtechnikai laboratóriumban készítik. A folyamat lépései:

 1. Diagnosztika: az első konzultáció alkalmával a fogorvos felméri a fog állapotát és kezelési tervet készít. Fogszuvasodás esetén ugyanis először fogmegtartó fogtömésre van szükség.
 2. A fog preparációja: második lépésként a fogorvos előkészíti a fogat a lenyomatvételhez. A művelet lényege, hogy fizikailag helyet teremtsünk a későbbi koronához, mely kupak szerűen fog illeszkedni az előkészített fogra. Ehhez a fogat le kell csiszolni, melyet csonknak nevezünk.
 3. Lenyomatvétel: a fogorvos a csonkról, illetve a környező és szemközti fogakról lenyomatot készít. A fogtechnikus a korona ezredmilliméter pontos kialakításához ezt a mintát használja a laboratóriumban.
 4. A fogkorona elkészítése: a fogtechnikában először a korona vázát készítik el. Ezután a cirkon vagy fém alapra kézzel rétegzik a fogtechnikusok a kerámia vagy cirkónium rétegeket. Az utolsó fázisban a koronát egyedi színmintával látják el.
 5. Próba: lenyomatvétel után három további fázisa van a pótlásnak. A vázpróba és a nyerspróba idején, amennyiben nem illeszkedik jól, nem felel meg a színe, mérete, vagy a formája, akkor még a felhelyezés előtt el lehet végezni a szükséges változtatásokat.
 6. Átadás: a kész fogkoronát a fogorvos erős fogászati ragasztóanyaggal rögzíti a csonkon vagy az implantátumfejen.

 

cirkon korona

A végleges fogkorona laboratóriumban készül el a mintavétel alapján

Modern fogkorona eljárás: vállas preparációs előkészítés

A kezdeti fogkoronák esetében a sérült vagy elszuvasodott fogat kúp alakúra csiszolták és a korona széleit az íny alatt rögzítették. Sajnos ez a hagyományos fémkerámia fogpótlások esetében az íny elszíneződését és visszatérő fogínygyulladást okozott, ami a frontfogak esetében okozta a legnagyobb kellemetlenségeket.

A mai modern fogászatban már a vállas preparációs formát használjuk a fogak megfelelő előkészítéséhez. A fog felületén egy kis peremet (úgynevezett vállat) alakítunk ki, erre tud feltámaszkodni a korona. A számítógépes CAD/CAM technológiával annyira pontos illeszkedést lehet kialakítani, hogy a fogvállakra helyezett korona egyáltalán nem okoz irritációt, hiszen ezredmilliméter pontosan az ínyhez és a szomszédos fogakhoz idomul.

Fogkorona típusok a Forest&Ray rendelőben

A porcelán koronák vagy másnéven kerámia koronák két nagy kategóriára bonthatók fel a készítéséhez felhasznált anyagok alapján. Az egyik fő csoportot a fémvázas, a másikat pedig a fémmentes, ún. cirkónium koronák képezik. A koronák tapintható része mindkét esetben égetett kerámiából készül: a különbséget a belső struktúrában, azaz a vázban kell keresni.

Fémkerámia korona: a páciensek döntő többsége a porcelánnal bevont fémvázas korona mellett dönt, ugyanis ez a megoldás rendkívül tartós és az ára is kedvező. Azonban a jó ár-érték aránynak vannak hátrányai is: sajnos a fém miatt ez a fogpótlás gyorsabban „elszíneződik” (az íny visszahúzódása után kilátszik a fém a fognyaki részen) és fémallergiás páciensek esetében nem alkalmazható.

Cirkon korona: a fogászati koronák legmodernebb változata a cirkónium alapú kerámia korona. A cirkónium a fémmel ellentétben teljesen fogszínű, ezért sokkal esztétikusabb, ezért frontfogak esetében remekül használható.

A Forest&Ray rendelőben a koronák mellett préskerámia vagy kompozit anyagból inlay és onlay fogbetétet készítünk, melyek a nagymértékben szuvasodott fogak megmentésére alkalmasak.

implantáció fogkoronával

A cirkon korona teljesen fémmentes és rendkívül tartós megoldás

A fémmentes cirkon korona előnyei

 • Kifogástalan esztétikai eredmény, még metszőfogak esetében is.
 • Fémérzékeny páciensek számára is alkalmas, ellenben a fémkerámia koronákkal.
 • Kimagaslóan pontosan illeszkedik a csonkhoz a vállas preparációs eljárásnak köszönhetően.
 • Nagy keménységű, magas hajlítószilárdságú anyag, ezért hosszú évekig megfelelő minőségű marad.

Fogkorona árak

Rendelőnkben a fogkorona árak aktuális árlistánkon elérhetők. A kezelés végső összege azonban páciensenként és kezelésenként eltérő lehet. A fogpótlás végső költségeit a pontos kezelési terv felállítását követően tudjuk Önnek kiszámítani.

A tökéletes rágóképesség érdekében érdemes minél gyorsabban pótolni a hiányzó fogakat: kérjen időpontot rendelőnkbe elérhetőségeinken keresztül!

Ár: 8.000 Ft

Azok a gyermekek, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, nem félnek annyira a fogorvostól és tudatosabban figyelnek később a fogápolásra is.

Tovább olvasom