+36 70 312 9771

Fémallergia a fogászatban

fémallergia fogászat FR dental Budapest

A fémallergia, kialakulása után, jelenlegi ismereteink szerint gyógyíthatatlan. Fontos tehát, hogy olyan fogászati beavatkozás – jellemzõen fogpótlás – esetén, amely tartósan fémmel való érintkezéssel jár, pontosan tisztában legyünk a fémallergia tüneteivel, annak jellegével, illetve azzal, hogy milyen megoldások léteznek.

fémallergia

A fémallergia jelei, tünetei

A fémallergia a szájban ínygyulladást, vérzést, fekélyesedést okozhat. Ezek további, hosszadalmas, esetenként fájdalmas kezeléseket igénylõ problémákhoz vezetnek.

Ha nincs tudomása arról, hogy bármilyen fémre allergiás lenne, fémtartalmú fogpótlás viselésekor különösen ügyeljen az alábbi tünetekre:

 • szájégés
 • nyelvbizsergés
 • szájszárazság
 • fekélyek a nyálkahártyán
 • hajhullás
 • bõrkiütés
 • ínygyulladás- és vérzés
 • száj körüli bõr gyulladása
 • savanyú, fémes ízérzés
 • fáradtság
 • hõemelkedés

Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, haladéktalanul keresse fel fogorvosát, ugyanis az allergiát kiváltó fémet minél elõbb el kell távolítani, hogy elkerüljük a tünetek súlyosbodását.

Ismert fémallergia esetén célszerû bõrgyógyásszal kivizsgáltatni, hogy milyen fémre, fémekre allergiás. Ez segít fogorvosának a megfelelõ fogpótlás kiválasztásában.

Fémallergia esetén ajánlott fogpótlások:

Nikkel- és berilliummentes fémkerámia fogpótlás

A nikkel és a berillium a két leggyakrabban allergiás reakciót kiváltó fém. A fémkerámia fogpótlás fém váza készülhet nikkel- és berilliummentes fémötvözetbõl. Jellemzõen nemesfém ötvözetekrõl van szó, amely elsõsorban arannyal ötvözött platina, palládium, ezüst vagy réz. A nem nemesfém ötvözetek közül a leggyakoribb a kobalt, a króm, a molibdén, a vas, a mangán és a szilícium alkalmazása.

Cirkónium-oxid vázas fogpótlás

Ha a hagyományos fogpótlás mellett döntünk, fémallergia szempontjából a cirkónium-oxid vázalkalmazása a tökéletes megoldás. A fogpótlás váza egyáltalán nem tartalmaz fémet. Azon kívül, hogy semmilyen körülmények között nem vált ki allergiás reakciót, esztétikai szempontból is tökéletes.

Ötvözetlen titán implantátum

A mûvi foggyökér (implantátum) anyaga ötvözetlen titán. Az implantátum felületén titán-oxid réteg alakul ki, amely nem oldódik a testnedvekben, ezért immunreakciót sem vált ki, tehát nem okoz allergiás reakciót.

Arany vagy porcelán inlay

Az inlay korunk egyik legesztétikusabb és hosszú távon biztonságos megoldást nyújtó fogpótlása. Tulajdonképpen legegyszerûbben technikai tömésnek nevezhetnénk. A fog roncsolódott részét eltávolítjuk, majd egy lenyomat segítségével a fogtechnikus elkészíti a „tömést”. Az inlay elkészültéig ideiglenes tömés kerül a fogba. Az elkészült, a foggal azonos színû vagy arany inlay-t az orvos speciális ragasztóval rögzíti. Inlay készítésénél az arany alkalmazása azért célszerû, mert kitûnõen alakítható, ezért precízen rásimítható a fogra. Bár igen ritka, de az arany is kiválthat allergiás reakciót, ekkor mindenképpen a poercelán inlay mellett kell dönteni.

Amalgám fogtömés kiváltása

Az amalgám napjainkban elavult anyagnak számít, ráadásul bizonyos esetekben kiválthat fémallergiát is. Régi amalgám fogtöméseit – a fog roncsolódásának nagyságától függõen – érdemes minél elõbb fehér fogtömésre, illetve porcelán vagy arany inlayre cserélni.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!