+36 70 312 9771

Fogak elszíneződése: miért van és mit tehetünk ellene?

Mit tehetünk a fogak elszíneződése ellen?

A fogak elszíneződését egy egész sor tényező okozhatja. Étkezésünk, az alkalmazott gyógyszerek vagy akár a genetika is meghatározhatja fogaink színét. Az elszíneződött fogak azonban befolyásolják magabiztosságunkat, sőt, akár egészségügyi problémát is okozhatnak. Szerencsére számos modern, hatékony, mégis gyengéd módszer áll rendelkezésre a ragyogó fehérség visszaállítására.

A fogak elszíneződésének okai

A fogzománc, ahogy minden anyag, hő hatására tágul és zsugorodik. Ezáltal apró repedések keletkeznek rajta, amiben aztán könnyedén megtelepednek a különböző szennyeződések. Ez a természetes folyamat szürke, esetleg barnás elszíneződést okozhat fogainkon, főleg akkor, ha nagy pigmenttartalmú ételeket vagy italokat – kávét, vörösbort, színezékkel dúsított élelmiszert – fogyasztunk. Ezen kívül a dohányzás is nagy mértékben lehet felelős a fogak elszíneződéséért.

A fenti okokon kívül akár magzati korban az anya által vagy kisgyermekkorban beszedett gyógyszerek hatóanyaga is okozhatja a még fejlődésben lévő maradó fogak elszürkülését. A dentin vagy a zománc genetikai fejlődési zavara miatt fogunk porózussá, törékennyé válhat, ami megkönnyíti a különböző elszíneződések, foltok megtapadását. Ritkán, de előfordul az is, hogy egy fog minden nyilvánvaló tünet nélkül elhal. Ez aztán bevérzés vagy különböző baktériumok bomlástermékei nyomán zavaró, szürkés-barnás színűvé válhat.

Mit tehetünk a fogak elszíneződése ellen?

Ha szeretne újra ragyogó fehér mosolyt, a fogorvosnak először is meg kell vizsgálnia, mi okozza az elszíneződést. Ha csupán felszíni, élelmiszerek által okozott elszíneződéseről van szó, a fogfehérítés ideális megoldás lehet az eredeti fehérség visszaállítására. A Forest&Ray Dentalnál rendelői fogfehérítés is kérhető, de akár otthoni szett vásárlására is van lehetőség.

Az otthoni alkalmazáshoz a páciens egy generikus vagy saját fogmintája alapján készült sínt kap, amit fogfehérítő géllel megtöltve, általában éjszaka kell viselni. A fehérítő gél néhány viselés után fejti ki hatását, ami általában 6 hónapig tart. Ezzel szemben a rendelői, szakértői felügyelettel végzett fogfehérítés időtartama mindössze 90 perc. A művelet során a fogakra felvitt fehérítő gélt speciális kék fénnyel világítják meg, ami aktiválja a fehérítő molekulákat. A kezelés után a páciens rögtön ragyogó fehér mosollyal távozhat. Ha a foggal az elszíneződésen kívül más probléma is van, elhalt vagy túlságosan törékeny a fehérítéshez, fogászati héj, korona vagy foghíd jelenthet ideális megoldást.

A modern fogorvoslásban számos hatékony kezelési módszer adott a fogak elszíneződésének kezelésére, kiváltó októl függetlenül, széles árfekvésben. Foglaljon időpontot a Forest & Ray Dental Budapest rendelőjében, és bízza magát szakértő fogorvosainkra problémája megoldásához.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!