+36 70 312 9771

Fogfehérítő szett kisokos – Mindent a fogfehérítésről

Fogfehérítés kisokos: otthoni fogfehérítő szett vagy rendelői fogfehérítés

A fehér fogsor a modern ember ápoltságának elengedhetetlen része. Ám egyes ételek és italok fogyasztása nagymértékben elszínezheti fogainkat. Szerencsére ma már kíméletes, mégis hatékony módszerek állnak azok rendelkezésére, akik egészséges, fehér fogakra vágynak. Fogfehérítő szett segítségével rendelői környezetben, de akár otthon is látható eredményeket érhetünk el.

Elszíneződést okozó ételek – Miket kerüljünk?

Egyes ételekről és italokról köztudott, hogy tartós fogyasztásuk elszínezheti a fogakat. A legismertebb ilyen élelmiszer a kávé, a tea és a vörösbor, ám ezeken kívül is számos étel és ital okozhatja a fogak sárgaságát. A szójaszósz, curry mártás, balzsamecet, paradicsom, cékla, cseresznye, szénsavas italok és gyümölcslevek mind sötétebbé és sárgává tehetik a fogakat. Ennek oka a magas savtartalomban rejlik, ami fellazítja a fogzománcot, így az ezen élelmiszerekben található pigmentek könnyebben megtapadnak. Természetesen nem muszáj mindezen ételekről lemondani, ha fehér fogakat szeretnénk. A megfelelő fogápolás mellett fogfehérítéssel is tehetünk fogaink ragyogásáért.

Hogy működik a fogfehérítő szett?

Fogfehérítő kezelések otthoni vagy rendelői változatban, fogorvosi ellenőrzés mellett is elérhetőek. Mindkét módszer lényege, hogy a fehérítő anyagok a fogak mélyére hatolva fejtik ki hatásukat, eltávolítják az elszíneződéseket, és elősegítik a kívánt fehérség kialakulását.
Az otthoni fogfehérítő szett egy fehérítő anyaggal feltöltött sínt tartalmaz, amelyet bizonyos ideig, lehetőleg egész éjszakán át a fogakon kell hagyni. Ezekben a szettekben kisebb koncentrációjú fehérítő anyag található, így a kívánt hatás elérése is hosszabb ideig, általában 2-6 hétig tart. Azonban látványos változás figyelhető meg már az első hetekben is.

Miben más a rendelői fogfehérítés?

Fogorvosi ellenőrzés mellett zajló fogfehérítéskor magasabb hatóanyag-tartalmú fogfehérítőt alkalmaznak, így a kezelés is jóval rövidebb ideig tart, mint az otthoni fogfehérítő szett esetében. Általában 90 perc alatt lezajlik az egész folyamat, amely során először a fehérítő gélt a fogakra ecsetelik, majd kék fénnyel megvilágítják. Ez aktiválja a gél hatóanyagait, tökéletes fehérséget szavatolva.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét fent említett módszer teljesen biztonságos. A modern fehérítő anyagok karbamidot tartalmaznak, amely nem károsítja a fogzománcot: a fogfehérítés befejeztével a fogzománc visszaáll eredeti állapotába, így garantálva egészséges és ragyogóan fehér fogsort. A tartós fehérség érdekében a kezelés után néhány napig az elszíneződést okozó ételek és italok kerülése javasolt. Arról, hogy fogfehérítés után mit lehet enni és miket érdemes kerülni, írtunk már korábban.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy mind az otthoni fogfehérítő szett, mind a rendelői fogfehérítés hatóanyaga csak az élő fogat fehérítik, a töméseket, pótlásokat és koronát nem. Így mérlegelni szükséges, a fehérített fogak új színe mennyire fog elütni majd a már beültetett pótlásokétól. Ha szükséges, ezek cseréjével megoldható, hogy a színük jobban illeszkedjen a frissen fehérített fogakéhoz.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!