+36 70 312 9771

Foghíd tisztítása – Mikre kell ügyelni?

Foghíd felhelyezése, foghíd tisztítása

Elvesztett fogainkat több ok miatt is ajánlott mihamarabb pótolnunk. A foghiány ugyanis nem csak esztétikailag vagy rágási nehézségek miatt lehet zavaró, de a többi fogunk elrendezésére és terhelésére is káros hatással lehet. A foghíd klasszikus, pénztárcabarát választás a foghiány megoldására. A hidas fogpótlás több koronából áll, amit a fogorvos meglévő fogainkra vagy implantátumra rögzít. A foghíd tisztítása nagyon fontos ilyenkor, a megfelelő körülmények között így akár 15, 20 évig nem szorul cserére. Mikre kell tehát ügyelni?

A foghíd tisztítása

Fogpótlás ide vagy oda, a rendszeres és alapos szájápolás elengedhetetlen az egészséges fogazat megőrzéséhez. A napi két fogmosás, a fogközök tisztán tartása és az életmódunkra való odafigyelés nagy valószínűséggel segít elkerülni a fogászati problémákat.

A foghíd tisztán tartása azonban ezen felül jóval nagyobb törődést igényel. Figyeljünk tudatosan a helyes fogmosásra: legalább két percen keresztül, nem túl erős körkörös mozdulatokkal, alaposan végezzük! Javasoljuk az elektromos fogkefe használatát, hiszen ez a hagyományos fogkeféknél jóval hatékonyabban tisztítja a fogközöket is. Emellett használjunk fogselymet, interdentális fogkefét, öblítő folyadékot vagy szájzuhanyt, ezek segítenek a fogkefe által nem elérhető területek tisztán tartásában.

A foghíd veszélyei

A foghíd alatti rész fokozottan ki van téve a veszélyeknek: a fogpótlás, a meglévő fogak és az íny tökéletlen illeszkedése miatt ugyanis szinte lehetetlen a fogazat tisztán tartása. A közéjük szoruló ételmaradék és lepedék rendszeres és alapos fogmosással, fogközi tisztítás ellenére is makacs ellenféllé válhat. A résekbe kerülő baktériumok pedig fogszuvasodáshoz és ínygyulladáshoz vezethetnek. Ráadásul a kialakulóban lévő baj a foghídtól szabad szemmel sokszor nehezen látható.

Emellett sajnos a korona alatti terület sincs mindig teljes biztonságban; előfordul, hogy alatta szuvasodás lép fel.
Mire a páciens fájdalom vagy fizikai tünetek miatt felfigyel a problémára, már nagyobb károk keletkeztek a fogazatban. Ezek kezelése nem csak költségesebb, de jóval bonyolultabb is – esetenként csak a foghíd és korona eltávolításával kezelhető.

Azt tanácsoljuk, hogy foghíd viselése esetén fordítson fokozott figyelmet a megfelelő szájápolásra! Semmiképp ne mulasszon legalább félévente egyszer egy rutinvizsgálatot kérni!

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!