+36 70 312 9771

Fogszabályozás foghúzással vagy anélkül?

Fogszabályozás foghúzással vagy anélkül

A szabálytalan, torlódott vagy hézagos fogsor az esztétikai problémákon kívül számos más gond okozója is lehet. Az ilyen fogakat nehezebb tisztítani, ezért hajlamosabbak a fogszuvasodásra, ínygyulladásra, míg az egyenetlen terhelés harapási rendellenességekhez és ízületi panaszokhoz vezethet. Ezek a problémák fogszabályozással megelőzhetőek, mégis sokan ódzkodnak tőle. Ennek az a hamis tévhit az alapja, miszerint a fogszabályozás foghúzással is feltétlenül együtt jár.

A fogszabályozás folyamata

A fogszabályozó folyamat első lépése mindig egy panoráma röntgen készítése, amelyet követően lenyomatot készítenek a páciens fogsoráról. Ezután fotókkal dokumentálják a száj állapotát, hogy végig követhető legyen a fogak helyzetének változása. Majd a páciens kora, a rendellenesség mértéke és esztétikai szempontok alapján az orvos és a páciens kiválasztják a legmegfelelőbb fogszabályozó készüléket. Végül felkerül az elkészült fogszabályozó, amelyet szabályos időközönként a szakember újra beállít. A készüléket felnőttek általában 6 hónaptól 2 évig terjedő időtartamig viselik, míg gyerekek és serdülők esetében általában jóval rövidebb idő szükséges.

Fogszabályozás foghúzással

A fogszabályozást megelőző foghúzás csak nagyon ferde vagy számfeletti fog esetén szükséges. Ezeket a folyamat elején el kell távolítani, ezzel is helyet teremtve az állkapocsban a többi fognak. Ezekben az esetekben leggyakrabban a bölcsességfog a bűnös, amely növekedésével sokszor az egész fogsort előre tolja; ám bármely fog lehet számfeletti. Kezelés nélkül túlharapás, nyitott- és keresztharapás is kialakulhat.

Ha a panorámaröntgen alapján a fogszabályozó szakorvos úgy ítéli meg, hogy a fogszabályozáshoz foghúzás szükséges, általában a középvonaltól számított negyedik vagy ötödik fogat távolítja el. Ennek az az oka, hogy ezek csak egy gyökércsatornával rendelkeznek, így gyulladás esetén kezelésük is könnyebb. A kihúzott fog nyomán maradó hézagot a fogszabályozó folyamat végére a többi fog általában tökéletesen kitölti.

Mindent összevetve, a fogszabályozás foghúzással és nélküle is lehetséges a fogsor állapotától függően, így a pácienseknek általában nincs mitől tartaniuk. Ha mégis fogeltávolítás szükséges, az általában minimális fájdalommal, gyors és teljes gyógyulással járó folyamat. Elvégzésével a páciens mosolya szabályos és esztétikus lesz, továbbá a kellemetlen fog- és állkapocs-rendellenességek megelőzéséhez is hozzájárul.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!