+36 70 312 9771

Fogtömés fajták – előnyeik és hátrányaik

Fogtömés fajták

Ha a fogunk felszíne megsérül, fogtömésre lehet szükségünk. A fogat borító fogzománc sérülése mögött leggyakrabban a fogszuvasodás áll, azonban a fogak letöredezése vagy kopása esetén is fogtöméssel pótolhatjuk a foghiányt. Milyen fogtömés fajták közül választhatunk, mik az előnyeik és hátrányaik? Bemutatjuk!

A megfelelő szájápolási szokások, a helyes étkezés és a rendszeres fogorvosi vizsgálat segít megelőzni a bajt. A fogszuvasodás azonban gyakori probléma, ami bárkivel előfordulhat. Amennyiben fogzománcunk megsérül, a fog belső, érzékenyebb részei is veszélybe kerülnek, amelyek károsodása nagyobb problémákhoz is vezethet. A fogtömés azonban megakadályozza a fertőzés továbbterjedését. Azt ajánljuk, hogy már az első jelek megjelenésekor forduljon fogorvoshoz! Ugyanis minél hamarabb kezeljük a problémát, annál kevesebb kárt okozunk fogainknak.

Melyek a leggyakoribb fogtömés fajták?

A fogtömés egy rutinművelet, amely során a fogorvos előbb eltávolítja a szuvas fogrészeket, majd a kitisztított üregbe formálható anyagot helyez. Ez megkeményedés után a fogzománchoz hasonlóan védi fogunkat. Ma már elképzelésünktől és anyagi helyzetünktől függően különböző fogtömés fajták közül választhatunk. Összegyűjtöttük az egyes fajták előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a döntést!

Amalgámtömés

A régebben elterjedt amalgámtömés 75%-ban ezüstből és egyéb fémekből készült tömés. Manapság használatukat azonban már nagyrészt felváltották az esztétikus fogtömések. Az amalgámtömés a fogtömés fajták közül a legkedvezőbb árú, ráadásul hosszú élettartamú és nagyon strapabíró. Hátránya azonban, hogy fémtartalma miatt az amalgámtömésnek egészségkárosító hatásai lehetnek. Az amalgám fogainkétól különböző hőtágulása töréshez vagy kiemelkedéshez vezethet, és mivel a foghoz nem kémiai úton kapcsolódik, a tömés és a fog közötti résben bekövetkezhet szuvasodás. Emellett az amalgámtömés esztétikai szempontból is elmarad a többi töméstől.

Ár: Az amalgámtömés ára 5 – 8 ezer forint közé esik.

Esztétikus fogtömés

Az esztétikus tömés mára szinte teljes mértékben felváltotta az amalgámtömést. A leggyakoribb esztétikus tömés a kompozit, más néven fényrekötő tömés. Legnagyobb előnye, hogy az esztétikus tömés nem csak látványban, de textúrában is hasonlít az igazi fogakra, és nincsen egészségkárosító hatása. Mind első, mind a hátsó fogaink kezelésére alkalmas. Kémiailag is köt a foghoz, így nem lép fel szuvasodás a tömés alatt, és kevesebb épp fogszövetet kell hozzá eltávolítani. Emellett az üveg ionomert tartalmazó tömés a további fogszuvasodást is megakadályozza. Hátránya azonban, hogy a kompozit fogtömés fajták kevésbé tartósak, hátsó fogak pótlására nem minden esetben ajánlott.

Ár: Az esztétikus tömések ára 9 ezer forinttól kezdődik.

Egyéb fogtömés fajták: inlay és onlay fogbetét

A fogászati betét egy rendkívül tartós megoldás, amit leginkább nagyobb foghiány esetén ajánlunk. A fogbetétet a fogtechnikus személyre szabva készíti el, ezt később a fogorvos szilárd állapotban a foghoz ragasztja. A fogbetét anyaga lehet kompozit, kerámia, arany, illetve fém. A teljes fogfelületet borító fogbetétet onlay tömésnek, az üregbe helyezett fogbetétet inlay tömésnek nevezzük.

A fogbetét az amalgám- és esztétikus töméseknél hosszabb élettartamú és tartósabb megoldás. A fogbetét nem csak esztétikailag, de funkció szempontjából is megelőzi a szokványos fogtömés fajtákat. Hátránya, hogy bár a fogbetét több szempontból is a legjobb megoldás, nem olcsó mulatság.

Ár: A fogbetétek ára 40 ezer forinttól kezdődik, a fogbetét anyagától függően.

Barázdazárás

A hátsó fogak felületének tisztán tartása nehezen megoldható feladat. A barázdazárást az őrlőfogak szuvasodásának megelőzésére alkalmazzuk. Az egyszerűbb fogtisztítás érdekében a fog tetejére egy vékony fogtömés kerül, mely megakadályozza a fogszuvasodást. A barázdazárást leginkább gyermekeknek ajánljuk, de egészséges fogakon felnőttkorban is elvégezhető!

A barázdazárás elsősorban megelőző kezelés, amivel biztosíthatjuk fogaink egészségét, ám a kezelt fogat a féléves fogorvosi vizsgálat alkalmával ellenőrizni kell.

Ár: A barázdazárás ára 8-10 ezer forint közé esik.

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!