+36 70 312 9771

Fogtömés utáni fájdalom – Mi okozhatja és mit tehetünk ellene?

fogtömés után

A fogtömés a konzerváló fogászat egy alap művelete, célja, hogy megmentse a fogunk egészséges részét és pótolja az elhalt területet. Sajnos a kezelés után gyakran fájdalom, kellemetlen érzés lép fel. A fogtömés utáni fájdalom szerencsére az az esetek többségében pár óra alatt elmúlik, de nagyon fontos figyelni testünk reakcióit, hogy időben észrevegyük, ha nagyobb probléma van.

A fogtömés utáni fájdalom oka

A fogtömés trauma a fognak, így sok esetben fájdalmat érezhetünk a kezelés után, amikor elmúlik az érzéstelenítő hatása. Ilyenkor fontos, hogy időt adjunk a fogunknak, hogy megnyugodjon és hozzászokjon az új állapothoz. Esetenként a fogunk érzékeny lehet a hideg, meleg italokra vagy a rágásra, de ezt lehet csökkenteni érzékeny fogra való fogkrém és szájvíz használatával. Mi okozhatja a fogtömés utáni fájdalmat?

Elhúzódó fájdalom

Ha a fájdalom nem múlik el több nap után sem, akkor valószínű tovább szuvasodik a fogunk. Ekkor a fogtömés mellett újra elkezd romlani a fog, általában gyökérkezelésre van szükség. Ilyenkor a fogorvos röntgenfelvételt készít, amivel pontosan megállapítható a sérülés mértéke, illetve, hogy begyulladt-e a csontunk. Az esetleges gyökérkezelés után pedig még mindig érezhetünk fájdalmat, de ez átmeneti dolog és enyhíthető gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel.

Allergia

A fogtömések anyaga idegen szervezetünknek, így testünk rosszul is reagálhat a behelyezésére. Ha a fájdalom éles és nem mechanikai behatásra érkezik (evés, ivás), esetleg elváltozást érzékelünk a tömött fog körül, forduljunk fogorvoshoz! Ez esetben lehet, hogy allergiás reakció lépett fel a tömés anyaga miatt. Ez a jelenség elsősorban amalgám tömésnél jelentkezik, amely higanytartalma miatt rendkívül allergén. Ezt a fajta tömőanyagot érdemes cseréltetni esztétikus fogtömésre összetétele és esztétikája miatt is.

Magas fogtömés

Ha a kezelés után pár nappal sem szokta meg a szánk a tömést, rágás közben furcsán záródik a fogsorunk vagy kellemetlenül kiáll a tömés felszíne, akkor érdemes visszatérnünk a fogorvoshoz igazításra. Miután a páciens az érzéstelenítő miatt nem úgy zárja a fogsorát, mint általában, előfordulhat, hogy a fogorvos nem tudja megfelelően beállítani a tömés felszínét. Ekkor vissza kell menni, és a fogorvos pár perc alatt lecsiszolja a tömés felszínét a megfelelő állapotba.

A fogtömés utáni fájdalom tehát általában hamar elmúlik, ám ha nem, ismételt fogorvosi látogatás javasolt az ok kiderítésére és kezelésére!

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!