+36 70 312 9771

Házi gyógymód fogfájásra

fogfájás kezelése házilag

A fogfájást a leggyakrabban lyukas fog, gyulladás vagy állkapocs-ízületi betegségek okozzák. A kiváltó októl függetlenül azonban ez a legkínzóbb fájdalmak egyike, így megjelenésekor azonnali fájdalomcsillapítás szükséges. A mesterséges fájdalomcsillapító gyógyszerek helyett a fogfájásra házilag is készíthetünk orvosságokat, amelyekkel úrrá lehetünk szenvedésünkön. A természetes módszerek azonnali megkönnyebbülést nyújtanak, csökkentik a gyulladást, és sokkal kevésbé drasztikusak, mint patikában kapható társaik.

Fogfájás
A fájdalom megnehezíti a mindennapokat

Természetes segítség fogfájásra

Egyes fûszerek és gyógynövények fájdalomcsillapító hatása már évezredek óta ismert. Ezek közül talán a legszélesebb körben használt gyógynövény a kamilla, amely erõs fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentõ hatással bír. A kívánt hatás érdekében teaként, langyosra hûtve öblögetésre használjuk, naponta többször is.

A kamillához hasonlóan a szegfûszeg is csillapíthatja a fogfájást, és megszüntetheti a pirosságot. Az egész szegfûszeget a fájó fog oldalán szétrágva, õrleményét olajjal vagy vízzel keverve, a fájdalmas területre kenve használhatjuk fogfájás ellen. Tiszta illóolaját vattapálcikára cseppentve, ecsetelõként használva is hatásos gyógymód a lüktetõ fogfájdalom ellen.

A jeges borogatás fokozza a természetes fájdalomcsillapító módszerek hatását. A jégkockákat tiszta ruhaanyagba helyezve 15 percig tartsuk a fájdalmas területen. A hideg, érzéstelenítõ hatása révén csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, ezzel megszabadítva minket gyötrelmeinktõl.

Természetes segítség fogfájásra
Segítség a természetben

Házilag készült szájvizek fogfájásra

A száj megtisztítása már önmagában is fájdalomcsillapító hatású lehet, hiszen így megszabadulhatunk a fogközökben vagy a szuvas fogakban rekedt ételmaradványoktól, amik gyakran a fájdalom és a duzzanat elsõ számú okai. Így a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentõ összetevõkkel dúsított szájvizek hatásos házi gyógymódnak bizonyulhatnak fogfájás ellen. Az egyszerû sóoldatos öblögetés folyadékot von el a duzzanatból, ezáltal megszünteti a kellemetlen nyomásérzést az ínyben. Ezen kívül pedig tisztító és fertõtlenítõ hatással is rendelkezik.

A gyógyszertárban megvásárolható, 3%-os hidrogén-peroxiddal történõ öblögetés elpusztítja a szájban található baktériumokat, így elsõsorban akkor hatásos, ha a fogfájást a szájban fellépõ fertõzés okozza. Öblögetés során fokozottan kell figyelni, hogy ne nyeljük le az oldatot, és használat után többször is tiszta vízzel mossuk át a szájüreget.

Ám ne feledjük, a fogfájásra házilag készített gyógymódok mind csak átmenetileg segítenek a problémán. Amennyiben a fogunkat fájlaljuk, a lehetõ leghamarabb keressük fel fogorvosunkat, aki szakszerûen ellátja a fájó fogat. A probléma elkerülése érdekében naponta legalább 2 alkalommal mossunk fogat, használjunk antibakteriális szájvizet, és kerüljük a fogszuvasodást okozó ételek fogyasztását.

 

Kérje fogorvosaink javaslatát kezelési tervvel együtt!

Kérjük adja meg érdeklődése részleteit!